De același autor
Lansarea faraonică de pe Stadionul Național, care a blocat un sfert din Capitală pentru o zi întreagă, nu a făcut decât să întărească o imagine pe care PSD și liderul său, primul ministru și candidatul la președinție, Victor Ponta, o confirmă de altfel cu fiecare gest al guvernării: domnia unei oligarhii fără altă busolă în afara propriului interes și a solidarităților de tip clientelar, construite în 25 de ani de FSN, în diferitele sale forme și încarnări.
PSD a pierdut de mult dreptul de a se revendica de la stânga democratică, iar ultimele știri legate de rectificarea bugetară anunțată la sfârșitul săptămânii trecute întăresc portretul unui partid preocupat exclusiv de rezolvarea, pe spezele bugetului public, a restanțelor clientelei sau a strângerii de fonduri pentru campania prezidențială.
Conform proiectului de rectificare citat de Mediafax, guvernul dominat de PSD taie de la Ministerul Tineretului și Sportului 3,5 milioane lei, de la Ministerul Educației 5,5 milioane lei și de la Ministerul Culturii - 10,2 milioane lei. Vine din urmă ANI, cu 1,2 milioane lei. În schimb, Senatul va primi 4,2 milioane lei, Înalta Curte de Casație și Justiție - 4,8 milioane lei, Avocatul Poporului - 10.000 lei, Serviciul Român de Informații - 67,4 milioane lei, Serviciul de Informații Externe - 27 milioane lei, Serviciul de Protecție și Pază - 18,8 milioane lei, Serviciul de Telecomunicații Speciale - 50.000 lei.
Ce lasă Guvernul Ponta să se înțeleagă din aceste halucinante tăieri la ministere care de abia își trag sufletul și din redistribuirile făcute cu precădere către serviciile de informații ori către instituții aservite și controlate politic? Chiar în plină campanie, PSD nu se mai obosește să simuleze măcar interesul pentru educație, sănătate sau cultură, folosite de obicei intens de propagandă înaintea principalelor momente electorale. Nu există vreo temă validă și relevantă pentru spațiul public care să se regăsească susținută prin măsurile guvernului.
Campania electorală pentru prezidențialele din 2014 este cea mai inconsistentă, mai lipsită de conținut doctrinar și, într-un anume sens, mai inspăimântătoare prin închiderea de perspective din câte au fost în ultimii 25 de ani. Mesajele de solidaritate socială, de bunăstare, pe care măcar liderul așa-zisei stângi ar trebui să le lanseze, sunt înlocuite de suplimentări de fonduri în direcția serviciilor secrete, în plin scandal al ofițerilor sub acoperire, în plină dezbatere legată de rolul antidemocratic jucat de serviciile secrete, în condițiie influențării jocului politic prin metode „specifice“.
Principiile bunei guvernări, egalitatea de șanse sunt îngropate de tăierile masive de la Sănătate, implicit de limitarea accesului la îngrijire, ori de restrângerile bugetare de la Educație. În schimb, prietenii politici sunt liniștiți de o tăiere a fondurilor Agenției Naționale de Integritate, concomitent cu o suplimentare la Avocatul Poporului, care și-a demonstrat în câteva rânduri fidelitatea față de regim. Marele lider social-democrat bate cruci pentru cine trebuie, stimulează prin ordonanțe migrația primarilor, sprijină parazitarea învățământului de stat de calitate (cât mai e și cât va mai supraviețui, în condițiile marii și competentei administrații PSD), prin recrutarea elevilor fără bacalaureat în forme camuflate de învățământ superior făcut la tarabă, și face cărare între București și Beijing, consolidând relațiile dintre cele două mari popoare prietene.
Plouă cu acuzații de corupție, cu dosare la DNA, dar toate sunt „procese politice“. Utimul scandal, cel al licențelor Microsoft (și care face, din păcate, un tablou al efectelor dezastruoase produse de alianța dintre corupție, pe de o parte, și impardonabilă ignoranță, pe de alta), i-a oferit Ecaterinei Andronescu ocazia să dea, la rândul ei, o reprezentanție cu marca-i caracteristică: „Îmi dau foc în piața publică dacă cineva îmi pune în cârcă asemenea lucruri“. Iar tipul acesta de reacții nu este niciodată lipsit de consecințe la nivel instituțional și simbolic, pentru că ele ies din tiparul democratic și creează precedente periculoase.
Nu trăim astăzi într-o democrație, ci într-o teribilă simulare, ale cărei breșe se văd de mult cu ochiul liber, pentru cine mai e dispus să le observe: circul mediatic, spectacolele pe stadioane, plânsul în direct la televiziuni, inadecvarea, dramatismul ieftin, provincialismul fără frontiere (promovat de la ONU până în China), conformismul și lașitatea, mascate sub pavăza respectabilă a prudenței în gestionarea relației cu vecinii de la est, ipocrizia unei clase de parveniți care predică idealurile egalității și solidarității sociale din vile construite din bani greu de justificat, cultul mediocrității, al aranjamentelor „informale“. Noutatea mare a ultimei perioade, de la alegerile parlamentare încoace, este însă alta: e lipsa de fereală, e exhibiționismul sfidător, e, până la urmă, mândria de a fi antidemocrat. România bunului plac nu mai e un proiect; e o realitate a guvernării Ponta. //
CITIȚI ȘI