Classical Meets Jazz. Vioara Guarnieri şi naiul electroacustic

Razvan Braileanu 26.04.2011

De același autor

Pe 8 mai, în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, veţi putea fi martorii unei combinaţii unice între muzica clasică şi jazz şi ai unei colaborări fără precedent între doi artişti internaţionali de excepţie: Nigel Kennedy şi Damian Drăghici.

La 10 ani de la spectacolul Damian′s Fire, care a strâns peste 70.000 de oameni într-o mega-producţie desfăşurată în faţa Palatului Parlamentului, Damian Drăghici, artistul care a adus naiul în muzica jazz, revine în Piaţa Constituţiei alături de Nigel Kennedy, unul dintre violoniştii cei mai de seamă ai lumii.

Această alăturare surprinzătoare aduce un repertoriu cu atât mai neobişnuit: muzică clasică, jazz, piese internaţionale şi muzică românească din perioada interbelică. Printre momentele speciale se anunţă interpretarea unor fragmente din repertoriul lui George Enescu, Maria Tănase, Grigoraş Dinicu, Fănică Luca şi Georges Boulanger.

Nigel Kennedy a studiat iniţial la Menuhin School (Yehudi Menuhin l-a sponsorizat pe tânărul Kennedy pe tot parcursul educaţiei sale) înainte de a se muta la Juilliard School of Music în New York. A debutat la London Royal Festival Hall în 1977, fiind unul dintre cei mai talentaţi violonişti din Marea Britanie şi cel mai bine vândut violonist al tuturor timpurilor. Tehnica lui virtuoasă, talentul unic şi prezenţa scenică nonconformistă au adus noi perspective pentru repertoriul clasic şi contemporan. În timpul carierei, Nigel Kennedy a avut numeroase turnee internaţionale şi spectacole cu cele mai mari orcheste şi cu cei mai buni dirijori din întreaga lume. Nigel Kennedy a concertat de mai multe ori în România, inclusiv la două ediţii ale Festivalului „George Enescu“.

Vioara lui Nigel Kennedy a fost realizată de Giuseppe Guarneri în 1736 şi a aparţinut violonistului francez Charles Philippe Lafont, care a deţinut-o la începutul secolului XIX. Kennedy a cântat pentru prima dată la acest instrument în concert la Oslo: „Cânt la vioară de când aveam 5 ani, m-am chinuit şi am atins toate culmile convenţionale şi, totuşi, abia în acel moment am putut să-mi ondulez degetele ȋn jurul unei viori de mare valoare şi să o simt a mea“, spune Nigel Kennedy în autobiografia Always Playing.

Damian Drăghici s-a născut la Bucureşti, într-o familie cu o tradiţie muzicală de 7 generaţii. În timpul comunismului a reuşit să fugă din ţară, ajungând la prestigiosul colegiu de muzică Berklee din Boston, care i-a oferit o bursă integrală de studii. A înregistrat 18 albume împreună cu Sony, BMG şi EMI şi a câştigat un Premiu Grammy cu Paul Winter. A fost desemnat ambasador pentru minoritatea romă în Anul European al Egalităţii de Şanse pentru Toţi (2007) şi în Anul European al Dialogului Intercultural (2008). A cântat jazz la nai alături de artişti ca Michel Camilo, Randy Brecker, Stanley Clarke, Arturo Sandoval, Chris Botti, Bob Mintzer, Russell Ferrante, Vinnie Colaiuta, Dave Weckl. Într-un interviu acordat anul trecut revistei 22, Damian Drăghici declara: „În opinia unora, naiul este un instrument limitat. Dar nimeni n-a avut curajul până acum să stea şi să-l studieze cum trebuie. Este un instrument atipic pentru orice, dacă n-ai curajul să-l mănânci cu pâine. Ei, de data asta vreau să-l legitimez, să intre în lumea jazzului“.

Dacă Nigel Kennedy vine pe scenă cu o vioară veche de aproape 300 de ani, Damian Drăghici aduce un instrument complet nou, creat şi patentat de el însuşi: naiul electroacustic, conceput astfel încât să modifice sonoritatea specifică naiului clasic şi să redea la sursă sunetul astfel modificat, prin montarea pe tuburile sonore a unui ansamblu de doze de captare şi preamplificare a frecvenţelor sale. „Pe 8 mai, în Piaţa Constituţiei voi lega pentru prima dată un nai electroacustic la o cutie de efecte – rezultatul va fi o experienţă de neuitat, pe care doar cei care vor fi acolo o vor putea descrie“, spune Damian Drăghici.

„Classical Meets Jazz“ marchează Ziua Europei şi e organizat de BCR şi Fundaţia Bright Light, în parteneriat cu ArCuB. Biletele costă între 80 şi 240 de lei şi pot fi achiziţionate prin reţeaua Eventim (online de pe www.eventim.ro şi prin distribuitorii Eventim: Sala Palatului, Muzica Store, Unirea Shopping Center etaj 2, reţeaua de magazine Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librăriile Cărtureşti şi librăriile Humanitas).

Mai multe informaţii despre eveniment: www.classicalmeetsjazz.ro.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22