Amenda pe opinie

Razvan Braileanu 01.12.2006

De același autor

 Pe 22 octombrie, artistul plastic Gabriel Baldovin a fost retinut de doua ori de catre jandarmi deoarece a afisat o pancarta cu textul  "Armata e gunoi" (joc de cuvinte pornind de la lozinca din decembrie 1989 - "Armata e cu noi"), cu ocazia unei manifestari a Ministerului Apararii, in Piata Revolutiei din Capitala. Gabriel Baldovin a reclamat incalcarea dreptului la opinie si a primit doua amenzi in urma incidentului. Una din prevederile legale invocate impotriva artistului (acuzat de "contramanifestatie") a fost abrogata in martie 2004, apoi republicata in Monitorul Oficial, fara nici o explicatie, in acelasi an.

 

Gabriel Baldovin a absolvit Universitatea Nationala de Arta din Bucuresti in 1998. Lucrarile sale au participat la mai multe expozitii personale sau de grup la Bucuresti, Bruxelles, Tg. Jiu si Craiova. A publicat mai multe lucrari teoretice despre arta si psihologie. In prezent realizeaza grafica pe calculator si arta urbana (stencilurile sale pot fi vazute la www.members.lycos.co.uk/gabald/stencils.htm).

 

 Ce s-a intamplat la  Expomil?

Prin Expomil 2006 Ministerul Apararii dorea sa marcheze trecerea la armata profesionista, adica sfarsitul serviciului militar obligatoriu. De altfel, am vazut de la inceputul anului pe fatada Cercului Militar National un countdown, un ceas care arata timpul care mai era pana la ultima incorporare obligatorie. Mi s-a parut o fanfaronada de prost gust: se dorea a se arata ca "uite, d-le, ca armata devine dintr-o data, din ce a fost, un bastion al civilizatiei". Mi s-a parut fortata treaba asta si am vrut sa lovesc cumva in ideea asta si in imaginea pe care si-au creat-o. Astfel, cu o saptamana inainte de actiunea mea  de la Expomil, am avut inca una, in care am filmat acest countdown intreaga zi.

In Piata Revolutiei erau corturi militare, se imparteau pliante, credeau ca gasesc pe acolo niste tineri mai naivi, care se uita la filme cu Rambo, pe care sa-i impresioneze. In intreaga chestia asta eu apar cu o pancarta pe care scria "Armata e gunoi". De fapt, prima data am avut un steag pe care l-am fluturat pe acolo, printre calareti, prin fata fanfarei. N-am apucat sa afisez foarte bine steagul asta, ca imediat am fost prins.

De jandarmi sau de politisti?

Nu mi-am dat seama ce-au fost. Din filmarile televiziunilor vad ca erau un jandarm si un militar, acesta din urma neavand voie sa ma retina. Mi-au luat steagul, mi-au prins mainile la spate si m-au dus in duba Jandarmeriei. S-au sesizat televiziunile, s-au apropiat ziaristii, ei au vazut ca lumea e atenta la ceea ce s-a intamplat. Jandarmii si politistii din respectiva duba erau foarte agitati, incercau sa faca presiuni asupra mea. S-au mai potolit cand au auzit ca e posibil ca lucrurile astea sa se auda mai departe.

V-au explicat de ce sunteti retinut?

Eu am intrebat ce-am facut, pentru ca n-am injurat, n-am ranit pe nimeni. Pur si simplu mi-am manifestat opinia. Pe moment n-au stiu ce sa-mi raspunda... In fine, m-au urcat intr-o masina si m-au dus la cateva sedii de politie. Am vazut la un moment dat ca cineva scria un proces verbal si i-am spus: "d-le, daca e in legatura cu cazul asta, va pierdeti timpul, ca eu n-o sa semnez, pentru ca nu am incalcat nici o lege". Ma rog, pana la urma mi-au dat drumul.

M-am hotarat sa revin in Piata Revolutiei cu o pancarta. Practic, in momentul ala nu ma mai gandeam la "Armata e gunoi", la protestul meu in sine, ci la faptul ca eu sunt impiedicat sa-mi exprim opiniile. S-a intamplat acelasi scenariu, numai ca de data asta mi s-au luat amprentele si  mi s-au facut fotografii fata-profil. Ideea era sa ma tina cat mai mult posibil ca sa nu mai vin cu a treia pancarta. Probabil ca se asteptau la chestia asta.

Apoi ati primit amenzi acasa.

