De același autor
Fidel sloganului sau de baza, "Afirma-te, romane!", Partidul Conservator, fost Umanist, fost condus de fostul senator Dan Voiculescu, fost si actual aliat al PSD, PNL, PD etc., porneste la atac in campania electorala manat in lupta de un tel nobil pe care perspectiva de a avea asigurate mai multe fotolii eligibile de deputat si senator il transforma in platforma politica. Acest tel este salvarea lumii. Ca un fost Partid Umanist ce se respecta, PC este din cand in cand traversat de un fior metafizic care-i ridica privirea catre stele, dupa ce si-a negociat la sange cealalta aspiratie omeneasca, mai putin inaltatoare, dar nu mai putin fireasca, aceea de a se pune la adapost de vreme rea. Cele doua pulsiuni au o ciclicitate proprie, care nu este cea spengleriana - precizarea e menita sa exorcizeze mai degraba o angoasa personala, izvorata din greu explicabila longevitate a acestei formatiuni -, ci, mai modest, electorala.
Fiorul metafizico-stelar s-a aratat in urma cu o saptamana, atunci cand, confortabil asezati in actualele si viitoarele fotolii de senator sau de deputat, liderii PC au constatat ca a venit vremea sa treaca la implinirea vocatiei de salvator al lumilor. (Competentele politice romanesti se impart, dupa cum se vede, in portii inegale!) Nu al padurilor amazoniene, nu al ultimelor exemplare ale vreunei specii amenintate cu disparitia si nici al calotei glaciare, asa cum mai modest isi propun sa o faca, de pilda, luptatorii impotriva incazirii globale (care au primit de curand din partea justitiei britanice ingaduinta de a aduce atingere proprietatii private, daca interesele planetei o cer), ci, nici mai mult, nici mai putin, a Pamantului in perfecta sa rotunjime.
Cruciada conservatoare a pornit - si s-a si incheiat, de altfel - pe 9 septembrie, cu o zi inainte de punerea in functiune a acceleratorului de particule LHC, eveniment stiintific extrem de mediatizat si care a avut parte, asa cum era firesc, de o suma intreaga de detractori. Cuprinsi de angoasa, conservatorii au iesit la inaintare si au pichetat sediul Delegatiei Comisiei Europene de la Bucuresti, solicitand oprirea experimentului. Intr-o scrisoare adresata ambasadelor tuturor statelor membre ale Centrului European pentru Cercetare Nucleara (CERN), conservatorii si-au exprimat ingrijorarea privind "posibilitatea infima ca LHC sa creeze gauri negre marunte cu durata de viata redusa sau «monopoluri magnetice» care distrug protonii din atom". Venind din partea unui partid care isi ofera cui doreste expertiza in macroeconomie - cu toate pacatele acesteia, inclusiv gaurile negre -, avertismentul deputatilor si senatorilor PC suna de-a dreptul ingrijorator.
Dupa ce si-a satisfacut aspiratia stelara, PC se poate reintoarce, iluminat, la aspiratiile pamantesti. Pentru ca, la patru ani o data, Partidul Conservator are multiple revelatii. Prima, cea de baza, porneste de la constatarea ca, atunci cand cladesti cu truda un trust de presa - indiferent de calitatea lui mediatica -, e pacat sa nu-l folosesti asa cum stii mai bine, anume dandu-l la schimb pe influenta politica si locuri eligibile in parlament. A doua constatare, decurgand in mod natural atat din cea dintai, cat si din, deja, bogata experienta "politica", este ca nu conteaza cat de des iti schimbi partenerul de alianta, atata vreme cat viitorul fost aliat isi doreste o acoperire mediatica garantata. Ceea ce partidul intact si neintinat in idealurile sale umanisto-conservatoare poate sa ofere.
Asa se face ca la sfarsit de august canicular, partidul tuturor anotimpurilor - si, de ce nu, al tuturor sistemelor solare - a adus la cunostinta romanilor afirmati ca a batut palma cu... PSD. Si ca partidul care l-a adus pe domnul Dan Voiculescu si pe ai sai cavaleri si domnite in parlament a negociat din nou 25 de locuri eligibile in Legislativul de dupa 30 noiembrie.
Primii asigurati au fost fireste "fostul" presedinte, Dan Voiculescu, care intre timp si-a dat, nobil, demisia si din Senat, sperand ca Romania sa tresalte de emotie la auzul vestii. Din pacate, alte evenimente mediatice mai zgomotoase au inghitit, chiar pe propriile Antene, rasunetul eroicei sale decizii.
Urmeza ceilalti membri ai constelatiei conservatoare, care-l pune la loc de frunte - si intr-un colegiu caldut - pe senatorul Marius Marinescu, fost pedist, autorul principal al protestului impotriva LHC. (Codrut Seres, citat de presedinta partidului, nu-si va depune candidatura pentru parlament pentru ca "se simte mai confortabil in Executiv"!)
Punand cap la cap cele doua coordonate ale existentei Partidului Conservator, devine limpede ca lumina zilei ca politica de cadre si strategia pe termen lung anuntata de formatiunea lui Dan Voiculescu cu doua saptamani in urma sunt de o perfecta coerenta. PC, pe nedrept numit acum vreo patru ani "solutia imorala", nu urmareste decat binele Universului intreg. Cu locurile din Legislativ asigurate si cu cele din Executiv abil negociate, asa cum ii sade bine, Partidul Conservator se va putea dedica, mai amplu si mai eficient, luptei de salvare a umanitatii, impotriva gaurilor negre, mici si mari, indiferent de natura acestora.