Tensiuni diplomatice

Razvan Braileanu 07.09.2007

De același autor

Scandalul iscat de acuzatiile de coruptie in Ambasada Romaniei de la Chisinau a continuat si in aceasta saptamana.

 

"As vrea sa-l asigur pe domnul presedinte Voronin, pe oamenii politici din Republica Moldova ca, oricare dintre problemele pe care le va avea Moldova, de orice natura vor fi, sa ne încerce prima data cu un telefon la Bucuresti", declara Traian Basescu la Chisinau, in ianuarie 2005, cu ocazia primei sale vizite oficiale in calitate de presedinte al Romaniei. Relatiile dintre cele doua tari pareau atunci sa fie pe un trend pozitiv, numai ca, in ultimele doua saptamani, tensiunile diplomatice au luat locul declaratiilor binevoitoare.

Pe 16 august, viceministrul moldovean al Afacerilor Externe, Valentin Zubic, a anuntat ca un inalt functionar al Ambasadei Romaniei la Chisinau este suspectat ca ar fi luat mita pentru a facilita procesul de obtinere a vizelor romanesti. Valentin Zubic a mai declarat ca functionarul roman, al carui nume nu a dorit sa-l divulge, face parte dintr-o retea organizata care se ocupa cu obtinerea ilegala a vizelor. Imediat, Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti a anuntat ca nu a primit nici o instiintare oficiala in acest sens de la autoritatile moldovene si a solicitat lamuriri, considerand regretabila "lipsa de comunicare dintre cele doua parti". Ulterior, Centrul pentru Combaterea Traficului de Persoane din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova a trimis o scrisoare autoritatilor romane, insa Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti a apreciat ca textul documentului nu probeaza acuzatiile de coruptie la adresa functionarului roman. In replica, Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova a precizat ca Bucurestiul a fost anuntat inca din luna iunie cu privire la suspiciunea ca anumiti diplomati romani din Chisinau iau mita pentru a facilita acordarea vizelor.

Tensiunile dintre Romania si Moldova au capatat proportii dupa ce presedintii celor doua tari s-au implicat, cel putin la nivel de declaratii, in conflictul diplomatic. Pe 21 august, Traian Basescu a calificat atitudinea autoritatilor moldovene drept "o agresiune la adresa Romaniei", sustinand ca vizele pentru tara noastra nu se elibereaza la ambasada sau la consulatul din Chisinau, ci la Bucuresti, si ca fraudele se fac la agentiile de turism. Presedintele Romaniei le-a transmis oficialilor moldoveni ca este bine sa "renunte la provocari", avertizandu-i ca romanii vor raspunde "extrem de dur de data asta". Raspunsul partii moldovene nu s-a lasat asteptat: ministerele de Externe si Interne de la Chisinau au respins acuzatiile presedintelui Basescu, negand ca autoritatile moldovene ar fi declansat scandalul vizelor. Partidele de opozitie din Republica Moldova au fost insa de parere ca tensiunile sunt rezultatul unei provocari antiromanesti pusa la cale de puterea de la Chisinau, dar au atras atentia ca "reactia dura" a Romaniei nu trebuie sa-i afecteze pe cetatenii moldoveni de rand. Se pare insa ca tocmai acestia vor fi primii care vor resimti efectele crizei, in conditiile in care presedintele moldovean Vladimir Voronin a declarat, pe 25 august, ca autoritatile de peste Prut nu vor mai permite deschiderea a doua noi consulate romanesti, la Balti si la Cahul. Declaratia lui Voronin, facuta fara a oferi vreo explicatie, este in flagranta contradictie fata de promisiunea facuta, la inceputul anului, cu ocazia vizitei presedintelui Traian Basescu la Chisinau. Pe 16 ianuarie, Vladimir Voronin anunta ca va da curs cererii Ministerului Afacerilor Externe de la Bucuresti de a se deschide doua noi consulate romanesti, la Balti si la Cahul, pentru a veni in intampinarea miilor de cetateni moldoveni care se inghesuie la consulatul de la Chisinau ca sa primeasca vize pentru Romania. Acum, Voronin neaga cu vehementa ca i-ar fi promis asa ceva presedintelui Basescu si pune aceasta informatie pe seama unor "speculatii ieftine" ale opozitiei.

Pentru a inlatura orice suspiciune, ministrul roman de Externe, Adrian Cioroianu, a anuntat ca va da publicitatii corespondenta cu autoritatile moldovene: "Prefer sa discutam pe baza de documente, nu sa facem schimb de conferinte de presa". Cioroianu a declarat ca, in urma unei anchete interne desfasurate de minister, s-a constatat ca nu exista date care sa probeze acuzatiile de coruptie din ambasada Romaniei de la Chisinau. Tensiunie diplomatice dintre cele doua tari, a mai spus Cioroianu, au legatura cu faptul ca oficialii moldoveni refuza infiintarea de birouri consulare romanesti, in conditiile in care ambasada nu mai face fata multimii cetatenilor de peste Prut care cer vize pentru Romania. Cea mai buna cale de rezolvare a problemei vizelor, a concluzionat ministrul roman de Externe, este aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeana.

Numai ca Moldova este intr-o situatie in care integrarea europeana pare foarte departe. Cu ocazia sarbatoririi independentei republicii, presedintele Voronin declara ca, desi Moldova tinteste spre UE, ea are mult de castigat de pe urma bunelor relatii cu Comunitatea Statelor Independente si, implicit, cu Rusia. Insa tot mai multi moldoveni vor sa-si ridice nivelul de trai muncind in Vest. Romania este prima lor sansa si, din punctul lor de vedere, rezolvarea scandalului vizelor este imperios necesara.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22