Basescu

Rodica Culcer 06.10.2004

De același autor

Sambata seara, in fata milioanelor de telespectatori, Traian Basescu nu si-a putut stapani lacrimile. Biruit de emotie, a rostit cu greu cateva fraze calde de multumire si recunostinta la adresa lui Theodor Stolojan. Tras la fata, cu ochii dusi in fundul capului, liderul liberal tocmai anuntase ca se retrage din cursa prezidentiala si din PNL din motive de sanatate. Prima impresie a multora a fost ca batranul lup de mare a avut o reactie omeneasca: l-au lasat nervii din cauza bolii care-l macina pe camaradul sau politic. Comentatorii politici au reactionat diferit: unii cu intelegere, altii cu scepticism. Cei perceputi ca apropiati de putere l-au acuzat ca a jucat teatru si a transformat politica in telenovela. Tot ei s-au indoit de gravitatea bolii lui Theodor Stolojan, fapt care sambata seara parea o blasfemie. Duminica la pranz, Traian Basescu a rupt vraja: nu o boala incurabila, pe care o suspectam cu totii, l-a indepartat pe Theodor Stolojan din politica, ci santajul odios practicat de PSD si de serviciile secrete. Amenintarile cu reluarea cazului Megapower si specularea unor momente nefavorabile din trecutul fostului presedinte PNL l-ar fi doborat nervos, a sustinut Traian Basescu. Furtuna politica s-a dezlantuit, PSD a reactionat si, pentru toti observatorii, mai mult sau mai putin avizati, ratiunea a luat locul afectului. A venit timpul intrebarilor. Prima dintre ele, cea mai incomoda pentru Alianta, este: de ce s-a angajat Theodor Stolojan in cursa prezidentiala daca nu-l tineau nervii? Toata lumea stie ca o competitie politica este nemiloasa oriunde si cu atat mai mult in Romania, tara grevata de tarele unui trecut comunist si securist. Indoielile sunt sustinute si de faptul ca nici unul din liderii liberali, nici macar noul presedinte al PNL, Calin Popescu-Tariceanu, nu a sustinut varianta santajului. Privita la rece, iesirea la rampa a lui Traian Basescu de duminica a fost rezultatul unui calcul politic menit sa relanseze campania electorala cu Alianta in ofensiva, un prilej de a striga un "J'accuse!" fulminant la adresa PSD. Noul candidat al Aliantei voia sa aduca dezbaterea politica pe terenul care-i convenea. Batalia cu Adrian Nastase reincepea.
Nu vom sti poate niciodata daca retragerea lui Theodor Stolojan a fost dictata strict de motive medicale sau de un imperativ politic. Poate ca fostul candidat nu mai putea face fata campaniei si sondajele secrete aratau ca urma sa piarda in fata lui Adrian Nastase. Singura speranta a Aliantei ramanea Traian Basescu, iar timpul presa dramatic. Pentru a evita speculatii inutile care nu vor duce nicaieri, putem admite ca asa stau lucrurile. Important acum este incotro se va indrepta Alianta PNL-PD.

Initiativa a fost preluata clar de Traian Basescu si echipa sa. Singur liderul PD va trebui sa se bata cu masinaria formidabila a PSD si a serviciilor secrete, de a caror impartialitate ne indoim. Nici PD si nici PNL nu sunt partide puternice. Dintr-o data, plansul de sambata seara apare ca un moment de slabiciune motivat mai putin de sanatatea precara a lui Theodor Stolojan, cat de imensa povara care a cazut cu toata greutatea ei pe umerii fostului comandant de nava. Faptul ca avem in acest moment un singur om politic dispus sa se lupte pe viata si pe moarte cu puterea demonstreaza dezechilibrul extrem de periculos al vietii noastre politice. Pericolul nu este generat doar de disproportia dintre tabere - pe de o parte, partidul-stat, cu toate resursele bugetare, serviciile de informatii si majoritatea mass-media la dispozitia sa, iar pe de alta, doua partide firave, cu putine caractere puternice, blocate de marile televiziuni si animate aproape exclusiv de spiritul combativ al lui Traian Basescu. In asemenea conditii, victoria poate fi asigurata doar de un masiv vot popular impotriva puterii, o respingere categorica a coruptiei care a secatuit aceasta tara si a arogantei cu care a fost impusa - ambele galvanizate de carisma lui Traian Basescu. Nu este neaparat o formula ideala. Nu ar trebui sa fim chemati la un referendum asupra alternativei Basescu-Nastase, caci este nesanatos pentru o democratie sa depinda atat de mult de o singura persoana. Din pacate, alta cale nu se intrevede pentru asigurarea unei alternante la putere.
Relansata dramatic la sfarsit de saptamana, campania se anunta dura, chiar murdara, daca-i credem pe unii comentatori. Si avem toate motivele sa-i credem. Duminica, Adrian Nastase a tinut si el o conferinta de presa: la inceput, a respins elegant acuzatiile de santaj ale liderului PD, apoi l-a cainat pe Theodor Stolojan si in final a cazut in capcana intinsa de primar, atacandu-si personal adversarul cu un vocabular care contrasta cu tinuta si stilul afisate initial. Astfel, liderul PSD a aratat inca o data cat de mult se teme de Traian Basescu, justificand initiativa Aliantei de a paria totul pe liderul PD, singurul in stare sa-i puna probleme premierului. Nu degeaba a refuzat Adrian Nastase o confruntare televizata in direct cu Traian Basescu, trimitandu-l la inaintare pe Dan Nica. Acum insa o astfel de confruntare nu mai poate fi evitata - decat daca serviciile secrete vor fi atat de eficiente, incat il vor scoate ele din joc pe candidatul Aliantei, aruncandu-ne tot mai adanc in cosmarul unei politici de tip sud-american. La 28 noiembrie, asadar, se va juca la urne soarta democratiei romanesti, viitorul nostru politic. Pana atunci, ne asteapta o campanie epuizanta, de pe urma careia nu stiu daca societatea romaneasca va avea puterea sa-si revina.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22