De același autor
Comisia juridica a Camerei Deputatilor a decis sa recomande plenului respingerea inceperii urmaririi penale a lui Adrian Nastase in dosarul Zambaccian.
Sergiu Andon, deputat PC si presedinte al Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, a fost saptamana trecuta un om revoltat: el a declarat, pe toate posturile de televiziune care l-au contactat (si cine nu l-a contactat pe domnul Andon zilele trecute!), ca in dosarul Zambaccian s-ar constata ingerinte politice in mod "categoric, ostentativ, vizibil, demonstrabil". Facuta inainte de audierea lui Adrian Nastase in comisie, declaratia a sunat ca o antepronuntare, ceea ce de altfel si era, caci decizia de a-l salva pe fostul premier PSD de rigorile legii fusese luata de mult la nivel politic de partidele care controleaza parlamentul, adica PSD, PNL, PC, PRM si UDMR. De altfel, atat din limbajul domnului Andon, cat si din rapoartele membrilor Comisiei juridice reiese clar ca decizia nu a fost motivata juridic, ci politic. Aferat, mimand impartialitatea, domnul Andon s-a plans de insistenta procurorilor DNA de "a transforma niste raporturi de natura comerciala sau civila intr-o roaba de hartii, in jurul careia sa se poata colporta ca ar fi ceva para-penal". Asemanarea cu discursul lui Farfuridi sau Branzovenescu este probabil involuntara. Colegii domnului Andon nu s-au lasat mai prejos. PNL-istii au abandonat orice pretentie de rigoare profesionala, scriind de pilda ca "dosarul are un puternic miros... prezidential!!" (sic!), iar PC-istii si PRM-istii au acuzat DNA ca ar urmari sa devina "o sursa de... politie politica". In sfarsit, PSD, prin vocea deputatului de Olt Florin Iordache, a repetat la nesfarsit mantra dosarului "instrumentat politic", fara a se obosi sa-si probeze acuzatiile. In final, doar deputatii PD-L au votat impotriva raportului Comisiei juridice, care recomanda respingerea cererii DNA de avizare a inceperii urmaririi penale in cazul lui Adrian Nastase. Avand in vedere consensul politic al majoritatii, probabil ca raportul va fi adoptat in plen fara probleme.
Mai greu de explicat pentru domnul Andon a fost de ce deputatii nu s-au limitat la aspectele procedurale ale cererii DNA, cum prevede legea, si s-au substituit judecatorilor, evaluand probele si dand verdicte asupra vinovatiei/nevinovatiei impricinatului. Inepuizabilul presedinte al Comisiei juridice a admis ca parlamentarii s-au erijat in "para-judecatori" si ca principiul separatiei puterilor in stat a fost incalcat, dar a invocat "climatul politic general" care ar fi justificat asemenea derogari de la regulile de baza ale democratiei. Organizatia Transparency International a fost insa mai putin relaxata cu privire la acest aspect crucial, precizand ca "rolul procedurii parlamentare este de a proteja membrii parlamentului de abuzuri, nu sa le stabileasca nevinovatia". Mult mai categorica a fost Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, care i-a criticat pe deputatii din Comisia juridica nu numai pentru nerespectarea principiului separatiei puterilor, ci si pentru nerespectarea Constitutiei, prin invocarea in raport a unor argumente jurisdictionale, adica referitoare la probe si vinovatii. In concluzie, potrivit UNJR, Constitutia Romaniei pare sa fi devenit "un obiect de lux" care "ajunge sa fie folosita in folos propriu de o singura putere in stat, si anume de puterea legiuitoare".
