De același autor
Orașul riscă să fie distrus de proasta administrare psd-istă și are nevoie ca de aer de o nouă administrație. Vestea bună în acest context este încheierea, după intense negocieri, a unui acord de sprijin reciproc între PNL și USR-PLUS. Echipa de candidați este dătătoare de speranțe pentru patru sectoare și Primăria Generală, promițând o schimbare generațională și eliberarea de spectrul USL, care îi bântuie încă pe liberali. Vestea proastă este că acele două forțe politice pornesc totuși cu șansa a doua în această competiție.
Dacă este să-i dăm crezare lui Traian Băsescu, potențial candidat la Primărie din partea PMP (la ora la care scriem), sondajele ar favoriza-o pe Gabriela Firea. Încercând să demonstreze că nu el ar fi de vină pentru o posibilă înfrângere a dreptei, pentru că ar lua voturi și de la doamna Firea, și de la Nicușor Dan, fostul președinte a citat în weekend la toate televiziunile un sondaj CURS din care rezulta că, în toate variantele analizate, Nicușor Dan se situează pe locul al doilea. Situația se poate schimba, desigur, dar faptul că PNL și USR, sau însuși Nicușor Dan, care ne bombarda cu sondaje favorabile înainte să fie desemnat candidat, nu au prezentat încă niciun sondaj care să le dea șanse de câștig ne îndeamnă la prudență. Va fi, deci, esențial ca PNL și USR-PLUS să acționeze unit, inteligent și eficient pentru a disloca PSD din administrația Capitalei, dar și pentru a contracara concurența din partea lui Traian Băsescu, care poate prezenta o problemă serioasă. Putem înțelege de ce USR-PLUS a refuzat să primească în echipă un partid care i-a asigurat constant și consecvent Gabrielei Firea majoritatea în CGMB și pe a cărui colaborare loială USR nici nu putea conta, de vreme ce atât PMP, cât și liderul său de facto și televiziunea arondată, B1TV, îi atacă constant, violent și programatic pe Dan Barna și colaboratorii săi. Se vede cu ochiul liber că PNL și Nicușor Dan și-ar fi dorit o alianță cu PMP tocmai pentru a avea un partener ostil față de USR-PLUS. Alianța se află, deci, în legitimă apărare, dar ce soluții au pentru a contracara o eventuală candidatură a lui Traian Băsescu? Este adevărat că fostul președinte nu mai are verva de altădată și că și-a pierdut o mare parte din susținători prin asocierea cu Elena Udrea și campania anti-KÖvesi, dar niciunul din ceilalți candidați la Primărie nu se poate lăuda cu experiența sa și cu realizările sale și nimeni nu îl va putea surclasa într-o dezbatere pe teme concrete legate de gestionarea orașului. Din păcate, nici Nicușor Dan, care nu este un comunicator înnăscut și nici nu are darul răspunsurilor tranșante după care tânjește electoratul. În tot cazul, fie că intră în competiție, fie că joacă la cacealma, Traian Băsescu îi asigură PMP o poziție puternică la negocierile cu PNL, care se pare că se poartă și acum în spatele ușilor închise.
În ceea ce o privește, Gabriela Firea nu aduce noutăți nici în echipa de candidați la sectoare – cu excepția lui Aurelian Bădulescu la sectorul 3, după dezertarea lui Robert Negoiță, și a traseistului Dan Cristian Popescu, fost PNL, la sectorul 2 – , nici în privința administrării orașului, pe care l-a dus în faliment. Mai interesant în tabăra stângii este eșecul lui Victor Ponta, care a fost refuzat de profesorul Alexandru Rafila, căruia îi propusese candidatura la Primăria Generală, ceea ce a demonstrat că liderul Pro România nu este frecventabil pentru o personalitate care ține la reputația sa. Substitutul pentru profesorul Rafila, medicul militar general Ioan Sârbu, este mai apropiat de profilul lui Victor Ponta, căci și el se face vinovat de plagiat, fapt pe care, de altfel, l-a recunoscut. În plus, a fost vizat de mai multe dosare DNA privind achizițiile din perioada în care a condus Spitalul Militar și Direcția Medicală a MApN. Nici el, nici Călin Popescu Tăriceanu, recent intrat în cursă, nu vor avea probabil un impact semnificativ asupra rezultatului final.
Bătălia pentru București se anunță grea, mai ales dacă PNL și USR-PLUS continuă să refuze „soluția imorală” a PMP. În restul țării, PNL a fost mult mai pragmatic decât i-a îngăduit USR să fie în Capitală, primind cu brațele deschise traseiști din PSD și organizând tandemuri între primarii marilor orașe și candidații la Consiliile Județene, cum este cazul la Oradea, unde actualul primar, Ilie Bolojan, va candida la CJ, sau la Iași, unde supercontroversatul Mihai Chirica va face echipă cu actualul ministru al mediului, Costel Alexe, care va candida la președinția CJ. În general, șansele PNL în Ardeal, unde Emil Boc la Cluj și George Scripcaru la Brașov vor fi greu de bătut, sunt destul de bune. Constanța reprezintă încă o necunoscută, din cauza intrării în cursă a magnatului local Mohammad Murad, la fel și județele din sud.
Pragmatismul PNL din teritoriu și apetitul domnului Orban pentru traseiști sugerează că schimbarea nu va fi peste tot una de fond, chiar dacă liberalii vor câștiga. Ecuația dificilă de la București prezintă și ea riscuri, iar stupiditatea MAI, condus de ineptul pnl-ist Marcel Vela, în scandalul izbucnit pe tema clanurilor interlope, riscă să reducă șansele de victorie ale PNL, chiar dacă rolul PSD în prosperitatea interlopilor este infinit mai mare. Una peste alta, șansa unei schimbări politice pe 27 septembrie se fragilizează pe măsură ce guvernarea PNL se confruntă cu probleme tot mai spinoase, de la COVID-19 la mărirea pensiilor, și doar o mobilizare excepțională a societății civile și a electoratului anti-PSD o mai poate salva. //