Uitasem efectiv de treaba asta, cand m-am trezit cu o hartiuta care ma trimitea la posta sa-mi iau cele doua procese verbale, cele doua amenzi.

Intre timp eu am lansat tot felul de manifeste pe Internet, a aparut o gramada de oameni care si-au manifestat indignarea fata de cazul asta, dezbateri la un moment dat pe forumuri, chiar si o petitie online.

De ce ati manifestat impotriva armatei?

Actiunea mea se afla intr-un context teoretic si artistic mult mai general. Incepand din 2005 am lansat un proiect de arta teoretica, in care exista o sectiune care se numeste Salvati soldatul Ryan si unde se loveste in mentalitatea eroismului american. Nu e neaparat o ironie, cat o privire diferita fata de mentalitatea aceea a eroismului. Am realizat un stencil reprezentand niste cruci si pe care exista textul "Armata e gunoi", care a fost pus nu pe ziduri noi, proaspat vopsite, ci pe niste ziduri nefolosite, periferice, pentru ca am vrut sa dau spatiului respectiv un alt inteles, un alt spirit. Dupa care, a fost filmatul respectivului ceas de la Cercul Militar National, care reprezenta un fel de asteptare pe care o au soldatii sechestrati in unitatile militare. AMR-ul ala dadea un sentiment de tristete, pentru ca ei au preluat asta de la soldatul de rand care scria "AMR" pe masute, pe unde apuca, ca sa treaca mai repede timpul.

Ati platit amenzile?

Nu. Am trimis cazul la APADOR-CH si dansii, cand au vazut procesele verbale, efectiv i-a apucat rasul, pentru ca unul dintre ele facea trimitere la un paragraf de lege abrogat, iar celalalt avea o gramada de inexactitati - era o particica din text in care se spunea ca am tulburat grav linistea. In primul rand, nu s-a auzit nimic, fiindca era o galagie acolo foarte mare de la ei, de la concertele pe care le organizasera. In al doilea rand, eu am purtat doar pancarta, nu am strigat nimic. Cei de la APADOR-CH mi-au spus ca Jandarmeria n-are nici o sansa sa castige un proces in cazul in care ar fi unul si ca ei ma vor ajuta juridic pe gratis - au spus ca, din punctul lor de vedere, e cel mai usor caz intalnit in ultimii ani.  Dupa cate am inteles, e posibil ca procesele verbale sa fie anulate, deoarece contin inexactitati.

 

Contramanifestatie?

 Am solicitat si punctul de vedere al  Jandarmeriei Romane, care ne-a trimis urmatoarea precizare:

 

 "In data de 22.10.2006, pe timpul desfasurarii evenimentului  Expomil in Piata George Enescu din Capitala, domnul Gabriel Baldovin s-a manifestat zgomotos exprimandu-si nemultumirea fata de actiunea organizatorului (Ministerul Apararii Nationale). I-a fost adus la cunostinta faptul ca incalca prevederile art. 2, pct. 28 din Legea 61/1991 si pentru ca actiunile sale nu au incetat i-a fost aplicata o amenda contraventionala in valoare de 200 lei in baza art. 3, lit. b a aceluiasi act normativ si a fost condus la sectia de politie competenta teritorial.

 Dupa scurt timp domnul Gabriel Baldovin s-a intors in zona de desfasurare a evenimentului afisand o pancarta cu continutul  «Armata e de gunoi» si si-a manifestat in continuare dezaprobarea fata de acest eveniment.

 Efectivele de jandarmi i-au adus la cunostinta susnumitului faptul ca incalca prevederile art. 26 lit. g din  Legea 60/1991 prin care este interzisa «organizarea sau participarea la contramanifestatii desfasurate in acelasi timp si in acelasi loc cu adunarile publice declarate, indiferent de modul lor de exprimare» si a fost sanctionat contraventional in baza art. 26 alin. 2 cu suma de 500 lei. Ca urmare a faptului ca persoana in cauza nu a semnat nici unul dintre cele 2 procese verbale acestea i-au fost remise prin posta in conformitate cu prevederile OG 2/2001.

 Va mai comunicam faptul ca prin  Legea 31/05.03.2004, lit. g, art. 26 din Legea 61/1991 a fost abrogata, insa legiuitorul roman a renumerotat si republicat aceasta lege la data de 29.09.2004, in  Monitorul Oficial  nr. 888 si incadrarea faptei savarsite de domnul Baldovin este conforma cu prevederile legale in vigoare."
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22