Fiat justitia, versiunea 2008

Razvan Braileanu 19.08.2008

De același autor

Miercurea trecuta, separatia pu­te­ri­lor in statul romanesc a intrat in va­can­ta, cand deputatii s-au intors din con­cediu ca sa respinga cererile de ur­ma­rire penala depuse de DNA impo­tri­va fostilor ministri Adrian Nastase si Mi­ron Mitrea. In urma votului din Ca­me­ra Deputatilor, dosarele in care cei doi sunt suspectati de fapte de coruptie vor fi inchise. Munca de ani de zile a pro­curorilor a fost zadarnicita, in ca­te­va minute, de votul politicienilor care, din nou, s-au asezat deasupra ceta­te­ni­lor de rand in fata unei justitii care ar tre­bui sa fie egala pentru toti.

In urma cu doua luni, Adrian Nas­ta­se ii avertizase pe colegii de Camera: "Ganditi-va ca puteti sa fiti in locul meu!". Asa ca nu e greu de inteles de ce deputatii au votat ca sa-i protejeze pe cei doi membri marcanti ai PSD de actiunile justitiei. Degeaba liderii parti­de­lor parlamentare spun ca respin­ge­rea cererilor de urmarire penala a fost de rau augur pentru credibilitatea cla­sei politice. In zadar clameaza Mircea Geoana egalitatea demnitarilor si a ce­tatenilor obisnuiti in fata legii, atata timp cat marea majoritate a deputatilor PSD prezenti miercuri in sala au votat contrar acestui principiu. Interesele per­sonale le depasesc pe cele de par­tid, cand vine vorba de protectia impo­tri­va justitiei.

Care justitie se misca tot mai greu sub presiunea politica, din cauza unei Constitutii ale carei "mici" ambiguitati fac din separarea puterilor in stat o vic­tima neputincioasa in fata chichitelor procedurale ale politicienilor versati. Adrian Nastase insusi a recunoscut ca votul din Camera Deputatilor a fost unul politic. Si pentru ca mesajul poli­tic sa fie clar, saptamana trecuta DNA a mai primit o lovitura: incomodul pro­cu­rorul-sef Daniel Morar, aflat la sfar­sit de mandat, nu a fost reconfirmat in functie.

Cum era de asteptat, reactiile in­ter­na­tionale nu s-au lasat asteptate, im­portanti lideri europeni criticand votul deputatilor romani. Astfel, vicepre­se­din­tele grupului socialist din Parla­men­tul European, Hannes Swoboda, a de­clarat ca, în general, parlamentul nu ar trebui sa intervina în acuzatiile de co­ruptie. In opinia sa, parlamentul ar tre­bui sa faca tot posibilul "ca diverse per­sonalitati sa-si dovedeasca nevi­no­vatia si sa se apere în fata acu­za­tiilor, pentru a fi clar ca nu exista nicio îndoiala asupra faptului ca sunt curati". La randul sau, liderul libe­ra­lilor europeni, Graham Watson, a spus ca respingerea de catre Camera Deputatilor a începerii urmaririi penale în cazurile celor doi fosti ministri nu ajuta Romania sa obtina un raport po­zitiv pe justitie: "E pacat ca parla­men­tul cauta sa protejeze pe cineva acu­zat de infractiuni destul de im­portante", a declarat liderul ALDE. Si Comisia Europeana, prin purtatorul de cuvant Martin Selmayr, a amintit Ro­maniei ca principala sa problema ra­mane lipsa progreselor in combaterea coruptiei la nivel inalt, inclusiv in ca­zurile fostilor si actualilor ministri.

Deocamdata, DNA a trimis doua noi cereri de avizare a inceperii urmaririi penale a lui Nastase si Mitrea, care se pare ca vor fi luate in discutie in sep­tembrie. Miron Mitrea l-a anuntat pe pre­sedintele Camerei Deputatilor ca va demisiona la inceperea sesiunii par­la­mentare, pentru a se pune la dis­pozitia justitiei. Adrian Nastase nu ara­ta ca ar avea de gand sa se coboare la nivelul cetateanului de rand: pe blo­gul sau, a anuntat ca "razboiul politic va continua". Fostul prim-ministru, ab­sol­vent de Drept, parca nici nu a auzit dictonul latin "Sa se faca dreptate, de-ar fi sa piara lumea!".

Raportul din iulie al Comisiei Eu­ro­pene vorbea despre "politizarea cazu­ri­lor de coruptie de catre parlament" si despre necesitatea unui "anga­ja­ment neechivoc si reinnoit la toate nivelurile pentru a curata sistemul de coruptie si a respecta pe deplin sta­tul de drept". Votul din Camera De­putatilor si atitudinea lui Adrian Nas­tase sunt gesturi sfidatoare la adresa Comisiei, care poate ca va alege, din ratiuni diplomatice, sa nu sanctioneze . Singura speranta este ca cetateanul roman se va gandi de doua ori inainte sa puna stampila la alegerile din toamna.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22