De același autor
La o recenta dezbatere publica, Cristian Preda deplangea politica de cadre si cultura organizationala a partidelor de la noi, pe care le considera "retele umane care dubleaza cooperari economice in teritoriu". De asemenea, politologul era de parere ca lipsa unor "scoli de invatare a deciziilor" in cadrul partidelor este responsabila de esecul unor tineri politicieni ajunsi in functii de conducere: "de aceea avem ministri lunatici, pentru ca ii pescuim in zonele cele mai diverse, fara ca oamenii respectivi sa fi participat vreodata la luarea unei decizii". Intr-adevar, partidele romanesti nu par a se preocupa sa cultive structurile proprii din care sa poata alege cu usurinta, atunci cand ajung la guvernare, persoanele potrivite, dar mai ales competente sa ocupe o functie de conducere intr-un minister, de exemplu.
In Romania, politica de cadre se reduce la simpla cooptare a rudelor si a prietenilor (in cazul celor tineri) sau la racolarea persoanelor cu multi bani, cu functii de conducere de pe urma carora s-ar putea obtine ceva pentru partid sau, pur si simplu, a persoanelor cu ceva notorietate. Asa se face ca "traditia" trista a cantaretilor parlamentari, dusa pe culmile penibilului de cuplul Irina Loghin-Ion Dolanescu, nu risca binemeritata extinctie. Nu mai departe de inceputul acestei saptamani, PNL si-a lansat candidatii la parlamentare, in randul carora se gasesc interpretii Dida Dragan, Nicolae Furdui Iancu si, in calitate de veritabil lider de pluton al vedetelor liberale, Florin Calinescu. Asteptam cu sufletul la gura oferta concreta a celorlalte partide, mai ales ca numele vehiculate sunt de acelasi calibru: PD-L a incercat sa-i atraga de partea sa pe Alexandru Arsinel si pe Alexandru Darie, iar PSD a purtat discutii cu Nadia Comaneci si Ilie Nastase. Suntem siguri ca, daca parlamentul ne va dezamagi pe plan legislativ, macar ne va oferi un spectacol muzical-artistico-sportiv!
E drept, in partide sunt si oameni care au pornit de jos, de la lipit afise, au muncit mult, nu si-au neglijat studiile politico-administrative, au urcat cat de cat pe scara ierarhica si, la o adica, ar putea face o figura cel putin onorabila in politica romaneasca. Numai ca, daca ar fi pusi sa candideze si nimeresc in acelasi colegiu cu, sa zicem, Florin Calinescu, n-ar avea nici cea mai mica sansa. Pentru ca partidul nu urmareste calitatea parlamentarilor sai, ci cantitatea este cea care primeaza si poate duce la o majoritate sau la o pozitie de forta intr-o alianta. In parlament, votul unui om cu doua doctorate este egal cu votul unui om fara facultate, dar cu voce de aur...
Unul dintre factorii care ar putea sa contribuie la imbunatatirea calitatii tinerilor politicieni il reprezinta scolile de vara ale partidelor, care, teoretic, ar trebui sa fie dedicate invatarii - de politica, istorie, relatii internationale etc. Din pacate, de la an la an, constatam ca scolile de vara sunt ample chermeze estivale, numai bune de etalat toalete in ton cu moda si masini de ultima generatie. Ziua, viitorul politicii romanesti motaie in fata proiectiilor cu grafice si a discursurilor cand lemnoase, cand pur si simplu golanesti, iar noaptea face deliciul revistelor de scandal prin discoteci.
Se clameaza innoirea clasei politice cu persoane capabile, oneste si bine intentionate, care sa ia locul politicienilor verosi in care lumea si-a pierdut increderea. Dar cati dintre membrii adevaratelor elite sunt dispusi sa gireze cu numele lor un partid in care comanda vine pe filiera economica si in care pot avea drept colegi cantareti la nunti sau baronii din teritoriu huliti de toata lumea, dar atat de necesari pusculitei partidului? Pana cand formatiunile politice nu vor intelege ca viitorul trebuie cultivat, nu cules la intamplare, vom continua sa privim la Palatul Parlamentului ca la cea mai mare sala de spectacole, in care cantaretii fac legi impreuna cu actorii de comedie.