A fost sau n-a fost...

Rodica Culcer 08.12.2006

De același autor

 Procurorii  DIICOT ancheteaza existenta unei grupari de criminalitate organizata, formata din mai multi demnitari si functionari publici cu atributii in domeniul privatizarii.

 

 ...spionaj si tradare la  MEC si la MCTI? Iata marea intrebare a acestor saptamani, din care decurge inca una, mai grava: ce au stiut ministrii Codrut Seres si Zsolt Nagy despre ceea ce faceau consilierii lor si consultantii internationali fie pe culoarele celor doua ministere, fie prin restaurantele de lux ale Capitalei? Chiar daca ministrii nu au fost implicati in traficarea de informatii confidentiale, tot se fac vinovati de neglijenta, naivitate si delasare, daca se dovedeste ca oameni importanti, cum erau consilierii Mihai Mucea si Radu Donciu, sunt cu adevarat vinovati, asa cum acuza serviciile de informatii si procurorii DIICOT.

 Justitia pare sa confirme pana acum suspiciunile generate de Parchet. Doi consultanti internationali, Stamen Stanchev si Vadim Benyatov Don, si doi consilieri ministeriali, Mihai Mucea si Radu Donciu, se afla in arest pentru 20 de zile, dupa ce  Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins sambata noaptea recursul inaintat de avocatii lor. Daca vorbim de avocati, este de remarcat ca Ovidiu Budusan, fostul procuror care a denuntat imixtiunea politica in justitie pe vremea guvernului Nastase, ii apara astazi pe marii acuzati de coruptie. Desigur, nu identificam avocatul cu acuzatul, dar faptul tot merita consemnat.

 Pana la un verdict definitiv al instantei in cazul dosarului de spionaj si tradare mai este, fara indoiala, multa vreme. Cu toate acestea, ancheta a produs deja efecte nu numai pe scena politica, ci si in plan economic. Ministrul Comunicatiilor, Zsolt Nagy, a anuntat ca va cere rezilierea contractului de consultanta pentru privatizarea  Societatii Nationale de Radiocomunicatii, incheiat cu firma CS-IB Corporate Finance Beratung GmBH Austria. Oficial, ministrul sustine ca privatizarea SNR nu trebuie sa se desfasoare in umbra unor indoieli care pot influenta negativ interesele statului roman. Cu alte cuvinte, marile companii ar putea fi descurajate sa participe la o licitatie asupra careia planeaza dubii privind corectitudinea. Dubiile in cazul SNR vin dinspre Stamen Stanchev, consultantul care pare sa fi furnizat firmei castigatoare informatii vitale despre oferta celorlalti participanti, in speta trei consortii calificate in finala. Concret, potrivit unor surse judiciare citate de presa, co-presedintelui firmei castigatoare i s-ar fi indicat suma cu care trebuia sa majoreze onorariul de angajare si sa micsoreze comisionul de succes, astfel incat sa prezinte o oferta mai buna decat cele prezentate de ceilalti concurenti. Sursele citate de presa, dar si unele transcrieri ale convorbirilor telefonice din dosar par sa sugereze o relatie apropiata a inculpatilor cu ministrul Zsolt Nagy.

 Decizia acestuia din urma privind cererea de reziliere a contractului de consultanta cu  CS-IB Corporate Finance Beratung GmBH Austria este, in tot cazul, o atitudine mai inteligenta decat cea afisata de ministrul Economiei, Codrut Seres, care, dupa o hiperactivitate remarcabila in faza initiala a anchetei, soldata cu demiteri si suspendari ale unor directori de societati, a amutit brusc, refuzand sa mai faca vreo declaratie. Dupa unele surse, ar fi incercat chiar sa se dezica de seful sau pe linie de partid, Dan Voiculescu. Toate acestea sugereaza o doza de panica din partea ministrului, iar decizia Partidului Conservator de a iesi de la guvernare, anuntata duminica, nu poate fi interpretata altfel decat ca o incercare a PC de a reduce la minimum pierderile de imagine provocate de ancheta de spionaj. Decat sa-si dezavueze ministrul, asupra caruia planeaza serioase indoieli, mai bine ar fi, crede domnul Voiculescu, ca partidul sa iasa de la guvernare si sa incerce sa convinga electoratul ca ministrul Seres este o victima a lui Traian Basescu si a serviciilor. Domnul Voiculescu nu a reusit pana acum sa convinga opinia publica de nimic si probabil nu va avea prea mult succes nici de aceasta data. Motivele invocate pentru retragerea PC de la guvernare par mai degraba niste pretexte: legea privind confiscarea averilor dobandite ilicit fusese de mult abandonata de conservatori, iar cea privind neimpozitarea profitului reinvestit a mai fost discutata si respinsa fara sa fi provocat o retragere din coalitia de guvernamant. De altfel, ambele au fost resuscitate in conferintele de presa tinute abia in ultima saptamana, adica exact dupa izbucnirea scandalului de spionaj.

 Mersul anchetei  DIICOT va arata, probabil, mult mai bine care au fost adevaratele motive ale PC. Cert este ca asupra procurorilor care instrumenteaza cazul se exercita presiuni de tot felul. Unul dintre ei, Ciprian Nastasiu, face obiectul unei anchete din partea CSM. Un raport solicitat de forul suprem al magistraturii si sifonat discret catre presa cuprinde mai multe aprecieri "colegiale" la adresa sa, nota lor comuna fiind colaborarea cu serviciile secrete. Tratamentul aplicat, cu scopul vadit de a-l discredita, este similar cu cel pe care l-a cunoscut Adriana Cristescu, procuror in dosarul Rompetrol. E greu sa crezi in coincidente cand vezi ca si echipele de avocati sunt, in linii mari, aceleasi. Nu-i aparam pe procurori, dar nici nu credem ca atacurile la adresa lor sunt lipsite de legatura cu marile dosare de coruptie pe care le instrumenteaza.

 Miza dosarului de spionaj si tradare de la  MEC si MCTI este, asadar, enorma, atat in plan politic si economic, cat si pentru progresul luptei contra coruptiei - o lupta pe care oamenii politici au refuzat-o de la inceput. Iata de ce este atat de important sa stim exact daca a fost sau n-a fost...

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22