De același autor
"Ar fi mai bine sa facem o nedreptate, decat sa ingaduim o dezordine" - este declaratia in anul 2008 a unui demnitar dintr-o tara membra NATO si UE. Ea apartine senatorului PNL Puiu Hasotti si vine dupa ce Jandarmeria a retinut abuziv peste 50 de persoane in timpul Summit-ului Aliantei Nord-Atlantice de la Bucuresti.
Demonstratia de forta a inceput dupa ce mai multi militanti anti-NATO au fost "saltati" dintr-o hala din zona Timpuri Noi a Capitalei, in urma unei presupuse altercatii cu personalul fabricii careia ii apartinea spatiul respectiv. Cei retinuti, tineri de nationalitati diferite, inchiriasera hala cu scopul declarat de a organiza proiectii video si ateliere culturale. La descinderea fortelor de ordine au fost gasite bannere cu mesaje impotriva NATO, fapt care ridica semne de intrebare asupra adevaratului motiv pentru care tinerii respectivi au fost retinuti.
Nu a fost singura actiune de acest fel a autoritatilor in timpul summit-ului. O jurnalista de la un cotidian central a fost dusa la sectie pentru ca mergea pe strada purtand un rucsac pe care scria "Nu NATO! Nu razboi!". Inaintea summit-ului, cativa cetateni straini au fost impiedicati sa intre in tara pentru ca aveau manifeste anti-NATO. Dar cireasa de pe tortul militienesc a fost pusa de retinerea lui Johannes Zebedin, un artist austriac venit la un colocviu in Bucuresti, pe motiv ca detine "materiale anarhiste". In fapt, austriacul avea asupra sa o revista de arta contemporana editata de Lia Perjovschi, intitulata Detective Draft, care continea o... imagine a Bucurestiului vazuta din satelit. Daca autoritatile ar fi stiut ca publicatia respectiva a fost realizata in redactia revistei 22, poate ca am fi avut parte si noi de o vizita a "mascatilor". Ar fi fost o continuare logica a descinderii minerilor din 1990...
In mod evident, Summit-ul NATO de la Bucuresti a fost o lovitura (pozitiva) de imagine pentru Romania. Unii comentatori sunt de parere ca incidentele provocate de fortele de ordine reprezinta un detaliu "anecdotic" pe langa succesul summit-ului. Insa cat de "anecdotic" o fi sa te salte, fie si pentru cateva ore, fortele de ordine, nu pentru ca spargi geamuri sau arunci cu cocteiluri molotov, ci pentru ca ai in geanta o publicatie culturala? Cum ar fi fost tratata o persoana care avea asupra ei dvd-ul cu filmul lui Cristian Nemescu, California Dreamin’, in care un sef de gara declama "Fuck NATO"?
Caragialescul "curat violare de domiciliu, da’ umflati-l!" revine in actualitate. Fortele de ordine au primit, probabil, ordin pe cale ierarhica ca nimic sa nu miste in front cu ocazia summit-ului. Ordin pe care cred ca l-au primit cu un "Trait’!" satisfacut si o mancarime pavloviana in palme. Erau indreptatiti sa simta asa: cineva, acolo sus, era de partea lor, dovada stand declaratia senatorului Hasotti. In saptamanile de dinaintea evenimentului, am fost asaltati la jurnalele de stiri de imagini cu pregatirile fortelor de ordine. In mod particular, una era elocventa: trupele speciale descindeau intr-o statie de metrou ca sa anihileze anarhisti care agitau, zambind, sticle de plastic. Zelul fortelor de ordine, chiar la o simulare, era demn de o cauza mai buna si prevestea abuzuri. O manifestatie violenta anti-NATO in zona de securitate a summit-ului, asa cum vedem peste tot unde au loc astfel de intalniri la nivel inalt, ar fi creat o problema delicata unor autoritati care, in ultimii aproape 10 ani, n-au avut provocari majore de acest tip. Dar, atunci cand ai o problema intr-un magazin de portelanuri, nu trimiti elefantul cu cagula sa o rezolve.