"Genetica politica" de vara

Raluca Alexandrescu 03.09.2008

De același autor

Doua scoli de vara au avut loc si­mul­tan la sfarsitul sap­tamanii trecute. Tinerii din PD-L si cei din PNL s-au strans la Cos­tinesti in acelasi timp si, culmea ridico­lu­lui, unii peste drum de ceilalti, ca sa in­­vete de la liderii lor cum se face politica. Penelistii au luat lectii de genetica si dans, iar pedelistii lectii de natatie si dis­ci­plina, legan­du-se precum Ulise de catarg pentru a rezista la can­te­ce­le de sirena ale "inamicilor" liberali.

Unora li s-a explicat ca secretul reu­si­tei este sa-ti in­­cepi ziua cu exercitii de in­­vio­rare si inot, apoi cu into­na­rea imnului si salutul serios, dar inimos catre partid si con­ducatorii lui, ceilalti au fost invatati sa gan­deasca po­zi­tiv si sa se felicite dimi­nea­ta in fata oglinzii ca sa fie mai con­vin­ga­tori cand ii fac pe toti ceilalti prosti si co­rupti.

Toate aceste pretioase invataturi au fost copios con­di­mentate cu discursuri care mai de care mai bataioase ale lideri­lor veniti, cu trei luni inainte de alegeri, sa por­­neas­ca la lupta cea mare dinaintea mo­mentului 30 no­iembrie.

Miza scolilor de vara politice nu este niciodata foarte lim­pede. La origine sta pro­babil logica taberelor si reuniu­nilor to­va­rasesti, combinate cu mai recentul con­cept de team-building, venit pe calea glo­rioa­sa a multina­tiona­le­lor si care nu difera mult de taberele de pionieri sau ute­cisti de acum 25 de ani. Socializare cu orice pret si in ori­ce conditii, cam asa suna prin­ci­piul de baza al team-building-ului. Sa lu­cram, sa mancam, sa cantam, sa ne ju­cam cu totii impreuna, la munte, la mare si pe ogoare.

Pentru tinerii pedelisti si liberali, prin­ci­piul team-building-ului se aplica numai par­tial. Ei sunt chemati la or­dine din cand in cand, mai la un congres, mai la o reu­niu­ne, mai la o scoala de vara, ca sa li se aduca aminte ca nu sunt de capul lor si ca asupra lor vegheaza o enti­ta­te su­pe­rioa­ra - presedintele (partidului) si cele­lal­te ste­lute din jurul sau. Momentul, in plus, este unul tensiv, apro­pierea alegerilor fiind de natura sa condimenteze vio­lent dis­cursurile liderilor prezenti.

Ceea ce nedumereste insa cel mai mult este titu­la­tu­ra acestor reuniuni de tip ute­cist. De ce scoala de vara? De ce nu reu­niunea de vara a tineretului PD-L sau PNL? De obicei, o scoala de vara implica - asa cum o arata nu­mele - impartasirea unei anumite cantitati de cunoas­te­re - sau informatie, dupa caz - si discutarea aces­teia in seminarii si ateliere. Or, ceea ce se intampla - sau ce lasa sa se vada ti­nerii membri de partid - la acest tip de eve­­niment este pur si simplu dizlocarea unei mase de oa­meni la malul marii, pla­sa­rea lor in pozitii - geografice  - vadit pro­vocatoare unii in raport cu ceilalti si, fi­nal­men­te, prezentarea drept cursuri a unor declaratii care de obicei fac deliciul jur­nalistilor in timpul conferintelor de presa.

Cantitatea de "cunoastere" - pentru a folosi un cu­vant care oricum nu are mare legatura cu ce se intampla in politica de cadre a partidelor de la noi - distribuita in ca­­drul acestor scoli de vara este, in ge­ne­re, nula. E po­si­bil ca, la capitolul "infor­ma­tie", lucrurile sa stea ceva mai bine, mai ales daca vorbim de cea distribuita pe cu­loa­re sau la party-urile de seara.

La nivel formal, scolile politice de vara isi propun sa le dea tinerilor membri de par­tid sentimentul aparte­nen­tei la orga­ni­za­tie. Ceea ce, teoretic, nici nu ar fi un lucru atat de condamnabil. Finalmente, atata vreme cat ei au ales sa se exprime politic activ, este firesc sa astepte o in­­­cadrare care sa le ofere elemente de si­guranta identitara fata de partidul pe care l-au ales. Identitatea si senti­men­tul aparte­nen­tei sunt, cred, elementele pe care ar trebui sa le aiba in vedere organizatorii unei scoli de vara. Pro­babil ca le-au si avut, insa punctul de pornire e proble­ma­tic. Anume, definitia data celor doua con­cep­te de baza. Ce inseamna pentru aces­te doua formatiuni politi­ce identitatea si apartenenta si cum gasesc de cuviinta sa transmita definitiile recrutilor lor?

Ce inseamna pentru liberali identi­ta­tea, atunci cand prin­tre candidatii la con­si­lii judetene s-au numarat baroni locali care si-au facut un titlu de glorie din mu­ta­rea cu arme si bagaje de la un partid la al­tul, indiferent de orien­ta­rea politica - ma­car teoretica - a unuia sau a altuia? Ce in­­seamna identitate politica liberala pentru un partid care flutura steagul luptei antico­rup­tie si care a votat im­­po­triva trimiterii in judecata a lui Adrian Nastase?

Ce inseamna apoi identitate politica pen­tru un partid care, actualmente, nu­ma­ra cam o treime fosti liberali, iar restul sunt PD, adica, daca urcam pe firul tim­pului, si nu prea mult, un partid care ba­tea cu disperare la poarta In­ter­­nationalei Socialiste si care a batut apoi, precaut si opor­tunist, la poarta popularilor europeni? Ce identitate pen­tru un partid care co­che­tea­za cu (sau adaposteste in randurile sale) - desi fostul sau presedinte a con­dam­nat public, intr-un discurs considerat istoric la vremea res­pec­tiva, comunismul - colaboratori declarati ai fostei Secu­­ritati, printre care numele Monei Musca a stra­lucit ca o stea cazatoare, printre mul­te alte stele care-si pas­trea­za locul cu mai multa pricepere decat fosta lor co­le­ga de partid?

Pe scurt, care poate fi credibilitatea "in­­­vataturii" unor partide fara consistenta doctrinara, fara consecventa po­li­tica si, in plus, aflate amandoua intr-o cronica lipsa de cadre? Daca s-ar putea atasa un scop cre­dibil acestor scoli de vara, el ar fi toc­mai acela de a ajuta la gasirea unor figuri noi si diferite de cele de pana acum, in con­­di­tiile in care amandoua isi pun in mod constant pe lista de prioritati "promo­va­rea tinerilor". Ar fi insa de dorit o stra­te­gie care sa mute aria de recrutare din zona podiu­mu­rilor de moda sau a clu­bu­rilor trendy in perimetre mai "aerisite". Fara o modificare cu bataie lunga, "tine­rele ca­dre" vor arata exact la fel de la­men­tabil ca acum, punan­du-si mainile in sol­duri si stropsindu-se la oricine le con­testa "suc­cesurile"...

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22