Când coaliția joacă poker, românii pierd

Guvernanții își continuă netulburați partida de poker, știind că perdanți nu pot fi decât contribuabilii.

Rodica Culcer 15.11.2022
SHARE 5

De același autor

Privite din avion și strict la suprafață, măsurile anunțate de guvernul Ciucă privind reglementarea pieței energiei și plafonarea prețurilor pot părea benefice pentru populație, care ar urma să plătească mai puțin pentru energia electrică. Cercetate în amănunt, tabloul devine incert. Prețul va fi calibrat în funcție de consum, dar pentru ce perioadă? OUG 119 din septembrie vorbea despre consumul pe anul 2021, când nu izbucnise criza energetică și lumea nu făcea economii. Vor trebui deci modificate prevederile acestei ordonanțe, care oricum va fi ajustată în Parlament pentru a asigura limitarea prețului energiei pentru marii consumatori industriali la 1,3 lei/kwh. Și nimic nu se va întâmpla înainte de 1 ianuarie 2023. Totodată, printr-o metodă originală, pe care nu o practică nimeni în UE în forma anunțată la noi, dar de care ministrul Virgil Popescu este mândru, energia va fi achiziționată centralizat, la un preț fix de 450 lei/Mwh, dar, potrivit aceluiași ministru, numai pentru o treime din energia achiziționată în contul anului 2023, pentru că restul a fost deja contractat. Plafonul nu poate fi însă aplicat importurilor de energie, care se vor efectua la prețul pieței internaționale și de care România nu este scutită, mai ales când temperaturile scad. Dar despre reglementarea piaței gazelor naturale și despre energia termică nu s-a vorbit. Totodată, producătorii de energie și economiștii arată că măsurile anunțate de guvern nu stimulează deloc sporirea producției de energie, care are prin natura sa o doză de incertitudine. Investițiile în domeniu s-au oprit demult, deși resurse ar exista. Orice plafonare de preț are efectul blocării pieței și generează penurie, cum s-a întâmplat de curând și cu lemnele de foc, care au dispărut după ce guvernul le-a limitat prețul, într-un puseu de incompetență populistă. Deși a recunoscut eroarea și a promis „măsuri de corectare”, premierul Nicolae Ciucă nu a făcut deocamdată nimic în acest sens. Incertitudinea este deci la ordinea zilei și impune prudență. Deja, producătorii de energie s-au plâns de întârzierile achitării compensațiilor promise pentru plafonările anterioare, compensații care s-ar ridica la peste cinci miliarde de lei.

Teoretic, guvernul ar avea bani pentru aceste plăți, căci a încasat între 10-15 miliarde de lei de pe urma creșterii astronomice a prețului energiei, potrivit cursdeguvernare.ro. El este principalul beneficiar al creșterii prețului energiei, pe care a refuzat să-l tempereze, deși putea, de pildă, să reducă TVA și accizele. A acționat doar când s-a ajuns la un blocaj economic, prețurile produselor la poarta fabricii crescând cu 47%, ceea ce se simte în buzunarele consumatorilor. De fapt, guvernul a stimulat activ inflația, de pe urma căreia profită: statul își plătește datoriile la prețul nominal, neindexat în funcție de inflație, dar încasează venituri din taxe și accize calculate ca procent din prețurile de vânzare, deci este avantajat de orice mărire de preț. Nu avem deci un executiv preocupat de bunăstarea cetățenilor, ci doar o coaliție care joacă poker politic pe seama cetățenilor.

Formula de reglementare a pieței adoptată de guvern a fost o victorie a PSD, care și-a impus proiectul în dauna PNL, care nu dorea reglementarea pieței. Premierul liberal Nicolae Ciucă a fost practic umilit, iar PSD a știut să profite, lăudându-se, prin Paul Stănescu, că a pus capăt „lăcomiei” unor firme care comercializau energia, ca și când nu ar fi fost firme de stat, sau strâns legate de acesta, și ca și când nu ar fi putut să o facă mai eficient de anul trecut, când au ajuns la guvernare și și-au adjudecat conducerea ministerului de finanțe. De fapt, PSD se află în plină ofensivă de imagine, iar președintele său, Marcel Ciolacu, este mult mai activ mediatic decât premierul Ciucă, personaj care pare depășit de situație și redus la postura de executant al directivelor PSD.

Împinși în defensivă, peneliștii au contracarat cu promisiunea de a mări pensiile cu 15%, adică mai mult decât procentul de 10-11%, avansat de pesediști. Pe drept cuvânt, ei spun că procentul de 9,4% din PIB, permis de PNRR pentru pensii, permite această mărire, dar ignoră faptul că achitarea pensiilor și salariilor bugetarilor depășește posibilitățile bugetului și se realizează prin împrumuturi la dobânzi ridicate, serviciul datoriei guvernamentale ajungând la jumătate din suma alocată investițiilor. În plus, România se află pe ultimul loc din UE în privința colectării taxelor și impozitelor ca procent din PIB (cu puțin peste 27%) – și, da, suntem chiar în urma bulgarilor. Astfel, încasările efective la buget abia acoperă salariile bugetarilor și serviciile sociale. De fapt, dacă nu se iau măsuri pentru reducerea inflației, nici varianta PSD, nici varianta PNL nu vor avea vreo eficiență. Din nou, constatăm că împăratul este gol și că partidele din coaliție s-au specializat în cacealmale. Pentru că au pierdut capital de imagine în gestionarea prețului energiei, liberalii contracarează cu o propunere privind mărirea pensiilor, care, în condițiile unei inflații galopante, nu are o valoare reală, fiind menită pur și simplu să marcheze niște puncte în favoarea PNL în războiul propagandistic.

