România offline

Razvan Braileanu 18.01.2011

De același autor

Ca mai toate lucrurile de la noi, informatizarea serviciilor publice s-a făcut de mântuială. Dincolo de întârzierea cu care au fost implementate noile tehnologii, achiziţiile de calculatoare şi programe pentru instituţiile statului s-au făcut, în multe cazuri, prin licitaţii trucate, la preţuri mult mai mari decât cele corecte. „Băieţi deştepţi“ există şi printre tinerii care au pus pe picioare afaceri în domeniul IT: Sebastian Ghiţă, noul manager al grupului Realitatea-Caţavencu, este patronul unei firme de software care a prosperat de pe urma contractelor cu statul, în condiţiile în care se ştie că are legături apropiate cu oameni politici.

Asemenea deficienţe nu puteau rămâne fără urmări. Nu este vorba despre anchete de corupţie şi pedepsirea celor găsiţi vinovaţi, nici despre renunţarea la firmele care au oferit instituţiilor servicii informatice necorespunzătoare, ci despre problemele cu care se confruntă cetăţenii atunci când dau piept cu hidra digitalizată de la stat. Săptămâna trecută, noul sistem informatic al Casei de Asigurări de Sănătate a clacat la mai puţin de o lună de la inaugurare şi a creat haos pentru oamenii care doreau să-şi achite contribuţiile. Testare insuficientă înaintea implementării, software de proastă calitate, atacuri informatice – e greu de spus care a fost cauza, dar, la zecile de milioane de euro care au fost investiţi într-un program pe care specialiştii în IT îl consideră banal, sistemul ar fi trebuit să meargă şnur.

Anunţat cu surle şi trâmbiţe ca o modalitate modernă de plată online a impozitelor şi taxelor, www.ghiseul.ro este, deocamdată, doar o pagină de Internet fără utilitate. Ministerul Comunicaţiilor anunţa la sfârşitul anului trecut că site-ul va fi „100% operaţional în luna ianuarie 2011“. Am trecut de jumătatea lunii, iar pe pagina respectivă ni se spune că sistemul „este în faza de înrolare instituţii“.

Degeaba are premierul Emil Boc iPad, dacă funcţionarii tastează la calculator cu un singur deget şi apoi scriu tot într-un catastif slinos ca în urmă cu 50 de ani. În zadar au toţi parlamentarii laptopuri deschise pe bănci, dacă Fiscul îi ţine pe contribuabili la cozi interminabile pentru plăţi de câţiva lei, care ar putea fi făcute foarte uşor pe Internet, de acasă sau de la birou. Statul întârzie să se reformeze până şi în mediul virtual.

Taguri: servicii publice, Realitatea-Catavencu, Casa de Asigurari de Sanatate, CASS, Ministerul Comunicatiilor.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22