De același autor
Când ciuma s-a revărsat peste Teba, Oedip și-a trimis cumnatul la oracolul din Delphi să descopere cauza. Nu realiza că, de fapt, crima pentru care Teba era pedepsită era din vina lui. Partidul Republican de azi este Oedip-ul nostru. O plagă a coborât asupra partidului sub forma celui mai de succes demagog-șarlatan din istoria politicii americane. Partidul caută cu disperare cauza și remediul, fără să realizeze că, asemenea lui Oedip, el este cel care a inițiat această plagă. Crimele politice ale partidului sunt acum pedepsite printr-un fel de justiție divină demnă de o tragedie greacă.
Trump nu e un accident. Și nici nu deturnează Partidul Republican sau mișcarea conservatoare, în cazul în care există așa ceva. El este, mai degrabă, creația partidului, este monstrul Frankenstein, adus la viață de către partid, alimentat de partid și devenit între timp suficient de puternic pentru a-și distruge creatorul.
Oare nu obstrucționismul sălbatic al partidului – amenințările repetate de paralizare a guvernului federal, prin blocaj bugetar, pe fondul dezacordurilor politice și legislative, apelurile repetate împotriva deciziilor Curții Supreme, insistența că a fi predispus compromisului echivalează cu o trădare, loviturile interne împotriva liderilor partidului care refuzau să se alăture demolării generale – a fost cel care i-a învățat pe votanții republicani că guvernul, instituțiile, tradițiile politice, liderii partidului și chiar partidele sunt lucruri care trebuie răsturnate, evitate, ignorate, jignite, batjocorite?
Nu a fost, printre alții, chiar senatorul Ted Cruz cel care a creat această atmosferă, deschizând calea pentru cineva încă și mai ireverențios, astfel încât acum, ca o ironie, Cruz, împreună cu restul partidului, se confruntă acum cu o versiune mai pură a lui însuși, un anarho-revoluționar mai puțin constrâns de rațiuni ideologice? Nu am fi chiar la prima revoluție care și-a devorat copiii.
Apoi, partidul a închis ochii în fața bigotismului din rândurile sale. Nu, majoritatea republicanilor nu sunt bigoți. Dar, cu siguranță, prin atitudinea lor, au permis dezvoltarea bigotismului. Cine a început atacul asupra imigranților - legali și ilegali - cu mult înainte ca Trump să transforme această problema în tema principală a campaniei sale? Cine l-a forțat pe Mitt Romney să facă un pact cu diavolul în 2012, vorbind despre „autodeportare“ pentru a se alinia forțelor antiimigrație din interiorul partidului? Și cine s-a opus oricăror mijloace plauzibile de a aborda problema reală a imigrației ilegale, forțându-l pe senatorul Marco Rubio să-și abandoneze principiile - și chiar propria legislație în domeniul imigrației - ca nu cumva să fie eliminat din cursa prezidențială înainte de a o începe? Nu au fost niște extratereștri. Au fost experții și intelectualii Partidului Republican, în încercarea lor de a exploata pasiunile populiste și de a aplica o lovitură oricărei legi pentru care președintele Obama ar putea pretinde chiar și un rol parțial. Ce-a făcut Trump altceva decât să continue toate aceste lucruri, racordându-se la atmosfera extinsă de furie populară, de xenofobie și de bigotism, amorsată deja în interiorul partidului?
Apoi a fost ura față de Obama, un sindrom cu nuanțe rasiale dezechilibrate, care a făcut ca orice acuzație plauzibilă și orice opoziție să fie justificate. A fost activitatea președintelui adesea criticabilă? A contribuit politica sa externă la destrămarea ordinii globale liberale pe care SUA au creat-o după al doilea război mondial? Da, și pentru aceste eșecuri merita să fie criticat și să întâmpine o opoziție bazată pe convingeri ferme. Dar critica republicanilor și a conservatorilor a luat o formă neobișnuit de întunecată, cu accente paranoice. În loc să recomande strategii alternative plauzibile pentru criza din Orientul Mijlociu, mulți republicani au căzut din nou în islamofobie, cu aluzii suspecte despre loialitățile personale ale președintelui.
Astfel, Obama nu este doar acuzat pentru greșelile sale, ci este etichetat drept antiamerican, neamerican, nonamerican, iar politicile sale - deși aproape imposibil de diferențiat față de cele ale predecesorilor săi democrați liberali, precum Michael Dukakis sau Mario Cuomo - sunt considerate drept ceva subversiv. Cât de surprinzător este faptul că un om care și-a început cariera politică recentă prin punereala îndoială a eligibilității lui Obama este acum dispus și capabil să comunice cu susținătorii săi, arătându-și disprețul pentru „corectitudine politică“?
Am putea să credem că legiunea de „furioși“ ai lui Trump e nemulțumită de nivelul salariilor. Nu, ei sunt furioși pe toate acele lucruri pe care republicanii le-au spus să fie furioși în acești ultimi ani. Și șansa a făcut ca Trump să fie cel care, îndepărtându-i pe promotorii inițiali ai acestui curent, să devină purtătorul lor de stindard. El este Napoleonul care a recoltat roadele revoluției.
