Spectacol politic cu iepurași supradimensionați

Raluca Alexandrescu 22.04.2014
SHARE 1

Instituțiile României arată precum locuințele sociale construite de primarul Mazăre: se pot prăbuși la prima pală de vânt. Iar din Est pare că suflă din nou, în aprilie, crivățul...

Politica românească e suprarealistă. Pe de o parte, știrile care vin din Est sunt din ce în ce mai preocupante. Se intensifică zborurile de supraveghere NATO deasupra României, se mo­difică planurile de apărare pentru Europa de Est. Pentru prima dată în mulți ani, NATO pare să se reactiveze în vo­cația sa fondatoare. La gra­ni­ța estică a României, Trans­nis­tria vrea să își declare in­dependența și să adere la Ru­sia. Ucraina e în război civil.

La București, pe de altă par­te, primul ministru anunță pe canalele obișnuite de co­mu­nicare utilizate de preaputernicii zilei - adică te­leviziunile - că intenționează să-și mute bi­roul la Ministerul Apărării, pentru că la Palatul Victoria nu este suficient de apărat împotriva propriilor demoni (lectura ne aparține). De­co­rul guvernamental nu e, ce-i drept, foarte con­fortabil pentru liderul PSD: se vorbește în dosarele Procuraturii de trafic de influență ve­nit direct din biroul șefului Cabinetului. La 12 ore distanță, marți, 15 aprilie, în Camera De­pu­taților se adoptă o propunere de modificare a Legii 346/2006 privind organizarea şi func­ţionarea MApN, care prevede ca şeful Direcţiei de Informaţii a Armatei să fie numit de primul ministru, la propunerea ministrului Apărării. (În prezent, şeful Direcţiei de Informaţii a Ar­matei este numit de ministrul Apărării.) O bi­nevenită fuziune pers­on­a­li­za­tă a unor ins­ti­tu­ții oricum ne­funcționale: pri­mul ministru transmite im­pli­cit un mesaj privind inca­pa­ci­tatea statului de a asuma gu­vernarea în ter­menii cons­ti­tuționali.

Președintele amenință în di­rect un senator, substituindu-se de fapt unei justiții și așa fragile, iar senatorul în cauză se iden­tifică, într-un demers me­sia­nic, cu instituția din ca­re vremelnic fa­ce par­te (îl iartă pe președinte, „în calitate de om, pentru că este Săptămâna Mare“, dar „are da­to­ria să apere onoarea Par­lamentului Ro­mâ­niei“, deci depune plângere); primul mi­nis­tru abdică de la rolul acordat - la fel de vre­mel­nic - de parlament și instituie un soi de sta­re de ase­diu pentru propriul Ca­binet, che­mând în ajutor protecția militarizată oferită de Ar­ma­tă; în sfâr­șit, liderul grupului PSD din Se­nat, de pro­fe­sie economist, dă diag­nostice psi­­hiatrice șe­fu­lui statului și re­co­man­dă... exor­cizare, în bu­na tradiție a terapiilor al­ternative omologate la Tanacu. Terapii co­lec­ti­ve pline de imaginație propun și autoritățile lo­cale din Ca­pitală și de-aiurea, care chel­tu­iesc sume sem­nificative pentru împodobirea pie­țelor cen­tra­le din Bu­cu­rești, Iași sau Tecuci cu decorații kitsch or­to­doxisto-consumeriste (ouă co­lo­ra­te uriașe, cu imagini de mânăstiri, strânse în brațe de ie­purași gigantici). Nu e o piesă ine­dită de Eu­gen Ionescu, este rezu­ma­tul ul­ti­me­lor zile de activitate pe scena politică ro­mâ­neas­că. Totul, pe fondul unor an­chete care reu­șesc, se pare - la câtă agitație provoacă -, să neliniștească ba­­ronetul trans­partinic, cufu­n­dat până mai ieri într-o dulce fraternitate cu poliția și justiția.

Nu este prima dată când coaliția aflată la gu­vernare (USL, indiferent de compoziția de cir­cumstanță...) dă semnale de neaderență la con­cepte străine neamului nostru mioritic, cum ar fi buna guvernare, democrația, statul de drept. Singurele stele călăuzitoare ale gu­vernărilor românești - aproape indiferent de ori­entare, de titulatură sau de o din ce în ce mai îndoielnică și aleatorie înscriere la dreap­ta sau la stânga - au fost, cu puține excepții, Biserica și Armata. Și ele, din ce în ce mai go­lite, de fapt, de conținut. Dacă există, g­e­ne­ralizând, o identitate a politicii românești, în­că de la primele semne ale modernității, la ju­mătatea secolului al XIX-lea, ea s-a bazat, în mare măsură, pe două concepte inter­de­pen­dente: patriotismul eroic și credința, ambele instituționalizate și traduse identitar în va­loarea atemporală a celor două instituții mai sus pomenite. E dificil, chiar în condițiile com­petenței și ale unor bune intenții mai presus de orice îndoială, să construiești și să con­so­li­dezi, mai apoi, buna guvernare, pornind de la această bază incompletă și șubredă. Etosul na­ționalist-mesianic a fost un bun instrument pentru o perioadă istoric vorbind strict cir­cum­scrisă; a fost haină de vreme rea pentru câteva generații, mereu cârpită, peticită și ri­dicată la rangul de veșmânt oficial.

Din lipsă de imaginație, din incompetență, din rea-voință, din corupție, din inerție, gu­ver­nările postcomuniste au preluat și au integrat elementele acestui adăpost temporar devenit rezidență permanentă. Parlamentul, instituția fundamentală a statului modern, a devenit ac­cesoriul derizoriu al unui regim politic clădit pe nisipuri mișcătoare, la discreția unei clase politice corupte și inculte, ale cărei unice repere de reușită sunt discursul populist, spri­jinit de rețele de tip mafiotic. Instituțiile Ro­mâniei arată precum locuințele sociale cons­truite de primarul Mazăre: se pot prăbuși la pr­ima pală de vânt. Iar din Est pare că suflă din nou, în aprilie, crivățul... //

TAGS:

Comentarii 1

Theodor Marcean - 04-26-2014

Institutiile Romaniei nu pot fi alceva,atata timp cat cei care le construiec/intretin nu sunt constructori de meserie,ci impostori. Daca,pana in 1989,institutiile statului totalitar erau mutate/desfiintate/transformate de catre partidul unic,la ordinele unei analfabete careia intelectualii i-au dat titlul de academician,azi,institutiile sunt redesenate/rearondate/desfiintate/de catre mai multe partide,carora cetatenii,(intre care si intelectualii),le acorda increderea de a guverna in numele lor. Dupa cat se pare,evolutia constiintei publice este mult mai lenta decat a institutiilor,prima statuie a lui Stalin a fost demolata la Budapesta,in 1956,iar ultima statuie a lui Lenin abia dupa 58 de ani,la Kiev,ramanand inca cateva zeci de daramat,pe spatiul vast al fostei URSS,in urmatoarele zeci de ani.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22