Cvorum in concediu

Razvan Braileanu 09.07.2008

De același autor

Parlamentarii au intrat in vacanta. Partea buna e ca, pana spre toamna, nu o sa mai auzim prea multe despre ei la stiri; doar pentru cei mai "mondeni" dintre ei se va consuma ceva cerneala colorata in ziarele de scandal.

Partea proasta e ca alesii au plecat in concediu si au lasat in urma lor sute de legi intarziate, dupa o sesiune care a marcat noi culmi ale dezinteresului pentru obligatiile pe care le presupune functia de parlamentar.

Cel mai recent episod (mai mult ca sigur ca nu si ultimul) dintr-o lunga serie de inovatii legislative si procedurale s-a petrecut saptamana trecuta. Pe 25 iunie, sedinta comuna a celor doua Camere a fost suspendata pentru ca, in urma apelului si a votului nominal pentru prelungirea mandatului conducerii Curtii de Conturi, s-a constatat ca nu s-a intrunit cvorumul necesar. In urma nevalidarii votului pentru conducerea Curtii de Conturi, presedintele Traian Basescu a cerut  intrunirea parlamentului in sesiune extraordinara pentru reexaminarea Legii Curtii de Conturi, avand in vedere ca activitatea acestei institutii care controleaza cheltuirea banului public ar fi fost blocata pana in toamna. De asemenea, presedintele a solicitat ca, in sesiunea extraordinara, sa se reia votul pentru avizarea urmaririi penale in cazul fostilor ministri, anulat tot pe motiv de lipsa de cvorum.

Birourile reunite ale celor doua Camere au facut tot posibilul ca sa nu convoace o sesiune extraordinara, pentru ca vacanta parlamentara sa nu fie stricata de chestiuni plictisitoare, precum conducerea Curtii de Conturi, sau delicate, ca problemele domnilor Mitrea si Nastase cu DNA-ul. Asa ca, desi anulat pe 25 iunie, votul pentru prelungirea mandatului conducerii Curtii de Conturi a fost declarat valabil o saptamana mai tarziu.  Deoarece trebuia si o explicatie pentru aceasta scamatorie procedurala, conducerea Camerelor a hotarat sa-i ia in calcul, in realizarea cvorumului, si pe parlamentarii care au fost prezenti la apel, dar n-au votat!  Sa intelegem din asta ca, daca vin la apel destui parlamentari, dar la vot nu mai e prezent in sala niciunul, este cvorum? N-ar fi exclus, avand in vedere ca, oricum, respectul pentru lege, cetatean si, iata, logica al parlamentarilor paleste in fata perspectivei vacantei. Asta fara a lua in calcul faptul ca, in cazul Curtii de Conturi, prelungirea mandatului consilierilor este neconstitutional. Saptamana trecuta, parlamentarii l-au prelungit pentru a treia oara, dar cui ii mai pasa de Constitutie la 37 de grade Celsius?

Daca ar fi fost vorba de o marire a propriilor indemnizatii, de o re-reinnoire a parcului de masini sau de achizitii de televizoare si laptopuri, sigur ca senatorii si deputatii ar fi tratat-o cu maxima seriozitate, promptitudine si aplomb. Nu am auzit de lipsa de cvorum in astfel de cazuri, nici de voturi anulate, nici de scandaluri legate de votatul cu cartelele colegilor. Nu, in astfel de cazuri parlamentarii nu se joaca si nu risca. Doar e in joc bunastarea lor. Cand e in joc nu bunastarea, ci macar normalitatea noastra, "probleme urgente" le acapareaza atentia si, presupunand ca sunt in sala, voteaza orice, asa cum s-a intamplat cu legea care ar fi garantat un numar egal de stiri pozitive si negative la televizor. Grupul pentru Dialog Social a simtit pe propria-i piele lipsa de interes a alesilor, atunci cand multi dintre cei care au aprobat evacuarea GDS din sediul de pe Calea Victoriei au declarat cu inocenta ca nu au stiut ce au votat.

Cine crede ca mai e timp si la toamna pentru ca legile restante sa fie votate trebuie sa ia in calcul faptul ca suntem in an electoral. Cand se vor intoarce din vacanta, parlamentarii  vor avea cu totul alte prioritati decat bunul mers al tarii: vin alegerile, o sa fie campanie, votul uninominal cere prezenta politicienilor in circumscriptiile care i-ar putea trimite in parlament. Iar cei care nu vor mai candida vor avea grija ca, pe final de mandat, sa traga de partea lor toate foloasele pe care le mai pot obtine din functia de parlamentar. Noi vom fi chemati din nou sa le dam votul. Ce pacat ca Legea electorala nu prevede, pentru alegerile legislative, necesitatea intrunirii unui cvorum al populatiei cu drept de vot...

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22