Europarlamentare de nevoie

Razvan Braileanu 05.10.2007

De același autor

Programate initial pentru luna mai a acestui an, amanate apoi de premierul Tariceanu pentru 25 noiembrie, alegerile europarlamentare se precipita pe ultima suta de metri. Saptamana trecuta, partidele si-au depus, la limita perioadei stabilite prin lege, listele cu eurocandidati, lasand impresia ca alegerile pentru Parlamentul de la Bruxelles sunt o tema impusa, si nu un prilej ca vocea romanilor sa se auda in forul comunitar. Intarzierea cu care au fost anuntati candidatii nu s-a datorat dorintei partidelor de a cantari cat mai bine si de a-i trimite la Bruxelles pe cei mai potriviti reprezentanti, ci mai ales dificultatii de a gasi politicieni dispusi sa renunte la activitatile (mai degraba private decat publice) din tara si sa reprezinte Romania in Parlamentul European.

Privind listele pentru alegerile europarlamentare, ne putem da seama cum trateaza partidele din Romania importanta prezentei in Legislativul de la Bruxelles.

Lista PNL e deschisa de reprezentanti ai “societatii civile”, semn ca greii partidului se simt mai bine in Balcani decat in inima Europei. Primii doi candidati liberali la europarlamentare sunt Renate Weber, care va renunta la sefia Fundatiei Soros din Romania, si Daniel Daianu, a carui apartenenta la structurile fostei Securitati a fost readusa in discutie, chiar daca CNSAS a hotarat ca n-a facut politie politica. Pe lista se afla si Cristian Anghel, primarul din Baia Mare, trimis in judecata de DNA pentru abuz in serviciu.

Din lista PD, deschisa de Sorin Frunzaverde, fac parte europarlamentari (printre ei, Roberta Anastase si Monica Iacob-Ridzi), dar si persoane din linia a doua (precum Sebastian Bodu). PLD l-a scos in fata pe Theodor Stolojan, UDMR pe Frunda György, iar PRM a mizat pe actualii europarlamentari ai partidului, in frunte cu Eugen Mihaescu.

PSD a avut o saptamana agitata in aceasta privinta, din cauza excluderii in ultimul moment de pe lista a europarlamentarului Dan Mihalache, pe motiv de “iesire inacceptabila”. Mihalache criticase decizia partidului de a-l plasa de Radu Podgoreanu pe o pozitie inferioara, ceea ce a facut ca acesta din urma sa se retraga din cursa. Desi lista PSD contine europarlamentari deja in functie (Titus Corlatean, Adrian Severin si Daciana Sarbu), lipsesc doua nume importante de social-democrati cu experienta la Bruxelles, Victor Ponta si Vasile Puscas, care s-au retras in ultimul moment. Ponta a invocat motive personale, in timp ce Vasile Puscas a declarat ca partidul sau nu are nicio strategie legata de europarlamentare si, prin urmare, el nu vrea sa joace intr-o piesa al carei scenariu nu-l cunoaste.

George Becali e primul pe lista PNG, desi e greu de crezut ca, la cota de popularitate pe care o are in prezent in tara, va alege sa mearga la Bruxelles, in loc sa-si valorifice procentele din sondaje printr-o eventuala candidatura la Presedintie. Pe lista PNG se afla si fostul fotbalist Helmut Duckadam, de altfel nu singurul sportiv candidat la europarlamentare, pugilistul Mihai Leu fiind nominalizat de Partidul Conservator.

Din cauza ca majoritatea partidelor au depus listele in ultimul moment, Coalitia pentru un Parlament Curat - Alegeri Europene 2007 nu a putut sa analizeze toate dosarele candidatilor. Cum listele sunt deja inregistrate la Biroul Electoral Central, este foarte redusa posibilitatea Coalitiei de a negocia cu partidele renuntarea la eventualii eurocandidati cu probleme de integritate.

Europarlamentarele au fost amanate de premierul Tariceanu in martie din cauza “climatului politic intern necorespunzator”, pus pe seama suspendarii presedintelui Basescu. Iata ca linistea politica dorita de primul ministru pentru organizarea “acestui eveniment de maxima importanta” este departe de a se fi instalat acum, cand alegerile europarlamentare bat la usa: in conditiile motiunii de cenzura si ale anchetarii unor politicieni importanti de catre DNA, europarlamentarele sunt mai degraba o povara decat o prioritate pentru clasa politica din Romania.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22