De același autor
Ce bine e cu PSD la guvernare! Să aruncăm cu banii, să curgă laptele și mierea pentru popor, să vină viața bună, belșugul! Hai, gata cu sărăcia! Au găsit domnul Dragnea, „singurul care știe programul de guvernare din scoarță-n scoarță“, și doamna Olguța soluția pentru o viață bună. Dar, stai! Ești bugetar? Nu. Ești pensionar? Nu. Ești asistat social? Nu. Lucrezi în sistemul privat, cumva pe la vreo multinațională? Da. Atunci, la muncă! La muncă, nu la întins mâna la stat.
Cam la asta se rezumă, pe scurt, ceea ce ne transmite Olguța Vasilescu, ministrul Muncii, atunci când spune că, în sistemul public, „până la pragul de 4.000 de lei, salariile se dublează. După 4.000 de lei, este o creştere cu 45% a salariilor, iar după pragul de 7.000 de lei sunt creşteri, dar nu foarte mari“. Ce calcul precis! Bazat pe performanțele salariaților, pe responsabilitățile lor, pe funcțiile lor, pe cât de utilă e munca lor, pe cât poate suporta portmoneul ăsta, și așa mai tot timpul gol, al țării.
Ce bine e cu PSD la guvernare! Ce simplu e să arunci cu banii, mai ales atunci când nu sunt ai tăi, nu? Când nu-i faci tu. Când nu te interesează cine-ți va deconta factura, când nu e treaba ta nici ce se întâmplă în jur. Important e să o duci bine tu și cei ca tine. Restul să moară! Și poate să moară și țara odată cu ei. Pentru că nu-ți trebuie studii foarte aprofundate de economie ca să pricepi că o astfel de măsură de dublare a salariilor e de un populism nu doar ieftin, dar mai ales toxic pentru un întreg popor. Lăsând la o parte amatorismul de a decide o majorare a salariilor în care angajații nu sunt evaluați în niciun fel, lăsând la o parte că în nicio companie privată sănătoasă, acolo unde fiecare bănuț e muncit, nu pică din cer, astfel de decizii nu sunt luate nici de cei mai slabi manageri, lăsând la o parte și faptul că se va ajunge la aberația ca, de exemplu, un angajat la stat să aibă o leafă mai mare decât șeful lui, nu poți să nu te întrebi ce planuri se ascund în mintea acestor oameni care conduc România.
Varianta simplă e că, prin astfel de majorări iraționale ale salariilor, bazate nu pe o economie care duduie, nici pe niște previziuni financiare strălucite, ci pe voturi care vin, PSD își asigură un sprijin masiv din partea unui segment important al populației. Exact acel segment care trăiește exclusiv pe bani de la buget. E musai pentru PSD să-și întărească armata de simpatizanți, mai ales acum, când s-a trezit în stradă cu sute de mii de „soroșiști“, pe care nu îi poate controla în niciun fel. Nu-i poate momi cu niciun ban. Nu-i poate potoli cu niciun chip.
Câteva milioane de bugetari care se vor trezi, peste noapte, cu salariile dublate, fără să li se ceară să facă nimic în plus, alte milioane de pensionari pentru care s-a anunțat o a doua creștere a veniturilor pe anul acesta, începând cu 1 iulie, la care putem adăuga asistații social, prea mulți și răsfățați în timpul guvernărilor social-democrate, sunt exact masa de manevră pe care PSD are nevoie să și-o întărească mai ales acum. Acum, când ministrul Justiției, Tudorel Toader, se pregătește să dea lovitura de grație și să facă lege din Ordonanța 13. Acum, când toate mecanismele de apărare a statului de drept sunt luate cu asalt de cei aflați la putere. Acum, când DNA e pe ordinea de zi a atacurilor venite din partea indivizilor cu probleme penale care au pus mâna pe butoanele țării.
Și nu contează pentru PSD că, pentru toate astea, dublează din pix salarii, mărește pensii. Nu ei vor plăti pentru asta, ci noi. Important e altceva, anume ca același PSD să aibă confortul în societate pentru a-și asigura liniștea, pentru a-și asigura protecția, astfel încât să-și ducă la îndeplinire planurile ticăloase cu care și-a început guvernarea. Ce pare să facă PSD este să ridice un zid din carne vie în mijlocul țării. Cetățeni contra cetățeni. De o parte a zidului vor fi ai lor, cei mai mulți, cei de care partidul are grijă, cei mai odihniți, cei pentru care ziua de mâine nu depinde de un patron, ci este asigurată printr-un contract pe viață la stat. De partea cealaltă vor fi „dușmanii poporului“, „fasciștii“, „soroșiștii“, „ONG-iștii“, cei care ies în stradă împotriva PSD, cei care muncesc până cad jos, sfârșiți de oboseală, la privat, cei care trăiesc cu frica zilei de mâine, când poate nu vor mai avea unde munci.
O altă variantă, mai sumbră, este că, pe lângă toate cele de mai sus, actuala putere ar putea avea un plan ascuns de guvernare, prin care să lase țara vraiște în câțiva ani. Să arunce cu bani acum doar pentru a o duce în prăpastie, doar pentru a o slăbi în ritm accelerat, pentru a o lăsa plină de datorii, lipsită de viitor. Un plan bine gândit de a pune presiune pe tot sistemul privat, pe multinanționale, care, desigur, vor să ne fure țara și care, dacă vor mai vrea să rămână aici, vor trebui să suporte desfrâul financiar al unui sistem bugetar îmbuibat. Și, probabil, atunci când vor fi sufocate de taxe care să acopere dublările de salarii venite peste noapte, „răii din Vest“ își vor lua catrafusele, se vor orienta spre meleaguri mai primitoare și ne vor lăsa să ne jefuim singuri țărișoara. Iar pe un astfel de popor slăbit din temelii, îndatorat pe viață, cu un sistem privat temător, împovărat, cu milioane de oameni care vor plăti pentru „vina“ de a nu fi angajați la stat, cu alte milioane care vor lua în continuare calea străinătății pentru un trai decent, PSD ar putea pregăti pământul fertil pentru o „lume nouă“. O lume care ne pândește de multă vreme. O lume de la Est.