Cruciada antibiometrica

Razvan Braileanu 03.03.2009

De același autor

De la inceputul anului, in Romania, diavolul are forma palpabila si poarta insemnele statului: pasapoartele biometrice, introduse de guvern de la 1 ianuarie, au iscat panica in mediile ultraortodoxe si confuzie in lumea politica.
De doua luni, mass-media romanesti sunt invadate de personaje care, cu o combinatie perversa de smerenie si lugubru, prevestesc Apocalipsa. Profetii televizati sunt tratati cu reverenta si fascinatie de catre moderatori, desi este evident ca o buna parte dintre ei au nevoie de un alt fel de tratament. Ei acuza guvernul ca, prin pasapoartele biometrice, obliga populatia sa poarte fatidicul numar 666 in buzunarul de la piept, fie ca merge la studii in America, la munca in Italia, la ski in Austria sau la rugaciune la Muntele Athos.
Cum au ajuns apocalipticii cu pricina la "numarul fiarei"? Bineinteles, in urma unor calcule complicate, dar, din punctul lor de vedere, de netagaduit. Nu, acel numar nu e tiparit pe pasaport - diavolul nu e chiar asa de evident -, ci e ascuns intr-un cip electronic. Vezi bine, in urma unor combinatii, permutari, radicali si alte operatii matematice, ne da fix 666. Discutia nu e noua: si codurile de bare, prezente pe orice produs, au fost primite cu acelasi scandal care, in timp, s-a stins, pentru ca, nu-i asa, si profetii apocaliptici merg la supermarket.
Cruciada antibiometrica a culminat, la inceputul lui februarie, cu un protest in fata Patriarhiei, la care au participat cateva sute de oameni, printre care si preoti. In acelasi timp, mai multe ONG-uri de sorginte ultraortodoxa au cerut in instanta anularea ordonantei de introducere a pasapoartelor biometrice, pe motiv ca acestea aduc atingeri dreptului la viata privata si libertatii de religie. Dupa dezbateri la care argumentele juridice s-au impletit cu cele religioase si stiintifico-fantastice, Curtea de Apel le-a respins cererea, spre dezamagirea multimii de tineri barbosi cu iconite si maicute vocale de la proces.
Cel mai recent act in aceasta piesa kafkiana s-a produs saptamana trecuta in Senat, unde unii alesi, mai slabi de inger se pare, au intrat in panica in fata necunoscutului, lasand la o parte ratiunea. Altfel nu se explica reactia domnului Titus Corlatean (PSD), care l-a intrebat pe reprezentantul guvernului daca, totusi, "faimosul numar de inseriere care a starnit emotie" n-ar putea fi exclus din pasapoarte. Mai mult, liberalul Emilian Francu a invocat probleme serioase privind "acea cifra cu posibile efecte malefice". Specialistul Executivului a explicat ca nu exista nicio corelatie intre pasapoarte si acest numar, dar domnul Varujan Vosganian, fost ministru de Finante si, deci, lucrator cu cifrele, a avertizat ca nu putem sa nu credem in numere! In zadar au incercat alti senatori sa faca apel la ratiune - Mircea Diaconu (PNL) a spus ca el are un numar de telefon care contine cifrele in discutie si ca acesta nu i-a provocat niciun neajuns -, ca, pana la urma, ordonanta s-a intors la Comisia juridica.
Cum a ajuns pasaportul biometric sa starneasca proteste de strada cu afurisiri, procese la tribunal cu rugaciuni ad hoc si nedumerire stranie in parlament? Marul informatic al discordiei il constituie cipul electronic care este incastrat intr-una din paginile actului. Acest cip contine, in format digital, fotografia posesorului, datele inscrise in pasaport (nume, ziua de nastere, domiciliul etc.) si amprentele titularului. Cipul emite un semnal care este citit de aparate speciale de la punctele de trecere a frontierei. Majoritatea tarilor UE au adoptat acest tip de pasaport.
Scopul acestui cip este o mai buna evidenta a persoanelor care ies si intra in tara, dar mai ales sporirea elementelor de siguranta care fac aproape imposibila falsificarea pasaportului. Desigur, se poate discuta pe marginea securitatii datelor, asa cum s-a facut in tarile civilizate. Desi autoritatile asigura ca datele din cip sunt criptate si ca nu pot fi citite decat de aparatele speciale de la granita, sunt voci care protesteaza impotriva stocarii acestor date si avertizeaza ca sistemele de securitate pot fi sparte si ca datele pot intra in posesia unor neaveniti, care se vor folosi de ele. Este un subiect care merita pus in discutie publica, insa populatia a fost deturnata de la aceasta dezbatere de o controversa legata de un numar...
Reactia Patriarhiei a fost salutara pana la un punct. Pe de o parte, inaltii ierarhi ortodocsi au demontat problema numarului 666, spunand ca n-are nicio semnificatie teologica. Mai mult, reprezentantii Patriarhiei au declarat ca ei insisi isi vor face pasapoarte biometrice. Pe de alta parte, au spus ca acceptarea acestor pasapoarte ar trebui lasata la latitudinea fiecarui cetatean, urmand ca, daca unii invoca motive religioase, sa primeasca pasapoarte fara cip. Aceasta propunere dinamiteaza intregul concept de la care s-a pornit, anume, un mai bun control asupra infractionalitatii si, in special, a terorismului. Daca va fi acceptata propunerea BOR, orice terorist ar putea trece mai usor granitele, sub protectia invocarii unor drepturi religioase.
Pana una-alta, din toata aceasta tevatura ramane imaginea unor oameni politici din Romania secolului XXI care se comporta nu ca o elita de care depinde destinul unei tari, ci ca o adunare de obscurantisti din Evul Mediu. Pseudo-religiozitatea acestora se manifesta sporadic, atunci cand renoveaza biserici contra voturi, cand se inchina cu amandoua mainile la ocazii si cand pozeaza in evlaviosi la moastele cate unui sfant. Din cand in cand, frizeaza ridicolul, cum s-a intamplat cu lamuririle cerute in legatura cu presupusul numar fatidic. De la asta si pana la invocarea unor forte malefice care au inghitit banii de autostrazi si fondurile de sanatate nu e decat un pas. Ca de obicei, inapoi.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22