De același autor
Câtă credibilitate mai pot inspira principiile de real politik puse pe scena unei inexistente drepte românești, atâta vreme cât, nici măcar la nivelul conducerii interne, PDL nu a reușit să le urmeze?
Delegații prezenți sâmbătă la Consiliul Național de Coordonare al PDL și-au ales și cei 16 vicepreşedinți ai partidului, printre aceștia numărându-se Roberta Anastase, Raluca Turcan, Sulfina Barbu, Alexandru Nazare, Radu F. Alexandru, Bogdan Cantaragiu, Romeo Raicu, Ioan Oltean, Ioan Bălan, Alin Popoviciu și Mircea Hava, toți cunoscuți susținători ai moțiunii Blaga la Convenția Națională de acum două săptămâni.
Așadar, după rezultatul revelator de la Convenție, când moțiunea lui Vasile Blaga a cules 56% din voturile delegaților, opțiunea PDL își conturează cu atât mai clar direcția. Nici măcar susținătorii Elenei Udrea nu au avut de data aceasta acces la funcțiile de conducere; cât privește grupul reformator din PDL, Monica Macovei a ales să declare public că nu va participa la CNC, iar Cristian Preda a fost prezent, însă nu a candidat. Din partea foștilor „electroni liberi“, situația nu arată mai bine: Toader Paleologu - căruia îi aparține sintagma, dar care a și abandonat acest statut autoasumat, optând în ultimul moment pentru ralierea la tabăra Elenei Udrea în preziua Convenției - a renunțat la candidatură în favoarea unui coleg care nu a reușit să treacă de consemnul privind selecția conducerii PDL.
PDL pornește, așadar, traversarea deșertului pe mâna lui Vasile Blaga și a unei echipe alese pe criterii de loialitate, fără să ofere însă o strategie clară a modului cum va face opoziție și fără să dea senzația că-și propune, într-un fel sau altul, să se limpezească doctrinar.
Revendicarea liniei „partidului de dreapta“ a devenit, fără doar și poate, o stereotipie și o asumare, în fond, a neputinței sau a lipsei de imaginație în politica românească, o încremenire în tematica inerțială mereu vizitată, niciodată înțeleasă, a „politicilor de dreapta“.
PDL își revendică acum, de pe poziția cert avantajoasă a partidului parlamentar, calitatea de voce reprezentativă a dreptei. Într-un interviu acordat ziare.com, Vasile Blaga se referă cu scepticism la diversele încercări extraparlamentare ori nevalidate de alegeri de coagulare a dreptei, evocând mai cu seamă lipsa unui sistem cert de referințe cu privire la „baza“ acestor formațiuni. Mișcarea Populară, Forța Civică, nou apăruta fundație Mișcarea Populară (unde intervine războiul personalizat cu Traian Băsescu), Alianța D.A. (cea nouă!) se izbesc toate, în opinia președintelui PDL, de handicapul nevalidării la alegeri ori pur și simplu de lipsa unei susțineri solide, clare în teritoriu.
La drept vorbind, în logica democrației reprezentative, teoria lui Vasile Blaga ar putea să și aibă un sens, dacă ea s-ar sprijini, la rândul ei, pe principii asumate și puse în act de chiar formațiunea al cărei lider este. Cu toate acestea, alegerile de sâmbătă din PDL tind mai degrabă să contrazică principiile asumate retoric de Vasile Blaga. Au existat câteva situații în confruntarea internă din 6 aprilie, unde contracandidați validați în alegerile parlamentare din 9 decembrie, câștigători în colegiile lor, au fost devansați de susținători ai echipei Blaga lipsiți însă de girul electoral. Câtă credibilitate mai pot inspira principiile de real politik puse pe scena și așa meschină a unei inexistente drepte românești, atâta vreme cât, nici măcar la nivelul conducerii interne, PDL nu a reușit să le urmeze?
Un alt semn de întrebare este strategia noii conduceri a PDL privind opoziția. Cum va înțelege PDL, ca singur reprezentant asumat de dreapta al opoziției parlamentare, să facă opoziție într-un parlament cu o majoritate de 70%? Până acum, singurele indicii clare au apărut în campania electorală pentru parlamentare, când PDL era deja în opoziție, după migrația masivă a parlamentarilor PDL spre USL - migrație care a dus la răsturnarea, în urmă cu un an, a Guvernului Ungureanu. PDL, topit în foarte puțin convingătoarea ARD, nu a reușit nici măcar să dea senzația că pierde luptând, deși argumente USL a oferit în abundență, începând cu mineriada politică din luna iulie a anului 2012 și continuând în toamnă cu actele unei guvernări nelegitime, construite pe ruinele credibilității și așa fragile a instituțiilor statului.
Discursul lui Vasile Blaga și al apropiaților săi este și acum unul prudent, sub acoperirea reprezentării parlamentare slabe în raport cu majoritatea. Firește, e calea cea mai confortabilă: Legislativul României, chiar și în versiunea supradimensionată din 9 decembrie 2012, e un loc confortabil al negocierii și înțelegerii între popoarele politice, un tărâm al toleranței unde orice deosebire bazată pe convingeri doctrinare sau principii de orice tip este abolită. Într-un asemenea tărâm al celor mai buni dintre buni, PDL a anunțat că va face opoziție constructivă, așteptând înțelept - Machiavelli ar îngălbeni de invidie! - erodarea la guvernare a USL. Viitorul sună, fără umbră de îndoială, din ce în ce mai bine. //