De același autor
E aproape un an de când Liviu Dragnea amenință România că scoate în stradă un milion de oameni. E greu de înțeles ce-l oprește pe liderul PSD să nu arate nu doar țării, nu doar Bruxellesului, nu doar lumii întregi, ba chiar și planetei Marte, așa cum promite Codrin Ștefănescu, de câtă susținere se bucură. Cât de iubit e de popor. E greu de înțeles, cu atât mai mult cu cât lucrurile au ajuns prea departe, nu se mai poate continua în ritmul ăsta, nu-i așa?
Avem un „stat paralel și ilegitim“, care „încearcă să preia controlul“, „folosește resurse publice“ și, pe deasupra, președintele Klaus Iohannis e „complice, prin lipsa de reacție“ la acțiunile acestei entități emanate din ședința CExN al PSD de la jumătatea lui noiembrie. E greu de înțeles și pentru că Dragnea însuși ne spune că „eu sunt țintă. PSD e țintă. Tăriceanu e țintă. Guvernul e țintă. Parlamentul, la fel“. Și, peste toate, „vor să-mi ia copilul“. Copil care, acum câteva zile, i-a și fost „luat“ în dosarul Tel Drum. Dosar în care DNA susține că Liviu Dragnea, care ar fi parte a unui grup infracțional organizat, ar fi primit, direct sau prin persoane apropiate, fiul și fosta sa soție, bani, bunuri sau i s-au făcut diverse servicii „în interes personal, al familiei și al formațiunii politice din care face parte“. Așadar, „statul paralel“ nu îi face rău doar lui Daddy. Probabil că el, ca un lider adevărat al celui mai mare partid aflat la guvernare, ar fi îndurat. Dar mai e și familia lui, mai sunt și cele mai importante instituții publice, toate atacate de „statul paralel“, care nu știm clar ce urmărește, dar sigur e ceva rău, așa cum ne informează propaganda de partid.
Și cum nu știm, mai bine să revenim la ceea ce știm, adică la milionul de simpatizanți ai PSD, pe care Dragnea face „eforturi mari“, încă din 29 decembrie anul trecut, să-i țină în casă. La finele lui 2016, imediat după ce câștigase alegerile și abia aștepta să guverneze țara împreună cu ALDE, liderul social-democraților lansa pentru prima dată ideea că „sunt din ce în ce mai mulți oameni hotărâți să iasă în stradă“ și ne spunea „cinstit și destul de calm“ că „nu mai cred că după Anul Nou mai pot să ţin oamenii să nu iasă în stradă şi spun asta pentru ca cei care mai au un dram de responsabilitate să înţeleagă“. Mesajul venea după ce președintele Iohannis amâna să o numească în funcţia de premier pe Sevil Shhaideh, pupila lui Dragnea, agățată, între timp, și ea într-un dosar penal, „Belina“. Dar mulțimea de oameni cu care amenința Dragnea n-a mai ieșit în stradă nici după Anul Nou, chiar dacă șeful statului a refuzat-o pe Shhaideh.
A doua amenințare cu milionul în stradă a venit din partea liderului PSD în 2 februarie, la o zi după ce guvernul Grindeanu a dat Ordonanța 13, când ţara explodase deja prin sute de mii de protestatari. Și atunci, Dragnea ne transmitea că „oamenii care ne-au votat simt și ei, organic, dorința să se exprime în stradă“, dar era din nou îngăduitor cu poporul și ne liniștea că „eu nu am de gând să scoatem în stradă un milion de oameni, pentru că ar fi o luptă între români, iar eu așa ceva nu accept“. Așa că țara a fost din nou salvată de Daddy, nu s-a ajuns la război civil, ci doar la sute de mii de oameni ieșiți, zile la rând, în Piața Victoriei, împotriva PSD, și la câteva mii de simpatizanți ai partidului, îmbărbătați de Floricica Dansatoarea la Cotroceni.
Vedem, acum, când tabăra PSD-ALDE măcelărește legile justiției în parlament, nu doar că zeci de mii de oameni și-au reluat obiceiul de a protesta pentru apărarea statului de drept, ci și că tabăra „roșie“ a revenit la milionul de oameni pe care îi tot ține în case de vreun an. Duminică seara, la Antena 3, în timp ce străzile Capitalei erau pline de 30.000 de protestatari, iar alte zeci de mii ieșiseră pe stradă în țară, Codrin Ștefănescu, secretarul general adjunct al PSD, a anunțat organizarea în ritm accelerat a celui mai mare miting din toate timpurile, „care se va auzi de pe Marte“, „contra statului paralel, contra noii Securități, contra abuzurilor, contra mizeriilor care s-au petrecut, contra ascultării telefoanelor“. Un miting contra toate, după cum vedem.
Dar dacă, pe ecranele televiziunilor aservite, Antenele și RTV, poveștile cu „statul paralel“ și cu Soros își mai găsesc încă fani, rămân, totuși, câteva întrebări. Cu ce îi va ademeni în stradă PSD pe simpatizanții de partid, proveniți în special din rândul pensionarilor și al bugetarilor? Ce le va spune? Să apere partidul pentru că a mai amânat un an creșterea pensiilor? Să aplaude „revoluția fiscală“, care duce la creșterea cu doi lei a salariilor? Să ceară încă o majorare a prețului la alimente și la carburanți? Să scandeze pentru scoaterea tuturor criminalilor, a hoților și a violatorilor din pușcării? Nici asta nu știm, dar putem bănui un singur lucru. Anume că Dragnea nu a scos și nici nu va scoate oameni în stradă, cât să se vadă de pe Marte, dintr-un singur motiv. Pentru că nu are de unde. Altfel, să n-avem niciun dubiu, dacă ar fi avut, ar fi apelat PSD, de multă vreme, la vechile metode ale lui Ion Iliescu, din anii ’90, şi ar fi cuminţit Strada.