Avem primar!

Rodica Culcer 07.04.2005

De același autor

Victoria categorica a lui Adriean Videanu in alegerile de duminica pentru Primaria Generala a Capitalei a fost probabil primita de toata lumea cu un oftat de usurare: bucurestenii sunt multumiti ca nu vor fi nevoiti sa se duca din nou la vot pe 10 aprilie, iar marea lor majoritate se poate mandri ca orasul nu a inclinat steagul si a ramas avangarda electoratului national; Alianta D.A. are motive de satisfactie ca a castigat o functie atat de importanta cu un efort atat de mic; iar PSD se vede scapat de obligatia deloc onoranta de a-l sustine pe semidoctul si dubiosul Vanghelie la un al doilea tur de scrutin. Marele perdant, de fapt, nici nu este primarul sectorului 5, ci patronul sau politic, Dan Ioan Popescu, a carui demisie este acum o chestiune de onoare. Presedintele organizatiei PSD Bucuresti a promis ca demisioneaza din functie, daca Marian Vanghelie obtine un rezultat inferior celui obtinut de Mircea Geoana anul trecut. Inca din acel moment a fost clar ca "primarul care este" (dar nu va fi) era doar un pion in lupta politica dezlantuita in interiorul PSD. Fostul ministru al Industriei a vrut sa-i dea o lovitura indirecta fostului premier si candidatului sau. Ion Iliescu si Adrian Nastase l-au lasat sa-si faca jocul si sa piarda fara drept de apel, fara ca ei sa miste un deget. De altfel, nici una dintre personalitatile partidului nu s-a implicat in campania pentru Bucuresti, pe care toti o stiau pierduta din start. Mai grav decat infrangerea lui Vanghelie este pentru PSD mesajul suplimentar pe care-l poate citi in rezultatul alegerilor din Bucuresti: nici macar electoratul sau traditional, alcatuit din oameni slab informati si slab educati, cu venituri modeste, nu-l mai sustine. Dovada acestui fapt este prezenta extrem de scazuta la vot in sectoarele 3 si 5, unde acest electorat este dominant. Timpul nu lucreaza in favoarea PSD. Acestea fiind zise, nu inseamna ca Alianta D.A. s-a prezentat stralucit. Poate ca invingatorii nu se critica. Poate ca intr-adevar "strategii" Aliantei au calculat corect ca nu merita sa consume prea multe resurse pentru o lupta castigata dinainte, de vreme ce sondajele au indicat invariabil victoria candidatului D.A. din primul tur. Totusi, ramane gustul amar al incapacitatii partidelor componente, PD si PNL, de a mobiliza electoratul in absenta lui Traian Basescu. Alianta ramane in continuare o anexa politica a presedintelui.
Lipsa de idei si de proiecte ar fi fost probabil mult mai sever sanctionata de alegatori, daca nu ar fi fost vorba de un vot politic, care l-a salvat pe Adriean Videanu. Nici macar cei care l-au votat nu sunt siguri ca va fi un bun primar, caci nu are experienta in administratia publica. Tot ce stim despre el este ca a fost un abil om de afaceri si este o persoana civilizata, lucru rar intalnit in politica romaneasca. Nu putem ignora insa posibilitatea ca si pentru noul primar Capitala sa reprezinte o trambulina politica menita sa-l propulseze in fruntea PD. Dupa unele surse, ar fi favoritul lui Traian Basescu. Daca rezultatul alegerilor municipale de duminica a fost cel anticipat, marea surpriza a fost prezenta extrem de scazuta la urne a bucurestenilor - putin peste 20%. Din lipsa de idei si rea-credinta, unii comentatori de televiziune au incercat sa dramatizeze fenomenul. Judecand la rece, ar fi trebuit totusi sa ne asteptam la el, chiar daca nu ne asteptam la un record de absenteism. In afara de calitatea mediocra a campaniei electorale, au existat si cateva motive obiective care au generat aceasta situatie. In primul rand, alegerile nu au avut miza: marea batalie pentru schimbarea la fata a scenei politice s-a dat anul trecut, cu un rezultat multumitor pentru bucuresteni, ceea ce a facut ca lupta pentru Primarie, cu un rezultat previzibil, sa capete o importanta secundara. Putem comenta aici lipsa de cultura civica a locuitorilor Capitalei, dar nu are nici un rost. Spiritul civic nu se va dezvolta decat dupa iesirea din scena a fortelor politice care l-au oprimat, deci doar de acum inainte.
In al doilea rand, emotia si atentia publicului au fost acaparate in ultima saptamana de doua evenimente mult mai importante: rapirea jurnalistilor romani in Irak si moartea Papei. Programati pentru o campanie in cheie minora, strategii partidelor nu s-au putut reorienta peste noapte. Riscurile unei astfel de abordari s-au vazut insa, caci staff-ul domnului Videanu a trecut duminica seara prin cateva momente neplacute, in care s-a temut de un al doilea tur de scrutin.
Fata de acesti doi factori, celelalte explicatii secundare ale prezentei scazute la vot nu mai conteaza. Mai ramane doar ca presedintele Basescu sa proceseze aceste date pentru a se lamuri in ce masura merita sa mai agite subiectul alegerilor anticipate. Prima concluzie ar fi ca electoratul nu se va lasa dus la urne decat pentru mize mari, ceea ce face mult mai grea sarcina celor care vor sa consolideze puterea Aliantei D.A. printr-un nou scrutin.
Si acum, dupa ce am spus toate cele cuvenite despre alegerile de duminica, revenim la intrebarea care-i chinuie mai mult pe bucurestenii adevarati si mai putin pe cei de pripas: va avea acest oras in sfarsit noroc? Se va ocupa Adriean Videanu de problemele sale cu competenta si daruire, cum nu au facut-o majoritatea predecesorilor sai? Mai pe sleau: vom avea oare un primar de exceptie, dupa o campanie mediocra? La aceasta intrebare ma tem sa raspund.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22