De același autor
Il vezi peste tot, din nou. Ocupa ecranele ba cu lansari de carti, ba cu comentarii politice la posturi de nisa, dar mai ales cu declaratii pline de obida si amenintari la usa DNA; incearca poante sarcastice; se cearta peste gard cu colegii de partid care-l lasa singur in fata unei justitii scapate de sub control. Intr-adevar, zilele acestea Adrian Nastase, cu toata aroganta si agresivitatea sa, face o figura trista.
Chemat inca de luni la DNA pentru a vedea materialul de urmarire penala in dosarul Zambaccian, fostul premier si presedinte al Camerei Deputatilor s-a comportat ca si cand s-ar afla deasupra legilor care se aplica muritorilor de rand, atacand atat DNA, cat si pe liderii pro priului partid. Procurorul sef Daniel Morar si echipa sa au fost acuzati ca instrumenteaza "un dosar politic murdar", al carui rezultat "se stie dinainte" si care va ramane ca o "pata rusinoasa in istoria DNA". In lunga sa diatriba im potriva DNA, Adrian Nastase l-a cainat pe prietenul Gabriel Bivolaru, care nu ar fi fost "de acord sa minta" in dosarul Zambaccian si de aceea ar fi ramas in continuare in inchisoare. Pe scurt, procurorii DNA sunt acuzati ca ar fi manipulat faptele si persoanele, disjungand cauze si conexand dosare astfel incat sa-l incrimineze pe fostul lider al PSD. In finalul discursului rostit in fata ziaristilor la iesirea din sediul DNA, Adrian Nastase a avut o izbucnire care a tradat adevaratul motiv al supararii sale: "aceas ta lipsa de pretuire pentru cel care a fost in aceasta perioada ministru de Externe, presedinte al Camerei si prim-ministru, aceasta murdarire de imagine pentru care nimeni nu va plati". Mai mult, a adaugat el patetic, "este rusinos pentru o tara ca Romania sa-si acuze in felul acesta un om care tine, pana la urma, de ceea ce este, in definitiv, demnitatea clasei politice". Toata frustrarea unui fost lider atotputernic care nu se poate obisnui cu faptul ca si-a pierdut puterea sunt adunate in aceste cuvinte. Adrian Nastase vede, asadar, destul de clar ce i se intampla, dar nu poate accepta faptele.
Se poate polemiza la infinit cu infatuarea lui Adrian N astase in aceste momente. I se poate aminti ca puterea este castigata intotdeauna doar pentru a fi pierduta intr-o zi; ca justitia - despre care sustine ca ar sti cate ceva - este reprezentata traditional ca o zeita legata la ochi, deci indiferenta la functiile politice; in sfarsit, i-am putea spune ca fiecare om politic trebuie sa se ingrijeasca de demnitatea proprie, nu sa ceara imunitate in fata legii doar in virtutea functiei. Mai interesanta insa decat o astfel de polemica este urmarirea cu atentie a evolutiei relatiilor domnului Nastase cu partidul pe care l-a condus si care acum se joaca cu el.
Inca inainte ca fostul premier sa se prezinte la DNA, el a publicat pe pagina sa de Internet un comunicat in care acuza conducerea PSD de imoralitate pentru ca s-ar fi solidarizat cu "acuzele aberante" ale DNA, reprosandu-i tocmai acum ca a lasat partidul cu datorii de 50 de miliarde din campania electorala. Liderul PSD, Mircea Geoana, a intarit acuzatiile cerandu-i public ca "inainte sa vorbeasca de partid, sa plateasca datoriile". Tot Mircea Geoana l-a convocat pe Adrian Nastase la o discutie "ultimativa", pentru a lamuri "daca vrea sa fie in interiorul PSD sau in afara lui" si l-a amenintat cu retragerea sprijinului politic. Putem suspecta ca aceste acuze au fost lansate nu numai din cauza situatiei financiare precare a partidului, ci si pentru ca ele mai innegresc putin imaginea fostului presedinte, pe care actuala conducere il considera ca pe un ghimpe in coasta. Actuala conducere a PSD pare sa se fi folosit de faptul ca dosarul Zambaccian a fost conexat cu dosarul Eurografica, in care Adrian Nastase este invinuit ca a primit, in calitate de presedinte de partid, foloase necuvenite sub forma unor materiale electorale. Cum tot din cauza unor tranzactii neonorate cu obiecte de propaganda din vremea campaniei din 2004 au fost blocate recent conturile partidului, este convenabil pentru PSD ca toata raspunderea sa cada pe umerii fostului presedinte. Intelegem chiar din declaratiile lui Adrian Nastase ca procurorii DNA au fost ajutati in demersul lor de declaratiile secretarului general al PSD, Miron Mitrea. Altfel de ce s-ar fi plans celebrul locatar din Zambaccian ca "Mitrea a vorbit mai mult cu procurorii decat cu mine"? Impasibil in fata acuzelor fostului sau sef, Miron Mitrea a comentat dur: "Daca mai da din gura, ii retragem sprijinul politic".
In cele din urma, nici discutia ultimativa nu a avut loc si nici sprijinul politic nu i-a fost retras fostului lider. Pe rand Marian Saniuta, Vasile Dancu, Valer Dorneanu, Sorin Oprescu si insusi Miron Mitrea au afirmat ca partidul nu sacrifica pe nimeni si nu-si exclude liderii, dar au precizat ca nici fostii presedinti nu sunt scutiti de respectarea disciplinei. La sfarsitul saptamanii si Mircea Geoana se arata mai impaciuitor, confirmand ca sprijinul politic nu va fi retras, dar avertizandu-l pe Adrian Nastase ca trebuie sa se decida daca vrea "sa se lupte cu justitia sau cu partidul". In felul sau specific, PSD i-a tras de fapt un perdaf in vazul lumii fostului sau lider suprem, demonstrandu-i ca el are nevoie de partid mai mult decat are partidul de el.
Adrian N astase a inteles insa ca, de fapt, PSD l-a abandonat si abia asteapta sa-l vada condamnat pentru coruptie; ca a fost desemnat tap ispasitor pentru pacatele partidului. Iata de ce a ales sa lupte pana la capat, atat cu procurorii cat, mai ales, cu partidul. Se anunta o lupta dura si fara menajamente, caci miza este maxima, si anume supravietuirea - atat pentru Adrian Nastase, cat si pentru PSD. Va fi insa o lupta fara invingatori. Un spectacol trist.