De același autor
Parlamentul este supraînvestit, tocmai pentru că a devenit portul de vreme rea al celor cu probleme în justiție.
Încă de la alegerile trecute, dacă nu și mai de demult, a devenit evident că parlamentul se transformă progresiv într-un soi de sindicat: o organizație care protejează interesele de breaslă ale propriilor membri, în loc să se ocupe de servirea intereselor cetățenilor. Într-adevăr, dosarele de corupție instrumentate de DNA provoacă o teroare atât de evidentă în rândurile funcționarilor publici, încât parlamentul a devenit ultima redută de protecție. Principalul avantaj, râvnit de unii, câștigat cu trudă și bani mulți de alții, invidiat de cei lăsați pe afară, este imunitatea. Chiar dacă în ultimele luni au defilat cu cătușe o sumă întreagă de personaje considerate, până mai ieri, intangibile, există întotdeauna o speranță de reușită, atâta vreme cât se mai poate conta pe solidaritatea sindicatului parlamentar. După execuțiile aplicate cu atâta satisfacție de aceeași instituție impropriu denumită parlament unor elemente „străine“, sindicatul aleșilor poporului și-a recalibrat activitatea, și-a retrasat misiunile și obiectivele și, încurajat de politica de sprijin deschis practicată de principalul partid de guvernământ, a reînceput să-și joace rolul pentru care și-a deschis cu atâta generozitate porțile - acum se înțelege foarte bine de ce - la alegeri.
Sfârșitul de săptămână a pregătit terenul pentru cele două voturi cu valență simbolică prevăzute a avea loc în plen în viitorul apropiat. Pe de o parte, liberalii încearcă să spele imaginea puternic șifonată în urma episodului Vosganian. Alina Gorghiu, copreședintă a PNL, vorbea încă de la începutul săptămânii trecute, într-un interviu televizat, de disponibilitatea partidului său de a încuraja un vot transparent în subiectul imunității. A revenit apoi cu declarații suplimentare, în același sens; e greu de șters însă impresia dizgrațioasă lăsată de prestația lacrimogenă a unor membri PNL salvați in extremis de votul din plen. Liberalii au încă o mulțime de probleme legate de resursele umane la nivel înalt, iar pe ordinea de zi a plenului se află și numele unui membru PNL, Theodor Nicolescu. Într-o declarație dată RFI pe 23 martie, vicepreședintele PNL Teodor Atanasiu și-a avertizat colegii că votul parlamentarilor liberali va fi filmat și pus pe site-ul formațiunii: „este o săptămână în care Partidul Național Liberal va arăta din nou că este de partea justiției. Vrem ca în această țară să dispară aceste protecții speciale pentru miniștrii parlamentari și care nu pot fi anchetați sau arestați din acest motiv. Noi o să votăm pentru ridicarea imunității, respectiv pentru începerea urmăririi penale pentru toți parlamentarii, și pentru domnul deputat, și pentru cei doi domni senatori“.
Nimeni nu pare însă apt să concureze materialul furnizat de PSD zilele acestea. Măcar la nivelul mesajelor transmise, partidul luminatului prim-ministru Victor Ponta nu se împiedică în ambiguități. La Consiliul PSD din 21 martie, vocile au sunat la unison: trebuie luptat împotriva terorii procurorilor, angrenați sută la sută în confruntarea politică, au spus primarii, șefii de filiale locale etc. Primarul Iașiului recomandă tinerei generații cariera sigură de procuror, ceea ce indică, implicit, că persoana în cauză contează probabil, dimpreună cu partidul său, să furnizeze ani buni de acum înainte o pâine generațiilor de absolvenți ai facultăților de drept. Iar duminică seara, la televiziunea de casă a partidului, Liviu Dragnea explica de zor cât de democratic e PSD și cum nu poate să-și forțeze parlamentarii să voteze într-o direcție sau alta: „nu putem sta cu pistolul la tâmplă, la fiecare parlamentar. Fiecare va vota cum crede, nu pot să dau eu un pronostic, acum“, a adăugat vicepreședintele PSD, grăbit să se pună deja la adăpost.
Cine a mai scăpat încă o bună ocazie să tacă a fost trista figură care ocupă acum fotoliul de președinte al Senatului. Fostul liberal, actualmente ideologic nedefinit, deși lider de partid, aliat penibil al lui Victor Ponta, Călin Popescu-Tăriceanu a ținut să dea o lecție de știință politică explicând la reuniunea Consiliului Național al PSD cum este parlamentul „independent“ în raport cu celelalte puteri ale statului, singurul ales, spre deosebire de celelalte două, executivă și judecătorească, „numite“. Incultura politică a unui om care a candidat și la președinție în toamna lui 2014 este pe puțin preocupantă: fostul prim-ministru pare să ignore mecanismele constituționale, concursurile din magistratură și multe alte aspecte, aparent lipsite de importanță pentru personajul în discuție, care reglementează funcționarea instituțiilor fundamentale și, nu în ultimul rând, principiul separației puterilor în stat, construit pe baza „echilibrului“, și nu al rupturii.
Ca de obicei, parlamentul este supraînvestit, tocmai pentru că a devenit portul de vreme rea al celor cu probleme în justiție. Dar tocmai de aceea, el pare a se fi autodescalificat. Parlamentarii nu mai pot fi purtătorii și depozitarii legitimi al suveranității, pentru că și-au abandonat cu rea-credință rolul încredințat de cetățeni și au optat pentru convertirea instituției pe care o ocupă în organism de ajutor reciproc pentru urmăriții penal.