De același autor
Mesajul anticomunist a fost scos in evidenta de una din prevederile rezolutiei finale, care a fost votata la finalul congresului, conform careia ''principalii vinovati pentru starea dezastruoasa a societatii romanesti sunt securistii si comunistii. Pentru eliminarea lor din viata publica PPCD (PNTCD) va promova Legea Lustratiei. PPCD (PNTCD) solicita partidelor democratice din Romania sa adopte in statutele lor punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara, care se regaseste in Rezolutia Congresului PPE din 5 februarie 2004''. In aceeasi nota, Marian Milut, fostul candidat la Presedintie din partea Actiunii Populare si recent trecut la PNTCD, a declarat ca noul partid este format din persoane care au luptat impotriva comunismului si din oameni tineri, ''nevirusati'' de comunism. De asemenea, el a anuntat si intrarea in PPCD a patru organizatii ale AP (Dolj, Calarasi, Ialomita si Teleorman).
In privinta relatiilor cu celelalte partide, presedintele Gheroghe Ciuhandu a declarat ca PPCD va avea ''un mesaj anti-PSD, anti-PRM si anticomunist, va cultiva relatiile cu Alianta D.A. in conditii negociate si va avea ca interlocutor UDMR, avand in vedere apartenenta comuna la PPE''. Cum presedintele UDMR, Marko Bela, se afla in sala, Gheorghe Ciuhandu i-a cerut acestuia, in calitate de vicepremier, sa sprijine modificarea unei ordonante privind alegerile locale, care nu permite partidelor neparlamentare sa aiba reprezentanti in sectiile de votare.
Fuziunea cu URR si schimbarea numelui partidului a fost votata cu 947 de voturi pentru, 24 contra si 11 abtineri.
Principalul opozant al fuziunii a fost Ioan Avram Muresan, fostul ministru al Agriculturii, care, alaturi de Ion Varlam, a difuzat participantilor la congres un manifest impotriva schimbarii denumirii partidului. Presedintele Gheorghe Ciuhandu i-a replicat ca, desi are ''un crez cinstit'', majoritatea a decis prin vot fuziunea si schimbarea denumirii partidului. In plus, nefiind nici delegat si nici invitat la congres din partea filialei Maramures, din care face parte, Muresan nu are nici o calitate pentru a i se da cuvantul. Cum nu a reusit sa vorbeasca de la tribuna, Ioan Avram Muresan a incercat sa convoace o conferinta de presa ad-hoc, dar nu a reusit, din cauza opozitiei vehemente a majoritatii. El a declarat ca nu se va retrage din partid, dar ca va contesta la tribunal legalitatea fuziunii: cum protocolul cu URR consfinteste o comasare prin absorbtie, nu poate fi vorba de aparitia unui partid si a unui nume nou, ci doar de continuitatea PNTCD.
Si alti delegati ai PNTCD, mai ales cei in varsta, au declarat ca schimbarea numelui partidului nu li se pare cea mai buna solutie, deoarece sunt legati prin lupta si suferinta de simbolurile taraniste, dar ca au votat favorabil pentru PPCD, pentru ca nu vad alta cale de revigorare a partidului. Cosmin Alexandru, fostul presedinte al URR, a recunoscut ca mostenirea istorica a marilor figuri taraniste este importanta, dar ca ''gloria trecutului nu inseamna automat trainicia viitorului''.
Participantii la congres au votat si componenta structurii de conducere a partidului. Biroul National de Conducere al PPCD este format, in afara de Gheorghe Ciuhandu si Serban Bubenek, din Adrian Pop - secretar general, Marian Milut - presedinte al Comitetului National de Conducere si vicepresedinte, Mihai Marinescu, Cosmin Alexandru, Claudiu Cristea, Ion Caramitru, Andrei Dimitriu, Crinu Sandru, Viorel Sasca, Zoe Radulescu, Adrian Orza si Serban Radulescu - vicepresedinti.
Noul partid va pastra in paranteza vechea denumire (PNTCD) inca 6 luni, dupa care va renunta definitiv la ea. Sloganul PPCD este ''Fiecare conteaza'', iar semnul electoral imbina arcul caracteristic din sigla partidelor din PPE cu ochiul, vechiul simbol al PNTCD.