De același autor
Un eveniment cu alura istorica este pe cale sa se produca la Strasbourg, in cadrul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE): votarea unei Recomandari si a unei Rezolutii privind “necesitatea condamnarii internationale a crimelor comise de regimurile comuniste totalitare”. Parlamentarul suedez Göran Lindblad, membru al PPE, a intocmit un raport in acest sens, care a fost votat, impreuna cu proiectul de Recomandare si de Rezolutie, pe 14 decembrie 2005.
Istoria promovarii acestor documente a fost una incordata, din cauza opozitiei deputatilor comunisti din Rusia, Grecia si Franta. Göran Lindblad a convocat in sprijinul studiului sau mari personalitati in problema comunismului, precum Stéphane Courtois (raportul are ca baza documentara Cartea neagra a comunismului) si Vladimir Bukovski (ale carui idei despre necesitatea unui proces al comunismului, similar cu cel al nazismului, sunt prezente in document). Raportorul a mers, de asemenea, in Estonia, Bulgaria si Rusia, unde s-a intalnit nu numai cu oficialitatile, ci si cu asociatiile pentru apararea drepturilor omului. Göran Lindblad a vizitat, acolo unde exista, memoriale ale victimelor comunismului.
Intr-un interviu acordat Radio Delta RFI, raportorul suedez a declarat ca initiativa apartine Consiliului Europei, care spera ca, prin adoptarea acestei rezolutii, sa se restituie adevarul si sa se obtina o “consolare morala” pentru victimele regimurilor comuniste aflate inca in viata. De asemenea, se spera ca partidele comuniste si urmasele acestora sa-si asume raspunderea pentru deceniile de dictaturi. Un alt obiectiv al rezolutiei vizeaza tari precum China, Cuba, Coreea de Nord, Etiopia, in care exista inca regimuri comuniste foarte dure. Göran Lindblad a explicat intarzierea in condamnarea internationala a comunismului prin faptul ca, in trecut, au existat cercuri la nivel european care sprijineau politica fostei URSS; chiar si in prezent exista astfel de interese, din partea unor state care fac afaceri cu tari comuniste, precum China, a mai spus parlamentarul suedez. In opinia sa, regimurile comuniste au ucis mai multe persoane decat oricare alte regimuri, inclusiv cel nazist. Desi i s-a parut imposibil sa compare comunismul si nazismul, Göran Lindblad a identificat o trasatura comuna definitorie : “sunt regimuri totalitare, care provin din acelasi gen de gandire”.
Referindu-se la cazul Romaniei, raportorul suedez a fost de parere ca situatia este mai buna decat in alte tari, deoarece nu mai exista nici un partid comunist, si ca guvernul ar putea stabili o data la care sa fie comemorate victimele comunismului.
Data fiind batalia indelungata pentru promovarea rezolutiei, surprinde tacerea celor trei membri romani ai Comisiei pentru probleme politice a APCE, cea care a dezbatut raportul. Domnii Radu Berceanu, Varujan Vosganian si Adrian Severin stiau fara indoiala cate interventii a facut societatea civila catre autoritatile statului roman pentru condamnarea comunismului.
Rezolutia si Recomandarea privind condamnarea internationala a crimelor comise de regimurile comuniste totalitare sunt votate in cadrul Reuniunii de Iarna a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei din 25 ianuarie.