Afacerea Hayssam - intre tenebros si ridicol

Rodica Culcer 22.06.2007

De același autor

Ce putem spune despre o tara in care un personaj de tipul lui Hayssam poate santaja cu impunitate servicii secrete si politicieni?

 

 Peste cateva zile, la 26 iunie, se va implini un an de cand  Curtea de Apel Bucuresti  a emis pe numele lui Omar Hayssam un mandat de urmarire internationala. De atunci, desi a fost vizitat de sotie si a comunicat cu mass-media din Romania, nici serviciile secrete romanesti si nici Interpolul nu au reusit (oficial) sa-l localizeze, desi impricinatul era invinuit de terorism, iar la 14 iunie a si fost condamnat de Curtea de Apel Bucuresti la 20 de ani inchisoare pentru acte de terorism. Farsa "urmaririi internationale" a lui Hayssam a continuat si dupa pronuntarea sentintei, sirianul devenind vedeta a talk show-urilor de la Antena 3 si Realitatea TV.

 In epoca in care tehnologia permite identificarea si interceptarea rapida a comunicatiilor de orice fel, iata ca nici serviciile secrete romanesti, nici Interpol, nu reusesc sa-l localizeze pe Omar Hayssam, care vorbeste nestingherit si indelung la telefon cu jurnalistii televiziunilor mai sus amintite. Si nu o face o singura data, ci de mai multe ori. In ziua primului termen al pronuntarii instantei, 31 mai, Omar Hayssam intra in direct la  Antena 3, de care-l leaga se pare o afectiune deosebita inca de pe vremea procesului de anul trecut. Pe atunci, Antena 3 ne bombarda cu exclusivitati de pe patul de spital in care zacea un Hayssam aproape muribund, cu putin timp inainte ca instanta, ajutata de medicul penitenciarului Rahova Constantin Tanasescu si de procurorul Ciprian Nastasiu, sa dispuna la 26 aprilie 2006 judecarea lui Hayssam in stare de libertate din motive medicale. Intremat brusc, inculpatul nu se mai prezinta la tribunal si fuge din tara.

Sa revenim insa la recentele interventii ale lui Hayssam in mass-media, in care sunt schitate marile teme ale apararii sale. Pe scurt, Omar Hayssam sustine ca nu el ar fi vinovat de rapirea jurnalistilor, ci alte persoane, pe care autoritatile romane le-ar cunoaste si care "se plimba liber prin Romania" sau se afla in Irak.

 Mai interesante insa decat apararea - previzibila, dezlanata si cu destule contradictii - sunt insa afirmatiile despre autoritati si politicieni. Astfel, sirianul declara ca a iesit din Romania " fara nici o problema, fara nici un obstacol", ceea ce de altfel toata lumea a putut constata. Intrebat daca serviciile secrete l-au ajutat sa plece, Hayssam raspunde enigmatic: "prefer sa nu raspund la aceasta intrebare", sugerand cu viclenie ca nu ar fi putut iesi fara ajutorul lor. Raspunsul seamana mai degraba cu un avertisment la adresa contactelor sale din servicii. De avertismente transparente nu scapa nici oamenii politici, despre care Hayssam afirma ca "s-ar ascunde in spatele acestei afaceri." De altfel, Ovidiu Ohanesian, singurul care l-a infruntat public pe Hayssam la Realitatea TV, este convins ca acesta incearca sa forteze o negociere cu autoritatile: " Ce face el acum este o operatiune de santaj asupra autoritatilor romane. El stie de alte afaceri ale unora din serviciile secrete si acum ameninta voalat ca «ii va da pe goarna»... Si el, si Munaf au incercat tot timpul sa cada la invoiala cu autoritatil e".

Desigur, Hayssam nu da nume si nu prezinta dovezi, dar este greu sa respingi teoria santajului, daca iei in calcul faptul ca fuga sa din tara nu poate fi conceputa fara sprijinul autoritatilor, iar atitudinea de noncombat a serviciilor adoptata dupa aparitiile sale televizate confirma cele mai negre suspiciuni. Pe de alta parte, Hayssam avea puternice conexiuni politice, cel putin in PSD, partid al carui membru era. Cum altfel ar fi adunat o avere estimata la 100 de milioane de dolari si ar fi dobandit prin privatizari controversate atatea societati si spatii comerciale? Cum ar fi ajuns sa-l insoteasca de mai multe ori pe presedintele Iliescu in delegatii oficiale? Este de asteptat ca toti cei care l-au ajutat in afaceri si in operatiunile sale mai putin cunoscute sa nu-si doreasca acum ca sirianul sa spuna tot ce stie. Acesta din urma se joaca de altfel de-a soarecele si pisica cu fostii/actualii sai colaboratori si protectori, lansand periodic amenintari voalate. Ce altceva a fost interviul acordat ziarului Ziua, in 24 martie 2007, de avocatul israelian  Mordechai Tzivin, care declara: " Omar m-a sfatuit sa merg sa vorbesc cu unii oficiali romani seriosi, despre care afirma ca il vor ajuta si ca trebuie sa il ajute?". Prudent, Tzivin refuza sa le dea numele, dar presupunem ca avertismentul a fost receptionat, mai ales ca "Omar mi-a dat unele informatii, mi-a spus ce sa zic si cum sa zic...". Tangential si cu prudenta, Hayssam pare a incerca cu disperare o negociere cu insusi presedintele Basescu, cel cu care avocatul Tzivin spune ca ar fi fost mandatat sa se intalneasca, dar nu s-a intalnit. Pe 14 iunie, Omar Hayssam a revenit, mentionand propunerea doctorului Yassin de a avea o intrevedere cu seful statului, "cu care se cunostea". Doar-doar s-o invoi presedintele sa faca un targ!

Ce putem spune asadar despre o tara in care un personaj de tipul lui Hayssam poate santaja cu impunitate servicii secrete si politicieni? Cat de credibili ii sunt politicienii si magistratii? Dar serviciile secrete? Mai degraba, de la un talk show la altul, incepem sa deslusim prin perdelele de fum si zgomotele mediatice siriano-romane o Romanie in care retelele de tip mafiot continua sa detina o influenta considerabila. In lipsa unei actiuni eficiente si a unei replici din partea autoritatilor, afacerea Hayssam, situata undeva intre tenebros si ridicol, incepe sa capete, din pacate, dimensiunile unei rusini nationale aproape imposibil de spalat.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22