De același autor
Codul etic discutat de conducerea PSD are grijă să împacheteze măsurile de curățare a marelui partid în așa fel, încât să nu îi pună în dificultate pe liderii cu mari probleme de corupție.
„Primăria nu are ce să-și reproșeze“ - așa s-a spălat pe mâini, cu anticipare, primarul Sectorului 4 al Bucureștiului, unde vineri seara s-a produs incendiul devastator din clubul Colectiv. Declarație făcută când ancheta încă nici nu demarase, iar interiorul clădirii încă mai fumega. Departe de a se disculpa, primarul nu a făcut decât să trezească și mai mult suspiciunile legate de o problemă pe care mai toți observatorii ultimelor zile o intuiesc și o constată, pe măsură ce lipsa autorizațiilor sau evidenta neconformitate cu legislația în vigoare devin evidente: tragedia de vineri noapte ar fi putut foarte bine să nu existe, dacă administrația românească nu ar fi fost măcinată de corupție.
Cu câteva ore înainte, în Negrești-Oaș (localitate unde e născut olimpicul la matematică rănit în incendiul din Colectiv), principalul partid de guvernământ se reunea într-o ședinţă a Comitetului Executiv Național pentru a discuta un text deja propus, în linii mari, pe 20 martie 2015. Un cod etic numai bun pentru PSD, dispus să-l folosească pentru refacerea imaginii create de valul de anchetați și condamnați în dosare de corupție, de la vârful conducerii centrale și până la lideri marcanți ai filialelor teritoriale. Noul președinte al PSD, candidat unic la această funcție, el însuși cu o decizie definitivă a unei instanțe în buzunar - privind referendumul din 2012 -, încearcă în ultimele zile să introducă în spațiul public ideea că „PSD e un partid curat“, pus în situații inconfortabile de câțiva lideri rătăciți prin meandrele corupției. „Trebuie să scoatem în evidență ceea ce ne caracterizează în general, și anume onoarea, cinstea, demnitatea și un comportament corect și în general o conduită corectă“, declara cu aceeași ocazie Liviu Dragnea.
Documentul discutat de Comitetul Executiv Național al PSD pe 30 octombrie are zece pagini și consacră un capitol sancțiunilor rezervate membrilor de partid implicați în dosare de corupție. Rezoluția anterioară a PSD, adoptată în martie de Consiliul Național al partidului, întitulată sugestiv - și involuntar ironic - Integritate și responsabilitate politică, sugera posibilitatea pierderii, în cazul inculpării în asemenea dosare, a calității de membru al guvernului sau de conducere din parlament. Documentul, postat de altfel pe site-ul PSD, menționa, în cazul arestului preventiv, pierderea funcțiilor politice deținute în formațiunea politică, iar în cazul unor condamnări în primă instanță, suspendarea din funcția politică aleasă. Pentru cei condamnați definitiv, rezoluția propune excluderea definitivă.
Textul discutat joi și vineri de conducerea PSD are grijă să împacheteze măsurile de curățare a marelui partid în așa fel, încât să nu îi pună în dificultate pe liderii cu mari probleme de corupție. Astfel că, în eventualitatea în care codul va fi adoptat, el nu va avea oricum efecte retroactive, după cum îi liniștește președintele PSD pe membrii de partid angajați în relații pe termen lung cu DNA: „Acest cod de conduită are în primul rând un rol de prevenție (...) Nu se pune problema de aplicare retroactivă. Oricine este în una din situațiile de acolo va fi analizat la Comisia de Etică“. Fiecare caz va fi studiat în parte. Comisia va fi condusă de deputatul Florin Iordache, vicepreședinte al Camerei Deputaților, și pare a fi creată mai degrabă pentru a cosmetiza decât pentru a expune.
Acest tip de documente sunt făcute, din păcate, să arunce praf în ochi în momente strategice, cum este perioada electorală următoare. Ideea nu e nouă, PDL a fost primul care a introdus un cod etic, la presiunile făcute la acea vreme de Monica Macovei - în urmă cu patru ani, pe 24 octombrie 2011, în Biroul Permanent Național -, dar aplicarea efectivă a documentului nu a avut viață prea lungă. Nici în noul și marele PNL preocuparea pentru curățenia internă nu este vizibilă (e suficientă o privire aruncată pe listele de nume cu posibilii candidați în alegerile locale), deși în codul de etică, la punctul 10, se prevăd măsuri de autocurățare a partidului în cazul membrilor care au suferit „condamnări penale infamante sau au desfăşurat activităţi economice veroase dovedite prin sentinţe judecătoreşti“.
Și, cu aceasta, bucla corupției, a comportamentelor politice deviante se închide: există, în moravurile politice românești, o maladie contagioasă, devenită rezistentă la anchete și chiar la condamnări definitive, cultivată, în loc să fie eradicată, pentru că un sistem întreg nu se ocupă decât de acoperirea consecințelor, și nu de tratarea cauzelor. Boala se perpetuează și va continua să prospere, atât timp cât, în mod evident, este ascunsă și protejată la nivel înalt.