"Baietii destepti"

Rodica Culcer 06.04.2007

De același autor

 O fi avand presedintele Basescu mai multe defecte decat calitati, cum se lamenteaza liberalii, dar sigur are talent la alegerea expresiilor potrivite pentru rea­li­ta­tile romanesti. " Sistemul ticalosit" si "gru­purile de interese" au intrat deja in lim­bajul curent. La fel si eticheta de "ba­ieti destepti" pe care a aplicat-o echipelor mixte de oameni de afaceri si politicieni care s-au imbogatit din comertul cu energie in ultimii zece ani.

Anchetele de presa asupra dosarelor energiei au scos la iveala o imensa caracatita politico-economica transpartinica al carei unic scop era acapararea energiei termice sau hidro produse de companii­le de stat. Dimensiunile si anatomia cara­ca­titei ar putea explica intensitatea cam­pa­niei impotriva lui Traian Basescu, singurul om politic in pozitie de autoritate care se ocupa consecvent de chestiunea ener­giei si a carui indepartare o pun la cale fortele politice conectate la dosarele ener­giei: PNL, PC, PSD.

 In rezumat, situatia se prezinta in felul ur­mator: in 1997, Guvernul Romaniei a in­­­­credintat fara licitatie realizarea repara­tii­lor la  Hidrocentrala Portile de Fier unei firme elvetiene, Sulzer, fara reputatie si posibilitati financiare. Contractul a fost semnat de premierul Victor Ciorbea si con­trasemnat de Calin Popescu Tari­cea­nu si Mircea Ciumara, ministrii Industriilor si, respectiv, Finantelor publice. Deve­ni­ta ulterior VA Tech, firma capata con­­­tracte de reparatii si de la ministrul PSD al Industriei, Dan Ioan Popescu, in ciu­da proastei calitati a lucrarii initiale. Prin­tr-o serie de combinatii, VA Tech devine Energy Holding, dar, in ciuda metamorfozelor suferite, firma - sau mai degraba combinatia financiar-politica - este permanent legata de numele lui Bogdan Buzaianu, finul lui D.I. Popescu. Marea lo­vitura a "elvetienilor" este ca au fost platiti nu in numerar, ci in natura, cu drep­tul de a achizitiona curent electric pro­dus de Hidroelectrica la un pret minim pana in 2014. Evident, romano-elvetienii re­vand apoi energia la un pret de aproape trei ori mai mare. Afacerea este proasta pentru consumatorii romani, care platesc mai mult decat ar fi platit fara intermediar. Acelasi fenomen se petrece si in domeniul energiei termice: firma Grivco a lui Dan Voiculescu a primit dreptul de a cumpara energie de la Turceni si Rovinari la pretul de productie si de a o revinde catre Electrica la pretul pietei. Castiga liderul PC si pierd producatorii de energie si, mai ales, consumatorii, care pla­tesc un pret mare, doar ca sa imboga­teas­ca Grivco.

 Chestiunea tranzactiilor cu energie a fost adusa in dezbaterea publica de Traian Basescu inca din 2005, cand s-a pus problema contractelor preferentiale cu  Hidroelectrica. Nimeni nu a inteles nimic, pentru ca era vorba de o chestiune tehnico-financiara complexa, iar premierul, care intelegea foarte bine, a ignorat semnalele presedintelui. Tema a explodat in­­­sa abia in prima parte a lui 2007, dupa ce Dan Voiculescu si Codrut Seres l-au acu­zat pe presedinte de trafic de influenta in favoarea ALRO Slatina. Traian Basescu a explicat ca era vorba de o solicitare privind achizitionarea de curent ieftin pentru un mare consumator si ca ALRO primea 75% din energie la pret redus, fiind obligata sa plateasca pretul pietei pentru restul de 25%. Ceea ce au spus doar cateva ziare marginale a fost ca ALRO cumparase de la Energy Holding contractul pentru cele 75 de procente de energie ieftina produsa de Hidroelectrica la pretul de 4 milioane de dolari, adica exact cat a spus presedintele ca s-a platit. Din cauza complexitatii subiectului, politicienii dornici de publicitate au putut ridica o perdea de fum in jurul milioanelor de dolari, depunand sesizari la DNA cu mare tam-tam si discursuri sfo­rai­toa­re in fata camerelor de televiziune. Ni­meni nu mai intelegea nimic. Nu intam­­pla­tor, in aceeasi perioada era in plina desfasurare si ancheta in dosarul "spionaj si tradare" care vizeaza doi ministri (Co­drut Seres si Zsolt Nagy), precum si o serie de consultanti straini, dintre care cel putin unul (Stamen Stanchev) este sus­pectat de presa ca ar avea de a face cu serviciile speciale bulgare si poate nu numai cu ele. Perdeaua de fum era asa­dar binevenita pentru "baietii destepti".

 Un episod semnificativ in scandalul energiei ieftine a fost interventia lui Traian Basescu in emisiunea Intre bine si rau, al carei invitat special a fost Calin Popescu-Tariceanu. Seful statului a stabilit public legatura dintre prim-ministru si VA Tech. Au urmat ample anchete de pre­sa, care au reconstituit istoria contrac­telor si conexiunile lor politice.

 Este greu sa nu observi ca anchetele si dezvaluirile legate de dosarele co­mer­tului cu energie se desfasoara aproape paralel cu ofensiva anti-Basescu a PNL-PC-PSD, secondate de PRM, astfel in­­cat o cronologie atenta ar putea stabili chiar un raport cauza-efect. Totusi, pre­se­din­tele a continuat sa insiste asupra dosarelor energiei, cel mai recent la sedinta  CSAT din 29 martie, cand a cerut finalizarea lor. Intamplator sau nu, a doua zi ultima tentativa de reconciliere a PD cu PNL esua lamentabil, iar duminica, 1 aprilie, premierul anunta izgonirea de­mo­cra­tilor din guvern, stigmatizandu-l pe Tra­ian Basescu.

Lasand la o parte retorica disputei politice dintre Palate, studierea dosarelor energiei ne duce la fondul problemei, care consta din afaceri, cifre si combinatii dubioase de firme si oameni politici im­­bo­ga­titi din contracte obtinute preferential, adica la eternii "baieti destepti" care fac legea in Romania. Cu alte cuvinte, fie ca ne place sau nu, ajungem tot la vorba lui Ba­sescu.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22