De același autor
Miercurea trecuta, separatia puterilor in statul romanesc a intrat in vacanta, cand deputatii s-au intors din concediu ca sa respinga cererile de urmarire penala depuse de DNA impotriva fostilor ministri Adrian Nastase si Miron Mitrea. In urma votului din Camera Deputatilor, dosarele in care cei doi sunt suspectati de fapte de coruptie vor fi inchise. Munca de ani de zile a procurorilor a fost zadarnicita, in cateva minute, de votul politicienilor care, din nou, s-au asezat deasupra cetatenilor de rand in fata unei justitii care ar trebui sa fie egala pentru toti.
In urma cu doua luni, Adrian Nastase ii avertizase pe colegii de Camera: "Ganditi-va ca puteti sa fiti in locul meu!". Asa ca nu e greu de inteles de ce deputatii au votat ca sa-i protejeze pe cei doi membri marcanti ai PSD de actiunile justitiei. Degeaba liderii partidelor parlamentare spun ca respingerea cererilor de urmarire penala a fost de rau augur pentru credibilitatea clasei politice. In zadar clameaza Mircea Geoana egalitatea demnitarilor si a cetatenilor obisnuiti in fata legii, atata timp cat marea majoritate a deputatilor PSD prezenti miercuri in sala au votat contrar acestui principiu. Interesele personale le depasesc pe cele de partid, cand vine vorba de protectia impotriva justitiei.
Care justitie se misca tot mai greu sub presiunea politica, din cauza unei Constitutii ale carei "mici" ambiguitati fac din separarea puterilor in stat o victima neputincioasa in fata chichitelor procedurale ale politicienilor versati. Adrian Nastase insusi a recunoscut ca votul din Camera Deputatilor a fost unul politic. Si pentru ca mesajul politic sa fie clar, saptamana trecuta DNA a mai primit o lovitura: incomodul procurorul-sef Daniel Morar, aflat la sfarsit de mandat, nu a fost reconfirmat in functie.
Cum era de asteptat, reactiile internationale nu s-au lasat asteptate, importanti lideri europeni criticand votul deputatilor romani. Astfel, vicepresedintele grupului socialist din Parlamentul European, Hannes Swoboda, a declarat ca, în general, parlamentul nu ar trebui sa intervina în acuzatiile de coruptie. In opinia sa, parlamentul ar trebui sa faca tot posibilul "ca diverse personalitati sa-si dovedeasca nevinovatia si sa se apere în fata acuzatiilor, pentru a fi clar ca nu exista nicio îndoiala asupra faptului ca sunt curati". La randul sau, liderul liberalilor europeni, Graham Watson, a spus ca respingerea de catre Camera Deputatilor a începerii urmaririi penale în cazurile celor doi fosti ministri nu ajuta Romania sa obtina un raport pozitiv pe justitie: "E pacat ca parlamentul cauta sa protejeze pe cineva acuzat de infractiuni destul de importante", a declarat liderul ALDE. Si Comisia Europeana, prin purtatorul de cuvant Martin Selmayr, a amintit Romaniei ca principala sa problema ramane lipsa progreselor in combaterea coruptiei la nivel inalt, inclusiv in cazurile fostilor si actualilor ministri.
Deocamdata, DNA a trimis doua noi cereri de avizare a inceperii urmaririi penale a lui Nastase si Mitrea, care se pare ca vor fi luate in discutie in septembrie. Miron Mitrea l-a anuntat pe presedintele Camerei Deputatilor ca va demisiona la inceperea sesiunii parlamentare, pentru a se pune la dispozitia justitiei. Adrian Nastase nu arata ca ar avea de gand sa se coboare la nivelul cetateanului de rand: pe blogul sau, a anuntat ca "razboiul politic va continua". Fostul prim-ministru, absolvent de Drept, parca nici nu a auzit dictonul latin "Sa se faca dreptate, de-ar fi sa piara lumea!".
Raportul din iulie al Comisiei Europene vorbea despre "politizarea cazurilor de coruptie de catre parlament" si despre necesitatea unui "angajament neechivoc si reinnoit la toate nivelurile pentru a curata sistemul de coruptie si a respecta pe deplin statul de drept". Votul din Camera Deputatilor si atitudinea lui Adrian Nastase sunt gesturi sfidatoare la adresa Comisiei, care poate ca va alege, din ratiuni diplomatice, sa nu sanctioneze . Singura speranta este ca cetateanul roman se va gandi de doua ori inainte sa puna stampila la alegerile din toamna.