Anticoruptia la zi

Razvan Braileanu 19.12.2005

De același autor

Metoda eficienta de prevenire si combatere a coruptiei nu este una judiciara, ci administrativa - iata una din concluziile seminarului Anticoruptia la zi. Statul si societatea civila, organizat sambata, 17 decembrie, de Societatea Academica din Romania, Freedom House si Ministerul Justitiei. Dezbaterea si-a propus sa identifice mijloacele prin care organele statului, societatea civila si administratia locala pot coopera mai strans in vederea luptei impotriva coruptiei. Prima parte a discutiilor s-a axat pe prevenirea coruptiei prin control administrativ si a urmarit prezentarea performantei la zi a institutiilor abilitate in acest sens.

Adrian Cucu, seful Garzii Financiare, a recunoscut existenta comisarilor corupti si a dezvaluit metodele prin care se incearca prevenirea acestui fenomen: schimbarea permanenta a componentei echipelor de control si a zonelor in care acestea actioneaza, monitorizarea activitatii, inclusiv a banilor personali ai angajatilor. In acelasi timp, s-a tras un semnal de alarma asupra mijloacelor modeste de care dispune Garda, incepand cu baza precara de recrutare a comisarilor - la unele examene se prezinta oameni “pe care tipa spaga”, doar fiindca au un cazier curat, a mai precizat comisarul general. Sebastian Bodu, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, s-a plans de greutatile pe care institutia le intampina la controalele asupra functionarilor publici, ale caror fraude trebuie descoperite in maximum 60 de zile de la producere, pentru ca altfel se prescriu.

De asemenea, s-a accentuat faptul ca menirea ANAF nu este de a face controale la cererea Politiei sau a Parchetului, ci de a recupera bani pentru buget: “Scopul Fiscului este de a creste gradul de colectare. Nu umblam dupa cai morti”, a declarat Sebastian Bodu. A doua parte a dezbaterii s-a axat pe institutiile, instrumentele si legislatia implicate in combaterea fenomenului. Marea coruptie nu se refera doar la persoane cu functii inalte, ci si la persoane obisnuite care fac fraude foarte mari, a declarat Daniel Morar, procurorul general al Departamentului National Anticoruptie. El a recunoscut ca asteptarile vizavi de finalizarea unor cazuri sunt mari, dar a atras atentia ca, daca un dosar nu este instrumentat temeinic, exista posibilitatea ca acesta sa se intoarca din cauza unor vicii de procedura.

Daniel Morar a mai vorbit despre dificultatile cu care se confrunta DNA atunci cand, in acte de coruptie, sunt folosite structuri-paravan: in unele cazuri, au fost scoase in fata chiar persoane bolnave, pentru a acoperi infractiuni grave. De asemenea, seful DNA s-a plans ca documentele institutiilor de control nu pot fi folosite ca probe intr-un proces penal. In lupta anticoruptie, trebuie sa se porneasca de la prezumtia de vinovatie, a fost de parere Alina Mungiu-Pippidi, presedintele Societatii Academice din Romania: orice fiinta umana este coruptibila in absenta unor mecanisme de control care sa fi functionat deja, dovedindu-se eficiente. Acum este un moment prielnic pentru adoptarea de masuri anticoruptie, deoarece tocmai se discuta modificarea Legii functionarului public. Referindu-se la coruptia din randurile magistratilor, ministrul Justitiei, Monica Macovei, a afirmat ca sistemul juridic se autoprotejeaza si nu vede problemele pe care le are in interior. Monica Macovei a spus ca magistratii sunt preocupati mai degraba de aspectul “demnitatii” lor, decat de cel ar “responsabilitatii”, fapt perceput critic si de catre oficialii europeni.

Presedintele Traian Basescu, prezent la discutii, a salutat initiativa societatii civile, care, prin neutralitatea ei politica, da credibilitate mesajului anticoruptie. Seful statului s-a referit la raportul realizat de BERD si Banca Mondiala, care arata ca, in ultimii 3 ani, in Romania, coruptia din mediul de afaceri a scazut de la 2,75% la 0,7% (cifrele reprezentand veniturile ilegale obtinute din comisioane in urma licitatiilor cu fonduri publice). Traian Basescu si-a exprimat speranta ca acest trend sa continue, indicele coborand anul viitor sub 0,5%, cat este in tarile membre ale UE. Presedintele a facut o distinctie clara intre progresele inregistrate in lupta anticoruptie si perceptia populatiei, ale carei asteptari de a vedea mari corupti dupa gratii sunt evidente. Basescu a facut apel la sociologi sa gaseasca solutii pentru aducerea acestei perceptii la realitate, deoarece este foarte important chiar pentru sentimentul de demnitate al fiecarui roman ca acesta sa stie ca in tara lui s-a diminuat nivelul de coruptie in mediul de afaceri.

 “Va asigur ca institutiile statului vor incepe sa aiba si rezultate, pentru ca le incurajez si le garantez ca nu vor avea repercusiuni politice”, a mai spus seful statului, care a conchis: “Eu voi corecta sistemul!”.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22