Doctrina umanist-conservatoare a gaurilor negre

Raluca Alexandrescu 17.09.2008

De același autor

Fidel sloganului sau de baza, "Afirma-te, romane!", Partidul Conservator, fost Uma­nist, fost condus de fostul senator Dan Voi­culescu, fost si actual aliat al PSD, PNL, PD etc., porneste la atac in cam­pa­nia electorala manat in lupta de un tel no­bil pe care perspectiva de a avea asigu­ra­te mai multe fotolii eligibile de deputat si se­nator il transforma in platforma politica. Acest tel este salvarea lumii. Ca un fost Partid Umanist ce se respecta, PC este din cand in cand traversat de un fior meta­fi­zic care-i ridica privirea catre stele, dupa ce si-a negociat la sange cealalta aspi­ra­tie omeneasca, mai putin inaltatoare, dar nu mai putin fireasca, aceea de a se pune la adapost de vreme rea. Cele doua pul­siuni au o ciclicitate proprie, care nu este cea spengleriana - precizarea e menita sa exorcizeze mai degraba o angoasa per­sonala, izvorata din greu explicabila lon­gevitate a acestei formatiuni -, ci, mai mo­dest, electorala.

Fiorul metafizico-stelar s-a aratat in urma cu o saptamana, atunci cand, con­for­tabil asezati in actualele si viitoarele fo­tolii de senator sau de deputat, liderii PC au constatat ca a venit vremea sa treaca la implinirea vocatiei de salvator al lumi­lor. (Competentele politice romanesti se im­­­part, dupa cum se vede, in portii inegale!) Nu al padurilor amazoniene, nu al ultime­lor exemplare ale vreunei specii ame­nin­ta­te cu disparitia si nici al calotei glaciare, asa cum mai modest isi propun sa o faca, de pilda, luptatorii impotriva incazirii glo­ba­le (care au primit de curand din partea jus­titiei britanice ingaduinta de a aduce atingere proprietatii private, daca inte­re­se­le planetei o cer), ci, nici mai mult, nici mai putin, a Pamantului in perfecta sa ro­tun­jime.

Cruciada conservatoare a pornit - si s-a si incheiat, de altfel - pe 9 septem­brie, cu o zi inainte de punerea in func­tiu­ne a acceleratorului de particule LHC, eve­niment stiintific extrem de mediatizat si care a avut parte, asa cum era firesc, de o suma intreaga de detractori. Cu­prinsi de angoasa, conservatorii au iesit la inaintare si au pichetat sediul Dele­ga­tiei Comisiei Europene de la Bucuresti, so­licitand oprirea experimentului. Intr-o scri­soare adresata ambasadelor tuturor sta­telor membre ale Centrului European pen­tru Cercetare Nucleara (CERN), con­ser­vatorii si-au exprimat ingrijorarea pri­vind "posibilitatea infima ca LHC sa cree­ze gauri negre marunte cu durata de viata redusa sau «monopoluri mag­ne­tice» care distrug protonii din atom". Venind din partea unui partid care isi ofe­­ra cui doreste expertiza in macroecono­mie - cu toate pacatele acesteia, inclusiv gaurile negre -, avertismentul deputatilor si senatorilor PC suna de-a dreptul ingri­jo­rator.

Dupa ce si-a satisfacut aspiratia ste­la­ra, PC se poate reintoarce, iluminat, la as­piratiile pamantesti. Pentru ca, la patru ani o data, Partidul Conservator are mul­ti­ple revelatii. Prima, cea de baza, pornes­te de la constatarea ca, atunci cand cla­desti cu truda un trust de presa - indi­fe­rent de calitatea lui mediatica -, e pacat sa nu-l folosesti asa cum stii mai bine, anu­me dandu-l la schimb pe influenta poli­ti­ca si locuri eligibile in parlament. A doua constatare, decurgand in mod natural atat din cea dintai, cat si din, deja, bogata ex­perienta "politica", este ca nu conteaza cat de des iti schimbi partenerul de alian­­­ta, atata vreme cat viitorul fost aliat isi do­res­te o acoperire mediatica garantata. Ce­ea ce partidul intact si neintinat in idea­lu­rile sale umanisto-conservatoare poate sa ofere.

Asa se face ca la sfarsit de august ca­nicular, partidul tuturor anotimpurilor - si, de ce nu, al tuturor sistemelor solare - a adus la cunostinta romanilor afirmati ca a batut palma cu... PSD. Si ca partidul care l-a adus pe domnul Dan Voiculescu si pe ai sai cavaleri si domnite in parla­ment a negociat din nou 25 de locuri eli­gi­bile in Legislativul de dupa 30 noiembrie.

Primii asigurati au fost fireste "fostul" pre­sedinte, Dan Voiculescu, care intre timp si-a dat, nobil, demisia si din Senat, sperand ca Romania sa tresalte de emo­tie la auzul vestii. Din pacate, alte eve­ni­men­te mediatice mai zgomotoase au in­­ghitit, chiar pe propriile Antene, rasunetul eroicei sale decizii.

Urmeza ceilalti membri ai constelatiei con­servatoare, care-l pune la loc de frun­te - si intr-un colegiu caldut - pe senato­rul Marius Marinescu, fost pedist, autorul prin­cipal al protestului impotriva LHC. (Co­drut Seres, citat de presedinta parti­dului, nu-si va depune candidatura pentru parlament pentru ca "se simte mai con­for­tabil in Executiv"!)

Punand cap la cap cele doua coor­do­na­te ale existentei Partidului Conserva­tor, devine limpede ca lumina zilei ca po­li­tica de cadre si strategia pe termen lung anuntata de formatiunea lui Dan Voi­cu­lescu cu doua saptamani in urma sunt de o perfecta coerenta. PC, pe nedrept nu­mit acum vreo patru ani "solutia imorala", nu urmareste decat binele Universului in­­treg. Cu locurile din Legislativ asigurate si cu cele din Executiv abil negociate, asa cum ii sade bine, Partidul Conservator se va putea dedica, mai amplu si mai efi­cient, luptei de salvare a umanitatii, impo­triva gaurilor negre, mici si mari, indiferent de natura acestora.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22