De același autor
În loc să-și înceapă mandatul atacând frontal problemele economice, Guvernul Dăncilă a debutat cu executarea unui ordin stupid al liderului suprem Liviu Dragnea privind renunțarea la serviciile SPP. Explicația premierului Dăncilă denotă un servilism absolut: „Nu am nicio problemă cu ofițerii SPP, nici cu instituția, însă aceasta este decizia mea“. Probleme are însă Liviu Dragnea cu șeful SPP, Lucian Pahonțu, pe care l-a acuzat întâi prin interpuși că s-ar implica în politică și apoi direct că transmitea parchetelor informațiile deținute despre demnitari. Ministrul de Interne, Carmen Dan, s-a grăbit să asigure paza demnitarilor de către Jandarmerie, doar că Jandarmeria nu are atribuții legale în acest sens. În plus, SPP este un serviciu nu doar de pază, ci și de protecție, dispunând de mijloace logistice specifice, care nu sunt la îndemâna polițiștilor sau a jandarmilor.
Ion Iliescu: |
---|
„Trecerea SPP în subordinea Ministerului Internelor nu ar face decât să genereze noi polemici, câtă vreme ministrul este un om politic. Dacă toți cei care controlează activitatea SPP acționează conjugat și coerent pentru creșterea încrederii în instituții și în lege, se pot evita astfel de situații, care nu servesc interesul public.“ |
Doi foști președinți au demonstrat caracterul ilegal și inoportun al acestui demers: Traian Băsescu a amintit că SPP face parte din sistemul de apărare și că „măsura îndepărtării SPP de la îndeplinirea misiunii de protecție a demnitarilor, în baza unor bârfe de partid, este ilegală și dă o lovitură unei componente a sistemului național de apărare“, iar Ion Iliescu a considerat nepotrivită trecerea SPP în subordinea MAI, „câtă vreme ministrul este un om politic“.
Niciunul dintre aceste argumente raționale nu l-au oprit însă pe liderul PSD, care se află de altfel în plină ofensivă asupra sistemului de siguranță națională, pe care nu-l vrea coordonat de CSAT, deci implicit de președinte, ci de sine. Nu întâmplător a anunțat că în această sesiune parlamentară „vom începe să discutăm serios despre legea SRI, despre legea SIE“, ceea ce poate însemna că domnul Dragnea va dori să le scoată de sub autoritatea președintelui și să atribuie exclusiv parlamentului, deci majorității politice, dreptul de a-i numi pe directorii celor două instituții. Astfel domnul Dragnea speră probabil să controleze și activitatea CSAT, subminându-l și mai mult pe președinte.
Liviu Dragnea: |
---|
„Nu am încredere în șeful acestei instituții, pentru că știu că de foarte mulți ani își depășește atribuțiile și folosește angajați ai acestei instituții pentru a strânge informații. (...) Toți știau că ofițerii SPP trebuie să-i transmită lui Pahonțu unde au fost, ce au făcut. Ce informații să culeagă despre un ministru ca să-l protejeze?“ |
În tot cazul, în acest spirit a fost relansat proiectul de lege al ALDE cu privire la crearea unei Autorități Naționale de Interceptări, propus încă din octombrie 2016, și care pevedea controlul acestei autorități de către o comisie de supraveghere din care făceau parte parlamentari și judecători. DNA și SRI nu ar mai putea realiza interceptări, iar interceptările realizate în cazul unui flagrant sau al unor situații de urgență nu ar putea fi utilizate în instanță decât sub semnătura unui șef numit de parlament. Faptul că o astfel de autoritate numai independentă nu ar fi, ci, dimpotrivă, controlată politic nu pare să-l deranjeze pe domnul Tăriceanu, care, pe măsură ce procesul său înaintează în instanță, este tot mai insistent cu privire la abuzurile „statului paralel“, participând chiar la un eveniment organizat de fostul colonel SRI Daniel Dragomir, condamnat deja pentru corupție și mare agitator pe tema implicării SRI în activitatea DNA și a instanțelor, fără a prezenta însă nici o probă în sprijinul acuzațiilor sale.
Directorul Serviciului de Protecţie şi Pază, Lucian Pahonţu |
Atacul asupra generalului Pahonțu a fost blocat la Comisia de apărare din Senat, prezidată de liberalul Marcel Vela, care a declarat că în prezent nu există elemente constitutive pentru a-l audia pe şeful SPP. Se pare că domnul Vela a fost mai puțin impresionat decât președintele Comisiei de control a activității SRI, Claudiu Manda, de scrisoarea trimisă de Alina Mungiu-Pippidi, care, în plină campanie anti-Pahonțu inițiată de Dragnea, cere investigarea unui „serviciu secret“ în cadrul SPP. Deși Parchetul General a infirmat o informație dată inițial de Biroul său de presă cu privire la existența unei anchete asupra activității SPP, probabil că scrisoarea doamnei Mungiu-Pippidi va deveni un bun pretext pentru continuarea atacului asupra SPP.
Potrivit fostului lider PSD Victor Ponta, Liviu Dragnea urmărește transferul SPP în subordinea ministrului de Interne Carmen Dan, pentru a avea control total asupra miniștrilor, în care n-ar avea deloc încredere. Din declarațiile făcute luni de Liviu Dragnea rezultă însă și o anumită teamă față de informațiile pe care SPP le-ar putea furniza justiției cu privire la activitățile demnitarilor PSD, inclusiv ale sale. Miza nu este deci doar controlul asupra miniștrilor și eventuala subminare a instituției prezidențiale, ci blocarea oricărei instituții care l-ar putea controla. În termeni medicali, am putea vorbi de paranoia. În termeni politici, vorbim despre ascensiunea unui lider de partid obsedat de control, un lider a cărui ascensiune trebuie oprită cu orice preț.
Liderul PSD, Liviu Dragnea