Familia tradițională. Când răul poate veni prin facerea de bine

„Soluții la problemele familiilor românești.“ Cum a reușit un enunț atât de simplu, în aparență bun pentru societate, să stârnească controverse uriașe în România? Un amplu proiect anunțat de Coaliția Pentru Familie, organizație susținută puternic de Biserica Ortodoxă Română, dar și de alte culte religioase, are toate șansele să ne întoarcă spre niște vremuri de care speram că am scăpat.

Ramona Ursu 30.05.2017

De același autor

 

Coaliția Pentru Familie, care ne-a obișnuit cu marșuri prin care se cere interzicerea prin le­ge a avorturilor, a lansat, zilele trecute, un pro­iect controversat. Printre altele, sunt ve­hi­culate mai multe măsuri care ar trebui adoptate la nivel de țară, dar care privesc în de­ta­liu probleme ce țin mai mult de viața personală. Măsurile, conform proiectului, vizează „cultura familiei“, „sti­mu­la­rea natalității și redresarea de­mografică“, „protejarea co­piilor“ sau „sănătatea fa­mi­li­ei“. Până aici, nimic rău. Dar să mergem puțin mai de­par­te.

 

Una dintre măsurile propuse de Coaliție este „reducerea impozitelor pe venit și pe pro­prie­tăți ale cuplurilor căsătorite, pentru prima pro­prietate“. Și din aceeași categorie mai es­te susținută o măsură: „încurajarea micro­eco­nomiei și a inițiativelor economice familiale (întreprinderi de tip familial) prin diminuarea sau anularea totală a impozitării acestora“. La capitolul acesta, propunerile Coaliției, din ca­re răzbate o doză puternică de discriminare, spun, pe scurt, așa: doar dacă ești dispus să formezi o familie tradițională - iar asta, așa cum tot Coaliția vrea să o definească în Cons­ti­tuție, presupune căsătoria dintre un bărbat și o femeie - poți beneficia de avantaje de la stat. Avan­taje care să te mai scutească de niște impozite sau chiar să te ajute în afaceri.

 

Dar dacă nu vrei să te că­să­to­rești, pentru că, din diverse motive, nu simți să faci acest pas? Dacă trăiești în con­cu­bi­naj? Dacă, pur și simplu, ai ghinion toată viața și nu-ți gă­sești jumătatea? Atunci, as­ta e! Cotizezi la stat ca să trăiască mai bine cei care și-au întemeiat familia tradițională. Și aici, pentru Coaliție, nu mai contează că fa­milia aceea tradițională s-ar putea să nu co­ti­zeze cu niciun ban la stat. Sau s-ar putea să fie una în care bărbatul își bate „tradițional“ ne­vasta și copiii, așa cum se întâmplă destul de des România. Sau s-ar putea să fie una în care soțul și soția s-au luat doar făcând câ­te­va calcule simple: ca să mai beneficieze de niș­te ajutoare financiare de la stat.

 

Un alt punct sensibil al proiectului e „anu­la­rea subvențiilor publice pentru avort și mij­loa­ce contraceptive“, iar banii de aici să fie di­rec­ționați spre „servicii de sănătate maternă“. Cu alte cuvinte, dacă nu se reușește, cel pu­țin deocamdată, interzicerea avorturilor, atunci se face spre asta un pas intermediar. Vrei să re­nunți la o sarcină? Vrei să previi o sarcină? OK, ești liber să o faci, dar trebuie să plătești. E un fel de serviciu de lux, în opinia Coa­li­ției Pen­tru Familie. Nu ai bani să plătești? Ai do­uă va­riante. Prima: dai naștere unui copil ne­dorit, pe care s-ar putea, din diverse mo­ti­ve, unul chiar acela că nu ai bani, să-l aban­donezi. O va­riantă traumatizantă atât pentru tine, pă­rin­te, cât mai ales pentru prunc. A do­ua po­si­bi­li­tate: apelezi, ca în vremea co­mu­nismului, la so­luții dintre cele mai barbare și periculoase de a te feri de o sarcină sau de a face avort.

 

O altă măsură este „eliminarea accesului mi­norilor la servicii de avort și de planificare fa­mi­lială fără acordul părinților“. Ce nu iau în cal­cul, aici, susținătorii familiei tradiționale sunt fa­mi­lii­le cu probleme. Acelea în care copiii sunt bă­tuți, traumatizați, alungați de acasă sau, pur și simplu, familiile în care comunicarea între părinte și copil este inexistentă. În situații ca acestea, ce faci cu o minoră de 16 ani, spe­ria­tă că a rămas însărcinată, dar poate chiar mai înspăimântată de gândul că trebuie să le îm­păr­tășească acest lucru părinților? Și în acest caz, principalul risc e să constatăm că, pentru a scăpa, totuși, de o sarcină nedorită, ado­les­cen­tele vor lua în calcul să facă, așa cum pot, avort. Chiar și riscându-și viața pentru asta.

 

Probabil că unul dintre cele mai teribile lu­cruri care i se poate întâmpla unui popor e a-și uita propria istorie. De a crede că, doar pentru că au trecut niște ani, tragediile nu se pot repeta. În felul acesta, e garantat și altceva: n-am în­vățat nimic din tot ce ni s-a întâmplat. N-am învățat nimic, de exemplu, din destinele a mii de femei care, până acum trei decenii, mu­reau făcând avort pe ascuns. N-am învățat ni­mic din tragediile a zeci, poa­te a sute de mii de copii care au umplut or­fe­li­natele. N-am în­vă­țat nimic din niște drepturi pentru care, până de curând, am luptat. Dar re­petiția, așa cum știm, e mama în­vă­ță­tu­rii. Însă ar fi bine să nu uităm că, în situații ca cele de mai sus, s-ar pu­tea să ne mai coste viața câtorva generații. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22