Vine "leul greu"

Razvan Braileanu 29.12.2004

De același autor

Incepand cu 1 iulie 2005 va fi efectuata denominarea monedei nationale prin taierea a 4 zerouri, trecandu-se la "leul greu", cum a fost denumit in mod popular. Conform Legii nr. 348 din 14 iulie 2004, unitatea monetara va fi leul nou (cunoscut in codul international bancar drept RON - Romanian New Leu). Un leu nou valoreaza 10.000 de lei vechi si este divizat in 100 de bani.

Motivele invocate de Banca Nationala a Romaniei pentru aceasta denominare sunt: marcarea incheierii unui ciclu inflationist si intrarea într-o perioada de stabilitate; exprimarea preturilor la niveluri nominale folosite in Europa (nici o alta tara vest-europeana nu exprima paritatea fata de euro la un nivel cu doua cifre, in timp ce leul actual are o paritate cu cinci cifre); simplificarea trecerii ulterioare la euro; readucerea nivelului indicatorilor valorici la parametri mai usor inteligibili.

Vechile insemne monetare vor circula înca 18 luni si vor putea fi preschimbate înca 3 ani dupa încetarea puterii circulatorii. Incepand cu 1 martie 2005, preturile tuturor produselor vor fi afisate dual, in lei vechi si noi. Leul greu va fi lansat la 1 iulie 2005 si va circula in paralel cu vechiul leu pana la 31 decembrie 2006. Leul vechi va fi retras din circulatie de la 1 ianuarie 2007, dar va putea fi schimbat la sucursalele BNR si la alte institutii de credit nominalizate de BNR pana la 31 decembrie 2009.
Noile monede (cu valori de 1, 5, 10 si 50 de bani) si bancnote (cu valori de 1, 5, 10, 50, 100 si 500 de lei) vor fi mai mici ca dimensiuni decat cele actuale, ceea ce le face mai usor de pastrat si de utilizat. In cazul bancnotelor, grafica si culorile dominante vor ramane asemanatoare cu cele de acum, iar portretele personalitatilor vor fi aceleasi ca in actuala emisiune. Noile bancnote au elemente de identificare ce le fac mai simplu de diferentiat si de catre persoanele cu deficiente de vedere sau chiar nevazatoare. Prin folosirea unui substrat de polimer la fabricarea lor, ele sunt mai sigure impotriva falsificarii, rezista in circulatie de cel putin trei ori mai mult decat bancnotele de hartie, sunt mai curate (nu absorb si nu retin umezeala, uleiurile, mirosurile, bacteriile si impuritatile) si se pot recicla. De asemenea, BNR a anuntat ca si costurile de tiparire ale noilor bancnote vor fi mai mici decat in prezent.

Punerea in circulatie a noii emisiuni se va realiza treptat, in cantitati limitate: in prima etapa, va avea loc numai la ghiseele sistemului bancar, iar, dupa adaptarea bancomatelor, se va face si la nivelul acestora. Adaptarea aplicatiilor informatice si calibrarea bancomatelor, sorterelor, aparatelor de schimb valutar ale bancilor comerciale etc. vor fi posibile numai dupa 1 iulie 2005. Institutiile de credit vor fi alimentate cu noile însemne monetare începand cu luna iunie 2005. Noile bancnote si monede vor fi depozitate în tezaurele institutiilor bancare, putandu-se folosi numai de la 1 iulie 2005. Pentru adaptarea aplicatiilor informatice ale bancilor comerciale, BNR a propus solutia declararii a doua zile lucratoare (29 si 30 iunie 2005) ca fiind zile cu program special de decontare mai scurt.

Una din temerile populatiei referitoare la denominare se refera la rotunjirile de preturi pe care comerciantii le-ar putea practica. BNR a tinut sa linisteasca populatia in aceasta privinta, argumentand ca preturile în lei noi vor fi afisate in paralel cu actualele preturi cu 4 luni înainte de intrarea în circulatie a noii emisiuni. În plus, in celelalte tari europene care au trecut prin aceasta experienta, inflatia a scazut dupa preschimbarea monedelor.
Romania nu este singura tara din zona care a efectuat denominarea monedei nationale: astfel de reforme monetare au avut loc si in Polonia (1995), Ucraina (1996), Rusia (1998), Bulgaria (1999), iar Turcia va lua aceasta masura tot in 2005. Perioada de circulatie in paralel a banilor vechi si noi a fost de 2 ani in Polonia, 15 zile in Ucraina, 1 an in Rusia si Turcia si 15 zile in Ucraina; dubla afisare a preturilor a durat 2 ani in Polonia, 13 luni in Rusia, 15 zile in Ucraina, 6 luni in Bulgaria, iar in Turcia va dura 1 an. Si termenul de preschimbare a vechilor bancnote si monede, care in Romania este de 3 ani, a fost diferit in celelalte tari: Polonia - 14 ani; Ucraina - 15 zile; Rusia - 4 ani; Bulgaria - nelimitat; Turcia - 14 ani. In ciuda afisarii duble a preturilor, experienta majoritatii tarilor arata ca s-au inregistrat usoare cresteri ale inflatiei in primele luni dupa denominare, din cauza rotunjirii.
In privinta costurilor pe care BNR trebuie sa le acopere la aceasta denominare, ele vor fi compensate de igienizarea circulatiei banesti si se vor acoperi pâna la momentul adoptarii monedei euro.

Razvan Braileanu

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22