În timp ce partidele din coaliție plimbă vorbe de la unii la alții, inflația erodează puterea de cumpărare a salariaților și pensionarilor deopotrivă, iar economia reală își așteaptă soluțiile, fără prea multe speranțe. Guvernanții își continuă netulburați partida de poker, știind că perdanți nu pot fi decât contribuabilii. //

Comentarii 4

Dumitrica Vlad - 11-25-2022

Din pacate tarile cu parlamente ("democratii reprezentative") nu sint democratii adevarate(poporul conduce), ci oligarhii (putini conduc). Pentru a fi democratii adevarate ar trebui ca deciziile Parlamentului sa fie supuse aprobarii cetatenilor. "Oboseala" democratiei survine atunci cind exista o mare diferenta intre interesele celor alesi și alegători, astfel oamenii isi pierd increderea in modul de functionare al societatii si prin crapaturile din ce in ce mai largi se vede trupul oligarhiei. Aspectul democratic este un efect colateral in societățile oligarhice în care economia are un aspect puternic concurențial, adică interesele celor ce detin puterea economica în societate sint divergente. Astfel cei cu bani, și implicit cu putere politica în societate, se supraveghează între ei ca nici unul sa nu aibe avantaje nemeritate datorita politicului. Din aceasta cauza tarile în care resursele minerale au o pondere importanta în PIB nu sint democratice (Rusia, Venezuela), pentru ca un grup mic de oameni poate exploata aceste resurse în interes propriu. În tările sarace resursa principala exploatata poate fi chiar bugetul statului, ei avind interese convergente în a beneficia, în interes propriu, de aceasta resursa. E ceea ce se observa în România cind, indiferent ce partid vine la putere, rezultatul e acelasi. Soluția este democratia directa moderna în care fiecare cetățean poate vota, atunci cind dorește, peste capul parlamentarului ce îl reprezinta. Ba chiar îl poate demite dacă majoritatea alegătorilor lui considera ca nu le reprezinta corect interesele. Situația României este situația oricărui structuri puternic centralizate. Statele nordice au rezultate bune pt ca au structuri descentralizate. Cei care se gândesc ca democratie e atunci cind alegi pe cineva sa ia decizii pentru tine fără ca acesta sa trebuiască sa te consulte, ori e un prost, ori e un ticălos. E ca atunci cind ai de ales dintre mai multi hoti cine sa te fure. E ca atunci cind ai de construit o casa și alegi șeful de șantier, arhitectul si structuristul, dar aceștia nu au datoria de a se consulta cu tine. În mod sigur casa nu va arata asa cum iti dorești tu, ci cum doresc aceștia, ba mai sigur ca vei ramine și cu banii dați și fără casa. E ciudat ca in afara sferei politice, nicăieri nu vei găsi, în nici o activitate economica sau sportiva, pe cineva ales intr-o funcție de conducere și care are eșec după eșec și sa nu fie dat afara decit după 4 ani. Noi, alegătorii, trebuie sa fim consultați în privința deciziilor și dacă acestea au efecte negative sa ii putem demite oricind, nu sa așteptăm să se îndeplinească sorocul, pentru ca noi plătim, nu ei. În orice companie echipa de conducere vine cu un plan aprobat de actionari. Orice schimbare în acest plan trebuie reaprobat de către acționari și este normal asa pentru ca acționarii plătesc.

Răspunde

c. florea - 11-18-2022

Eu, unul, nu mai am nici o iluzie în privința bunelor intenții (că de competențe este hilar să mai vorbim) ale celor care conduc statul român față de cetățean. Un singur exemplu: reprezentanții partidelor de guvernare, prim-ministrul, liderii celor două partide-stat preferă să facă populisme decât să deblocheze investițiile în energie. Preocuparea lor obsesivă este „cum stăm în sondaje”. Sperasem, cu toții, că intervalul de patru ani (2020-2024) lipsit de alegeri urma să focalizeze atenția oricărui partid sau oricărei coaliții numai și numai la guvernare, să ia măsurile care se impun, indiferent de costurile electorale. Aș! Încă din ianuarie 2020 fostul prim-ministru liberal, Câțu, era ocupat să dea lecții „tovarășului Ciolacu” (cu care , ce ironie, a fost nevoit să se întovărășească mai târziu), decât să implementeze rapid măsurile reformiste.

Răspunde

Ion - 11-16-2022

Mai degrana coalitia criminala joaca alba-neagra cu romanii.

Răspunde

Gladiatorul - 11-16-2022

Da, perdanți vom fi noi pălmașii dar pentru că Guvernul struțo-cămilă joacă poker, dar trișând, s-ar putea ca, în final, potul cel mare să-l luam noi: "Și mâna greblă se făcu...".

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22