De același autor
Argo, regizat de Ben Affleck, este marele câştigător al ediţiei din acest an a Premiilor Oscar, fiind declarat cel mai bun film.
În urmă cu o lună şi jumătate, când s-au anunţat nominalizările la Oscar-uri, Lincoln-ul lui Steven Spielberg era cotat drept marele câştigător. Însă după ce Argo a triumfat la Globurile de Aur şi la Premiile BAFTA, ba chiar şi la César-uri (cel mai bun film străin), Oscar-ul cel mare pe care l-a primit duminică seara nu a fost o surpriză.
Regizat şi produs de Ben Affleck (care joacă şi rolul principal), Argo se bazează pe povestea adevărată a unui agent CIA care, pentru a salva şase cetăţeni americani din Teheran în 1980, pune la cale un plan nebunesc ce presupune realizarea unui fals film de aventuri în deşertul iranian. Sub pretextul unei vizite de explorare a potenţialelor locaţii pentru filmări, agentul CIA se infiltrează în mijlocul revoluţiei iraniene pentru a-şi aduce conaţionalii acasă.
Ben Affleck este deja la al doilea Oscar, după cel primit în urmă cu 15 ani, pentru scenariul la Good Will Hunting (împreună cu bunul său prieten Matt Damon). Între timp, după roluri în pelicule când mai bune, când mai proaste, Affleck a trecut şi în spatele camerei, regizând două filme solide, care s-au bucurat de aprecierea criticilor: Gone Baby Gone / Dispărută fără urmă şi The Town / Oraşul. Aşa că succesul lui Argo nu vine chiar pe neaşteptate.
În rest, Oscar-urile importante au fost împărţite destul de echitabil anul acesta: Ang Lee a luat premiul de regie pentru Life of Pi / Viaţa lui Pi, Daniel Day Lewis şi-a mai pus o statuetă alături de cele două pe care le mai avea, de data asta pentru rolul din Lincoln, Jennifer Lawrence a fost declarată cea mai bună actriţă pentru Silver Linings Playbook / Scenariu pentru happy-end, Quentin Tarantino şi-a adjudecat al doilea Oscar din carieră pentru scenariul la Django Unchained / Django Dezlănţuit, iar Amour / Iubire al lui Michael Haneke a luat, previzibil, premiul pentru cel mai bun film străin.
În discursul de acceptare a Oscar-ului de anul acesta, Ben Affleck (care ar fi meritat măcar o nominalizare şi pentru regie) le-a mulţumit celor care l-au ajutat dezinteresat în carieră şi a amintit de momentul în care, în 1998, urca pe aceeaşi scenă, fiind doar un puşti care habar n-avea pe ce lume se află. Au trecut 15 ani, iar talentul care doar se întrezărea pe atunci a primit acum confirmarea. Afleck trebuie să-şi păstreze loc pe raftul cu Oscar-uri: sunt sigur că vor mai urma şi altele.