De același autor
Mi-ar fi plăcut, domnule Băsescu, să mă adresez dumneavoastră cu „domnule președinte“. Așa cred că e frumos să îi spui unui fost șef de stat în care ai crezut vreo zece ani, pe care l-ai votat de fiecare dată, l-ai susținut, așa cum ai putut tu, un cetățean obișnuit, în două suspendări, l-ai admirat pentru curajul de a se lua la trântă cu mafia, pentru determinarea de a consolida justiția și statul de drept. Sigur, m-ați și dezamăgit, domnule Băsescu, în vremea în care erați la Cotroceni. Promovarea cu încăpățânare a unor elene ale căror plusuri nu aveau legătură cu un CV demn de luat în seamă a fost un motiv. Altul, când vă trezeați vorbind. De exemplu, atunci când ați ținut morțiș să puneți la punct o profesoară, spunându-i să lase „țățismele“, doar pentru că îndrăznise să vi se plângă, pe drept, că i-a fost tăiat salariul și așa mic. Sau când aveați chef de glume, în fața unor sărmani blestemați de inundații, explicându-le că și dumneavoastră vi s-au stricat straturile cu roșii de la Palat.
M-ați întristat de mai multe ori, domnule Băsescu. Dar nici măcar asta nu mi s-a părut cel mai grav. Consideram că aveați un lucru pe care nimeni altcineva, în timpurile acelea, nu l-ar fi avut dacă ajungea în fruntea țării mele. Iubirea pentru o justiție dreaptă, tăria de a susține lupta anticorupție, de a scăpa România de mafie, de toate încrengăturile, combinațiile și afacerile prin care o gașcă de indivizi certați cu legea le făcea cu bani furați de la stat. Cu banii munciți de noi, cetățenii, mai exact. Am apreciat când, în iunie 2014, printre lacrimi și cu glasul înecat, ne spuneați că „între nevoia de consolidare a justiției și reflexul firesc de a-ți apăra fratele aleg consolidarea justiției“. Am crezut în toate astea, nu ca un „lingău voluntar“, așa cum îi catalogați, mai nou, pe cei care v-au susținut. Ci ca un om care își iubea, la rândul lui, țara, care credea și lupta și el, cu forțele pe care le are un cetățean obișnuit, pentru apărarea ei, pentru a o vedea scăpată din mâinile unor corupți obsedați de putere și de bani.
Am crezut, dar am greșit, domnule Băsescu. Odată ce ați plecat de la Cotroceni, am înțeles că în niciuna dintre valorile pe care speram că le împărtășim nu credeați cu adevărat. Singura justiție pe care cred că ați susținut-o, de fapt, în mandatele pe care le-ați avut, a fost aceea care mergea până la un grup bine definit ce vă înconjura. Și cred că din acel grup nu făcea parte și fratele, Mircea Băsescu. Pentru că, altfel, nu-mi pot explica cum de, în 2014, alegeați, fără să clipiți, justiția, iar acum alegeți infractorii. Nu-mi pot explica nici cum de, până acum doi ani, susțineați statul de drept, iar acum rostiți cu atâta convingere, uluitoare pentru unii ca mine: „A luat o dată o mită, acum nu îi distrugem toată viața. Așa a fost în tranziție. Avem nevoie de un moment zero, de o grațiere largă, de la care să spunem: «Oameni buni, știți ce se poate întâmpla, așa că terminați cu hoția»“. Nu-mi pot explica nici cum batjocoriți de la un capăt la altul procurori, judecători, instituții internaționale de referință din UE, care monitorizează felul în care se face justiție în țara noastră. Și judecaţi totul după niște legi de mahala, meschine, desprinse parcă din mintea oloagă a unui individ supus unor interese dubioase de grup.
N-am să vă reproșez că ați ajuns să ne vorbiți la fel cum ne vorbesc și niște inși cu profil de pușcăriași sau chiar cu ani de condamnări trecuți în caziere, ajunși, printr-o eroare a istoriei, să ne conducă din parlament. N-am să vă reproșez că ați intrat în hora penalilor alături de infractorul Dragnea Liviu și de inculpatul Tăriceanu Călin. Deși e dezgustător acest tablou pe care îl privesc, n-am să rezum schimbarea dumneavoastră radicală la un simplu joc politic. Nu, ce faceți e departe de asta. E o mișcare bolnavă, contra democrației, a adevărului, a justiției, a dreptății. Chiar împotriva a ceea ce credeam că însemna, odată, președintele Traian Băsescu.
Dar am să vă spun că tranziția nu s-a terminat odată cu finalul mandatelor pe care le-ați avut la Cotroceni. Tranziția se va termina abia când absolut toți cei care au jefuit țara asta vor plăti. Și vor plăti cu ani grei de pușcărie, dacă așa spune legea. Tranziția se va termina abia atunci când toți banii care ne-au fost furați - și, odată cu ei, viețile noastre care puteau fi măcar cu un dram mai bune - vor fi recuperați de România noastră. Tranziția se va termina abia când cei din parlament și din guvern ne vor conduce cu bună-credință. Când vor înțelege să muncească în folosul nostru, al cetățenilor care au ales să trăiască cinstit, și nu din șpăgi. Când vor înțelege că trebuie să-i preocupe să scoată sănătatea și educația din groapă, nu să îi ierte de pușcărie pe cei care le-au băgat acolo. Tranziția se va termina și când dumneavoastră veți înțelege că sunteți ales al poporului. Iar asta nu înseamnă să luptați contra lui, domnule Băsescu Traian!