Ei nu pot cadea decat impreuna

Rasvan Popescu 21.07.2004

De același autor

De Iliescu si Nastase vorbesc. Pe cat de limpede e ca PNL si PD nu pot reusi decat impreuna, pe atat de evident mi se pare ca adversarii lor nu pot decat sa impartaseasca aceeasi soarta. Reforma in PSD a murit inainte sa se nasca. Vreo saptamana, doua parea sa asistam la o lupta pe viata si pe moarte intre fondatorul si posesorul actual al scaunului de presedinte PSD: dupa modelul basmului, cele doua personaje se apucau de brau si se infundau reciproc in pamant pana la glezne, apoi pana la mijloc, apoi... Apoi s-au oprit. Se uita unul la altul desfigurati si se intreaba: de fapt, ce ne-a apucat? Au declarat ca reforma se amana dupa alegeri si s-au intors nadusiti spre electorat.

De fapt, n-a fost vorba de nici o reforma, cel mult un puci esuat. Pe fondul unei infrangeri mai degraba psihologice la locale, Iliescu a profitat pentru a-si pregati intoarcerea in fruntea PSD. El a chemat liderii partidului la Cotroceni. Unele ziare i-au pus in gura tot felul de vorbe, din care nu toate par ale lui: cretini, ciocoi, hoti, v-ati indepartat de oameni etc. Eu cred ca, dincolo de cuvinte, Iliescu le-a spus: Uite unde ati ajuns fara mine! Nastase s-a ridicat si-a plecat, tocmai avea o intalnire la nivel inalt. Daca nu facea nimic, intoarcerea lui Iliescu in fruntea plecata a PSD ar fi mers fara probleme. Dar Nastase nu e de ieri in politica. Nu-i place rolul in care Iliescu l-a distribuit, de candidat la prezidentiale pe un trend negativ. Un esec l-ar trimite inapoi de unde a plecat cu multi ani in urma, adica pe lista de asteptare a vacantarii scaunului din varful PSD. Atunci Nastase s-a inchis in Palatul Victoria si-a amenintat cu demisia. Pus in situatia de a iesi la lupta deschisa in arena publica, Iliescu s-a speriat, a aruncat presei celebrul "nu va priveste" si s-a repliat in umbra zidurilor de la Cotroceni. Nastase a prins curaj, a dizolvat conducerea statutara, care era Delegatia Permanenta, cu iuteala de mana si nebagare de seama, a inlocuit-o cu un grup de fideli, zis Birou de Coordonare. Greii partidului, de la Hrebenciuc la Mitrea, Dan Ioan Popescu, Agathon, Taracila, Geoana, au ramas pe dinafara. Au inceput sa maraie si sa se regrupeze in jurul lui Iliescu.

In acelasi timp s-a vazut ca Nastase are atat de putini oameni siguri, incat a trebuit sa ia cinci ministri din guvern ca sa-i inlocuiasca pe cei debarcati din conducerea partidului. Contracandidatul sau la Presedintia Romaniei, Theodor Stolojan, l-a prins cu garda jos si i-a reprosat ca pune lupta pentru controlul PSD inaintea intereselor României, facand din ministri, activisti. Nastase n-a reusit sa-si comunice convingator intentiile. O parte a presei, vorba d-lui Iliescu, nu-i inghite aroganta si a jubilat vazandu-l inghesuit. Cealalta parte, care pana de curand canta in struna guvernului, ca un fel de cor antic, a realizat ca principalii ministri contributori la publicitate sunt in tabara opusa si a tacut in asteptare. A fost randul lui Nastase sa bata in retragere si sa intinda o mana oamenilor lui Iliescu, dar era tarziu. La Biroul Executiv Central, forul statutar nedemolat, vechea garda l-a lasat sa se ocupe de alegeri numai cu micul sau Birou Coordonator fantomatic. Mitrea si Dan Ioan Popescu au parasit sala imediat dupa discursul premierului. Reorganizarea PSD s-a amanat, conturile vor fi reglate abia la anul, pana atunci lui Nastase nu i-a ramas decat sa indemne la strangerea randurilor in fata urnelor.

"Daca vom castiga, vom castiga cu totii, daca nu, vom pierde cu totii", a spus Nastase dupa ce a fost lasat aproape singur. El a dobandit haturile de la o caruta fara cai. Asa ca face si el ce poate. A trecut la resuscitarea mesajului social-democrat, dublat de mici masuri concrete. In aceeasi zi a rectificat bugetul si a mai dat cate ceva. Pentru medicamente compensate de care pensionarii sunt dependenti si cei mai multi sunt pesedisti. Pentru pogonari, ca au pamant putin si multe voturi. In sfarsit, un bonus copiilor pentru corn si lapte, ca au parinti cu carte de alegator. De partea cealalta, Iliescu a iesit mohorat la televizor, in paralel cu "stireanul" sau, care este consilierul politic. Pe doua voci, in vechea limba de lemn si in varianta ei modernizata, presedintele Iliescu ne-a dat de inteles ca totul este sub control. A vorbit despre lectia insusita a alegerilor, actiunea conjugata a administratiei centrale si locale, forumuri de conlucrare etc.

Pe de alta parte, a atacat opozitia, care a refuzat in mod iresponsabil "cadrul permanent de dialog", ea se dovedeste "distructiva", "pune talpi, piedici". Nici o vorba rea despre baroni, Nastase, pana si anticoruptia a lipsit. Cel putin aparent, destructurarea PSD s-a oprit si opozitia ar trebui sa tina cont de asta. A facut bine ca nu i-a intrerupt cat timp liderii PSD s-au faultat intre ei, dar a sta in continuare in tribune s-ar putea dovedi contraproductiv. PSD-ul nu cade singur, chiar daca ziarele il prezinta ca pe un fruct putrezit in pom. El nu pare sa mai aiba resurse de renastere, dar nici nu merge catre scindare. Formidabila lui inertie, vechile complicitati, legea tacerii indelung insusita si lentoarea lui Iliescu au lucrat in favoarea PSD, care a absorbit cutremurul politic in interior. Nu mai sunt vremurile in care Roman rupea FSN-ul zambind, iar Nastase nu e Roman. Daca vor pierde alegerile, Iliescu si Nastase o vor face de mana, urmand sa-si dispute suprematia PSD cand nu va mai interesa pe nimeni, in obscuritate.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22