Călin Georgescu și falimentul „democrației originale”

Filiera rusă, tolerată de Iohannis și partidele lui, cu organizațiile sale pro-dughiniste, a săpat netulburată la temeliile sistemului politic din România, compromis de partidele sistemului „ticăloșit”.

Rodica Culcer 26.11.2024

De același autor

Deși aparent surprinzătoare, victoria confortabilă obținută în primul tur al prezidențialelor de Călin Georgescu, candidatul „independent”, „venit de nicăieri”, pro-Putin, pro-legionar, antioccidental și antisemit, putea fi anticipată, dacă s-ar fi uitat cineva atent la „România profundă” și la modul profesionist cu care au manipulat-o serviciile arondate Kremlinului, cu ajutorul BOR, în timp ce PSD, PNL și UDMR jucau, pe muchie de cuțit, jocuri meschine cu AUR. De altfel, oficinele putiniste au fost lăsate să zburde în România de un CSAT iresponsabil și posibil complice, condus de un președinte probabil captiv.

Cum, după cum bine se știe, nu opoziția câștigă alegerile, ci guvernele le pierd, vom porni de la performanța guvernului Iohannis, care este, de fapt, continuatorul guvernelor PSD din epocile Ponta și Dragnea. Proasta guvernare, corupția și aroganța liderilor, în frunte cu Marcel Ciolacu, guvernarea exclusiv în interesul clientelei, decontată de contribuabilul onest, generatoare de inflație și exasperare, au avut drept efect cumulat înstrăinarea unei mari părți a electoratului despre care PSD și PNL credeau că le este captiv. Adept consecvent al ideii că este mai bine ca românii, care sunt nemulțumiți de PSD, să plece la lucru în străinătate, PSD suportă acum efectul de bumerang al acestei politici, fiind respins masiv și decisiv de diaspora, care i-a preferat pe Călin Georgescu și Elena Lasconi.

Pe acest fundal al contraperformanței la guvernare, nu a fost greu pentru rețelele oculte pro-Putin să promoveze un mesaj simplist xenofob, nostalgic-comunist, care blama UE și NATO pentru problemele economice ale românilor și cultiva ostilitatea agresivă față de Ucraina, care ar fi beneficiat de sprijin nemeritat în dauna românilor. Revolta fermierilor de anul trecut, cu un mesaj evident anti-ucrainean, a fost un semnal clar al acțiunii forțelor pro-ruse, de care nici Iohannis, nici CSAT, nici liderii PSD, PNL și UDMR nu par să fi ținut cont. Dimpotrivă, Sorin Grindeanu, considerat un implant al SRI în politică, a declanșat scandalul Bâstroe, care, după cum s-a dovedit, nu avea niciun fundament. Aceeași putere politică a mușamalizat scandalul legat de faptul că George Simion avea interdicție de a intra în Ucraina și Republica Moldova, iar liderul PSD l-a apărat pe Simion de acuzațiile de colaborare cu serviciile rusești, și, potrivit relatărilor presei, le-a cerut organizațiilor PSD din teritoriu să-i cedeze voturi liderului AUR. Blatul PSD-AUR i-a explodat în față lui Marcel Ciolacu.

Una peste alta, filiera rusă, tolerată de Iohannis și partidele lui, cu organizațiile sale pro-dughiniste, a săpat liniștită, netulburată, la temeliile sistemului politic din România, compromis de partidele sistemului „ticăloșit”, cu complicitatea probabilă a serviciilor de informații, care nu puteau să nu fi văzut ce se întâmpla. Aceste aspecte necesită o anchetă serioasă din partea autorităților statului, dacă va avea cine să o facă.

Totodată, suficiența PSD și PNL i-a împiedicat pe strategii acestor partide să înțeleagă
puterea rețelelor sociale de tipul TikTok, care l-au propulsat pe Călin Georgescu. Acesta avea 5.000 de conturi pe TikTok și era sprijinit financiar de antreprenori misterioși și prosperi. Nu este posibil ca serviciile să nu fi văzut – și înțeles – această ofensivă a antisemitului pro-legionar și antioccidental. Și totuși, nu au mișcat un deget, iar PSD și PNL au aruncat cu bani în televiziunile de știri, care s-au dovedit depășite de situație, și au umplut cu bani vistieria primarilor, care s-au dovedit total ineficienți, de vreme ce cele două partide cu cel mai mare număr de primari, PSD și PNL, au pierdut spectaculos în fața unui candidat „independent”, fără nicio structură politică în teritoriu. S-a ajuns, de fapt, la un eșec de sistem, în care baronii locali, pe care se bazau PSD și PNL, s-au dovedit irelevanți. Ne întrebăm dacă nu cumva acest fenomen dovedește faptul că alegerile locale din iunie au fost viciate de manipulări și fraude, căci electoratul nu mai pare să fi urmat indicațiile edililor, îngrășați cu bani publici.

Mult mai eficiente au fost serviciile pro-ruse și BOR, care în ultimele luni a virat spre o poziție anti-ucraineană, pe motiv că autoritățile de la Kiev au refuzat să accepte o biserică românească în Ucraina. După cum știm, preoții acesteia erau pro-Kremlin pe față. De altfel, duminică, în unele biserici s-a citit o rugăciune pentru alegeri care chema la alegerea unui lider „care crede în Dumnezeu”, la îndepărtarea străinilor care asupresc neamul românesc și la apărarea României cu „teritoriile cedate” – adică revizionism de esență putinistă pură. Despre Călin Georgescu se spune însă că s-a convertit la ortodoxie militantă din oportunism politic, nu din convingere. Probabil că același lucru este valabil și pentru o parte a înaltului cler.  

În concluzie, democrația „originală” a lui Ion Iliescu și-a atins limitele și s-a prăbușit, iar Iohannis, care a creat coaliția „stabilității”, nu-i așa, în contextul unui război la graniță, a reușit să distrugă tocmai partidele care, cel puțin oficial, susțineau orientarea euroatlantică a României. În final, speranța pro-europenilor, care mai doresc totuși o democrație funcțională și resping aservirea față de Rusia, o reprezintă USR, partidul sabotat și pus la zid de PSD și PNL, și candidata sa la președinție, primărița din Câmpulung, care probabil abia acum își dă seama ce misiune istorică a aterizat pe umerii ei.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22