România și regimul oligarhic fără frontiere partinice

Raluca Alexandrescu 08.07.2014

De același autor

La alegerile prezidențiale e posibil să nu mai fim nici măcar în situația de a putea alege „răul cel mai mic“, ci să contemplăm, neputincioși, un dezastru indistinct.

În urmă cu doi ani, pe 6 iulie 2012, Legislativul vota suspendarea lui Traian Băsescu, cerută printr-un do­cument însăilat după imperativele voiculesciene. Ma­joritatea parlamentară de atunci, reunită sub sigla USL, era constituită prin trocuri politice și bri­colaje fără nicio legătură cu funcționarea unui sis­tem de partide bazat pe logica jocului democratic. Ma­sa critică a fost atunci atinsă prin migrația con­sis­tentă a unor parlamentari PDL, care au întărit în mod decisiv majoritatea formată de USL. O for­ma­ți­u­ne construită de altminteri nu pe un program re­al, ci pe o obsesie consecvent întreținută de retorica antenistă, picurată ani de zile, privind „regimul dic­tatorial băsist“, teroarea și corupția înfierate ia­co­bin. Obsesie reiterată în monologul botezat con­fe­rin­ță de presă, interpretat de Dan Voiculescu la mo­ment aniversar, pe 6 iulie 2014, când, alături de obiș­nuitele amenințări mai mult sau mai puțin voa­late la adresa presei ambalate ipocrit în mesaje pseu­do-empatice – „jurnaliștii, așa cum sunt ei, sunt o categorie foarte vulnerabilă“ –, Dan Voiculescu a transmis „publicului Antena 3, acești oameni mi­nunați, că nu există niciun fel de motiv să se ru­și­neze. Am rămas consecvent acestei dispute po­li­ti­ce majore cu Băsescu Traian“.

Referendumul din vara lui 2012 a reprezentat poate, în mod paradoxal – pentru că era o inițiativă a USL –, ultimul moment de solidarizare a opoziției, oricum erodată din interior de politica noncombat a PDL. Ide­ea boicotului și realizarea lui practică au reușit numai să amâne însă un deznodământ legitimat de alegerile din decembrie al aceluiași an. USL s-a ins­ta­lat confortabil la guvernare și a început să facă ce știa mai bine: consolidarea unui stat oligarhic, mi­mând de­mocrația parlamentară, dar concentrând în fapt exercițiul puterii politice la guvern. Venit pe valul de­magogic al voinței populare – aici trebuie amintit ro­lul consistent jucat de Crin Antonescu – și flu­tu­rând steagul șifonat al parlamentarismului, USL a reușit să ridice la rang de artă incompetența, impostura și urmărirea exclusivă a intereselor oligarhiei.

Scenariul blitzkrieg-ul USL din 2012 fusese anunțat, cu două luni înainte, de același Dan Voiculescu – per­sonaj care, încolțit astăzi de justiție, recurge la toate subterfugiile posibile pentru a amâna un dez­no­dământ după modelul Adrian Năstase.

Ritmul în care au fost călcate atunci în picioare mai toate principiile statului de drept, consecvența ulte­ri­oară a regimului USL de a consolida practicile ne­de­mocratice, scandalurile cotidiene de corupție în interiorul guvernului, incapacitatea crasă de ges­tio­na­re chiar și a afacerilor curente ale guvernării (pro­ble­ma cheltuirii fondurilor europene e un bun indi­ca­tor în acest sens) desenează portretul unei clase po­litice corupte, fără busolă, crescute în disprețul cul­turii politice democratice.

Deși USL s-a rupt, iar PNL joacă, atunci când îi con­vine, rolul de partid de opoziție, răul este deja făcut: mai există mici porțiuni de rezistență în justiție, la DNA sau la Înalta Curte de Casație și Justiție. Parlamentul a jucat de la bun început un rol de­co­rativ – oricum, privind la calitatea aleșilor po­po­ru­lui, lucrurile nu ar fi putut să se petreacă altfel –, Vic­tor Ponta emite când și cum poftește ordonanțe de ur­gență în disprețul necamuflat față de Constituție, jaful din banul public continuă netulburat.

Sistemul de sănătate e deja în moarte clinică. În si­criul educației Guvernul Ponta a bătut ultimele cuie neconstituționale pe 26 iunie, prin adoptarea OUG nr. 49/2014, care desfigurează definitiv Legea Edu­cației Naționale 1/2011, iar epitaful i l-au scris chiar sindicatele din învățământ și Consiliul Național al Rec­torilor, care s-au întrecut care mai de care în ade­ziuni cu limbaj de Scânteia ceaușistă și au criticat aspru, în același registru, opiniile critice.

Tabloul este, așadar, dezolant. Câteva luni ne mai des­part de alegerile prezidențiale, iar mult dorita so­li­darizare a opoziției în fața regimului PSD se în­depărtează cu viteza luminii. Dosarul președintelui Băsescu e din în ce mai problematic, piesele se adau­gă și atârnă greu: scandalul care-l implică pe fratele său, pe de o parte, pe de alta rolul mai mult decât dis­cutabil pe care înțelege să-l joace în frontul opo­ziției. Spectacolul trist dat de partidele „de dreapta“ la europarlamentare continuă, în acte succesive, și acum. Au fost puse în circulație deja câteva nume de candidați, unele neluate în serios nici măcar de partidele de unde ei provin și care ar trebui, în mod normal, să-i promoveze. Dacă lucrurile continuă ast­fel – și, deocamdată, nu există motive să pre­su­pu­nem altceva –, la alegerile prezidențiale nu vom mai fi nici măcar în situația de a putea alege „răul cel mai mic“. Vom contempla, neputincioși, un dezastru in­distinct. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22