De același autor
Celebrul cuplu cu probleme penale de pe scena politică românească, Dragnea & Tăriceanu, ne-a oferit, zilele trecute, odată cu vizita la București a lui Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, o mostră consistentă de mitocănie și de minciună. Încă una. Infractorul și inculpatul care conduc Parlamentul României au făcut piruete printre discursuri șterse, pe alocuri populiste și lingușitoare, în care au strecurat săgeți otrăvite cu neadevăruri. Trecând peste pupăturile și îmbrățișările – în opinia mea, banale, caracteristice șefului Comisiei Europene - dintre Juncker și conducătorii noștri, foști și actuali, care se întrec în dosare penale și în ani de pușcărie, pe lângă minciună, mi-a mai atras atenția ceva: dublul discurs al bărbaților cu numărul doi și trei din fruntea țărișoarei. Deodată, șeful Senatului și cel al Camerei Deputaților, cunoscuți pentru atacurile lor la adresa Occidentului, a corporațiilor care ne vor răul, a Uniunii Europene care n-ar trebui să ne dicteze cum să ne trăim viețile, că doar, se știe, nu suntem colonie, au uitat subit de toate astea în fața lui Juncker.
Liviu Dragnea, autorul moral și cel care ar fi trebuit să fie întâiul beneficiar al Ordonanței 13, actul normativ care a înmărmurit Bruxellesul, pare că a fost lovit de amnezie în fața liderului Comisiei Europene. Dragnea a lăsat deoparte, pentru scurt timp, agenda personală cu atacurile la statul de drept. A trecut peste „circul de la Bruxelles“, așa cum cataloga, în martie, dezbaterea din Parlamentul European la care au fost invitați reprezentanții protestatarilor #Rezist. A uitat și de sperietoarea cu managerii străini care ar fi vânat posturi în spitalele românești „ca să promoveze interesele străinilor în domeniul medicamentelor“, așa cum își păcălea electoratul în precedenta campanie pentru parlamentare. Astfel, cu o conștiință frumos vopsită, Liviu Dragnea a pozat într-un adevărat cetățean european. „Un prieten puternic și statornic“ al lui Juncker, preocupat de vitezele Uniunii, așa cum s-a declarat în fața invitatului prezent în parlament.
Celălalt iubitor de valori europene, Călin Popescu Tăriceanu, care în februarie se întreba la TV dacă „nu cumva britanicii au făcut bine ieșind din UE“, pentru că, în viziunea lui, „ajunseseră să nu-și mai conducă singuri țara“, a făcut altceva: i-a predat false lecții de democrație și de respect pentru o justiție curată liderului venit de la Bruxelles. Șeful ALDE, suporterul înfocat al loviturilor de grație date justiției de partidul său la braț cu PSD, a uitat de „Înalta Poartă“, așa cum boteza, luna trecută, Uniunea Europeană, și a strecurat în discursul său rostit în fața lui Juncker o minciună: „Prin serviciile speciale, prin parchete, prin destule curţi de justiţie, fantoma comunismului încă mai bântuie. (...) Ceea ce stârneşte, de câțiva ani, uimirea societăţii este faptul că tocmai această componentă insuficient reformată a statului pare să fie apreciată de unii funcționari de la Bruxelles“.
Nu știe nimeni, însă, la care societate a făcut referire șeful Senatului și nici care sunt funcționarii europeni care ar aprecia „fantoma comunismului“. Dar este suficient să ne amintim de avertizările lui din ianuarie, când spunea că le va transmite liderilor europeni că „nu mai dorim să cooperăm în cadrul MCV, care stabileşte un tratament discriminatoriu pentru România“. Astfel, e simplu să înțelegem că funcționarii europeni certați acum de Tăriceanu sunt tocmai cei din Comisia lui Juncker, responsabilii de MCV. Adică specialiștii care laudă și încurajează lupta anticorupție din România și-i sancționează pe politicienii noștri pentru atacurile de tipul Ordonanței 13 la adresa justiției.
După spectacolul din parlament, Dragnea și Tăriceanu și-au continuat numărul în grădina Palatului Cotroceni. Invitați la recepția de Ziua Europei găzduită de președintele Iohannis, cei doi, veniți parcă la o paranghelie cu amicii, au întârziat mai bine de jumătate de oră. Au venit la braț, dând buzna în timpul discursului lui Jean-Claude Juncker, ratând complet cuvântarea ținută de șeful statului. Dar nici măcar acesta nu a fost cel mai penibil moment. Bunul simț minim îți spune că, atunci când ești invitat la un eveniment de prim rang, nu doar că nu întârzii, dar, dacă totuși o faci, intri tiptil, te așezi într-un colț, ca să nu deranjezi. Ce au făcut Dragnea și Tăriceanu? Au tăiat-o direct pe culoarul de verdeață din fața lui Juncker, acolo unde nu stătea niciun invitat, și au traversat dintr-un capăt în celălalt mulțimea aflată pe peluza de la Palat. Dragnea s-a salutat nestingherit cu alți invitați, a vorbit, a râs zgomotos, stând cu spatele la șeful Comisiei Europene, care își susținea discursul.
Privind spre toate astea, mă tot gândesc la cum a ajuns țara noastră pe mâinile unor astfel de personaje. Rușine, indignare, frustrare, revoltă, uimire. Mă bântuie toate trăirile astea când îi privesc. Și parcă nu mai găsim nicio resursă să ne revenim. Jos, tot mai jos, la pământ, până sub el, acolo ne îndeasă. Ne îngroapă încet și pe noi, și țara. Tot ni se pare că ne facem bine, că vom scăpa de ei. Dar nu-i așa. Reușim doar să mai ajungem cu mâinile spre masca cu oxigen, când ne bagă în comă cu ordonanțe, cu furturi, cu legi de grațiere. Mai respirăm puțin. Dar nu scăpăm de ei.