În ultima vreme, se aud tot felul de reproșuri. De ce nu s-au mobilizat liderii partidului pentru a-l opri pe Trump mai devreme, cât încă mai era timp? Dar cum ar fi putut să o facă? Trump alimenta tocmai forțele din partid pe care ei le creaseră și prin care sperau să ajungă la putere. O parte dintre liderii și experții republicani care cheamă acum la o contrarevoluție împotriva lui Trump până nu demult erau cei care salutau contribuția sa la dezbatere. Politicienii care candidează împotriva lui și care acum sunt pe cale să fie eliminați erau reticenți să-l atace, din teama de a nu-și aliena susținătorii. În schimb, s-au atacat unii pe alții, scoțându-și ochii în timp ce se prăbușeau unul câte unul în prăpastie. Guvernatorul din New Jersey, Chris Christie, și-a lansat ultimul său atac mortal chiar înainte de a se retrage – împotriva lui Trump? Nu, ci împotriva lui Rubio. (Și acum, ca un ultim serviciu adus partidului și națiunii, l-a îmbrățișat pe Trump.) Jeb Bush a cheltuit milioane după milioane într-o cursă lipsită de speranță, împotriva cui? Nu împotriva lui Trump.
Creația republicanilor va fi în curând liberă, lăsând altora sarcina de a face corecții acolo unde partidul a eșuat. Pentru acest fost republican, și probabil și pentru alții, singura alegere va fi aceea de a vota pentru Hillary Clinton. Partidul nu poate fi salvat, dar țara încă mai poate fi.
Traducere și adaptare de OCTAVIAN MANEA după Trump is the GOP’s Frankenstein monster, articol publicat pe 25 februarie în Washington Post.
Comentarii 9
alex - 03-13-2016
trump e doar un gigi becali un pic mai destept. la casa alba ar fi manevrat de catre altii mai inteligenti.
Răspundealex - 03-13-2016
trump e doar un gigi becali un pic mai destept. la casa alba ar fi manevrat de catre altii mai inteligenti.
RăspundeN C Paulescu - 03-12-2016
Lasati domnu Kagan, nu va faceti sange rau la ficat. O aveti pe Bambi Clinton.
RăspundeGheorghe Popescu - 03-11-2016
Cind citesc cum scrii despre oameni, imi dau seama de ce-ti place Trump.
Răspundebogdan - 03-09-2016
Asa e jumatate de America, nu e Trump o exceptie. In Romania ai multi urangutani religiosi primitivi care, la prima generatie de buda in casa, se excita cand aud de Dumnezeu in piata publica, asa e appealul fata de republican i, nu e bazat pe judecata de interese nationale.
RăspundeLiviu din Timisoara - 03-09-2016
Daca Trump are de gand sa-si exercite prerogativele prezidentiale asa cum se manifesta in afacerile personale, un coleric ...un adult cu minte de copil ... SUA va deveni un stat instabil, framantat. Iar asta este inceputul unor rasturnari de situatie. China si-a format o foarte puternica linie economica. Migratia populatiei din Orientul Mijlociu este doar inceputul ; stati sa vedeti ce va urma cand se va misca Orientul Indepartat. Deja Londra incepe sa se uite atenta la miscarile miliardarilor chinezi ...
RăspundeVasiel Popa - 03-08-2016
Cand partidele traditionale isi bat joc de electorat, ghici cine vine la cina?
Răspundeprofesoru - 03-08-2016
O mică observaţie în privinţa titlului "Trump este Frankenstein-ul Partidului Republican" şi în articol "este monstrul Frankenstein". Frankenstein nu era monstrul, era creatorul acestuia. În articol, Frankenstein ar fi Partidul Republican. Şi în The Washington Post titlul e eronat "Trump is the GOP’s Frankenstein monster". Dar în articol apare corect "its Frankenstein’s monster" - adică Trump e monstrul lui Frankenstein, nu Frankenstein.
Răspundeprofesoru - 03-08-2016
Sigur Kagan a fost republican? Din articolul ăsta, nu pare. E inadmisibil să dai vina exclusiv pe Partidul Republican în privinţa blocajului instituţional, a refuzului compromisului. Şi democraţii s-au ghidat după exact acelaşi principiu: compromisul înseamnă trădare, şi ei i-au diabolizat pe republicani. Problema imigraţiei e reală şi e o temă legitimă de campanie. Albii non-hispanici au ajuns la 60% din populaţie şi peste 25 de ani vor fi minoritari, dacă se continuă trendul actual. Ar trebui să se resemneze cu această situaţie şi să nu reacţioneze politic? Trump e un personaj ridicol (dar nu aşa ridicol cum îl prezintă mass-media), dar programul lui e foarte bun. Sper să câştige.
Răspunde