Cu toate acestea, dupa unele surse, audierea lui Adrian Nastase a fost un triumf, colegii sai de parlament intrecandu-se in a-i aduce laude pentru activitatea sa trecuta, prezenta si viitoare. De altfel, domnul Nastase castigase deja din partea Camerei dreptul de a vedea referatul procurorilor DNA, fapt ce contravine dispozitiilor legale. Nu este posibil ca doi juristi cu experienta, cum sunt Bogdan Olteanu si Sergiu Andon, sa nu fi stiut ca orice dosar este secret pana in momentul in care este trimis in instanta. Faptul ca i s-a permis mai intai finului lui Adrian Nastase, Eugen Nicolicea, si apoi insusi acuzatului sa aiba acces la materialele trimise de procurori sugereaza o mascarada politico-judiciara, menita sa-i creeze fostului premier avantaje ilegale si imorale. Sabotarea anchetei in cazul Nastase a fost desavarsita de altfel prin publicarea pe Internet a referatelor procurorilor DNA in dosarele Mitrea si Nastase, astfel incat, in eventualitatea unui proces, avocatii celor doi sa poata invoca nulitatea probelor si sa blocheze judecarea fondului. Interesant este ca scrupulosul domn Andon a declarat ca nu este deloc deranjat de acest incident!
Este evident, din toata istoria dosarului Zambaccian, ca Adrian Nastase se teme de judecata. O fi stiind oare ca nicio instanta, nici macar din Romania, nu-l poate exonera? Asa se pare, judecand dupa probele din referatul procurorilor si din rechizitoriul intocmit anul trecut de DNA, inainte ca ICCJ sa returneze dosarul la Parchet. Este deci posibil, chiar probabil, ca resortul acestei rusinoase solidarizari politice a majoritatii parlamentare sa fie constientizarea imposibilitatii justitiei de a-i scoate basma curata pe demnitarii anchetati de DNA. Iar Adrian Nastase a contat pe faptul ca nu este singurul corupt atunci cand si-a avertizat colegii cu prilejul audierii: "ganditi-va ca puteti fi in locul meu".
Cazul Nastase a devenit astfel emblematic pentru raporturile dintre politicienii suspectati de coruptie si justitie. Pentru acesti politicieni, miza cea mare nu este doar salvarea lui Adrian Nastase, ci a intregii tagme a coruptilor. In consecinta, orice demers anticoruptie trebuie compromis prin intimidarea si discreditarea DNA, iar populatia trebuie sa priceapa ca politicienii puterii sunt imuni in fata legii. De altfel, dupa cum s-a vazut la alegerile locale din 2008, aceasta strategie a inceput sa dea roade, iar alegatorii par sa nu mai fie sensibili la discursul anticoruptie. O astfel de atitudine este alimentata si de o situatie care se repeta ciclic: politicienii care promoveaza discursul anticoruptie fie se dovedesc ulterior a fi ei insisi corupti, fie se aliaza cu coruptii - ca PNL -, fie sunt incapabili sa contracareze mecanismul politic care blocheaza procedura judiciara si aserveste justitia intereselor politice - cazul PD-L si al presedintelui Basescu. Pare asadar mai avantajos sa te adaptezi la sistem, caci nimeni in Romania nu are stofa de martir si nu-si compromite cariera pentru o cauza. Din pacate pentru Traian Basescu si putinii sai sustinatori, Iliescu & Co. par sa-si fi cunoscut mai bine musteriii (adica alegatorii). In plus, desi se stie ca respingerea de catre parlamentari a cererii DNA privind urmarirea penala a lui Adrian Nastase va avea ecouri negative la Bruxelles, PSD si PNL par sa conteze pe inapetenta Comisiei Europene pentru gesturi transante fata de statele membre.
In concluzie, este limpede ca, atata vreme cat justitia va fi blocata de politicieni, presa complezenta fata de putere, Europa ezitanta (si lasa), iar opozitia interna si societatea civila vor fi slabe, atat lupta impotriva coruptiei, cat si statul de drept si democratia, toate la un loc, vor fi o cauza pierduta in Romania in mod categoric, demonstrabil. Iar la toamna alegerile parlamentare, desfasurate intr-un asemenea context, au toate sansele sa fie viciate vizibil. Din pacate, in mod ostentativ, nici cetatenii, nici politicienii opozitiei nu par tulburati de aceasta perspectiva.