De același autor
Teoretic, recurgerea la procedura asumării răspunderii guvernului pentru un proiect legislativ este o dovadă de slăbiciune a partidului/partidelor de guvernământ și, totodată, un sabotaj al democrației, pentru că anulează dezbaterile parlamentare și posibilitatea amendării legilor propuse. Caracterul nedemocratic este evident, și nu miră pe nimeni, dar de ce are nevoie de o astfel de măsură de forță o coaliție care dispune de o majoritate parlamentară solidă, de 60%?
Oficial, asumarea răspunderii ar fi fost dictată de urgența corectării unui deficit bugetar declarat deja excesiv de Comisia Europeană, care amenința blocarea fondurilor europene. În practică, măsurile propuse nu trec testul aritmeticii și nu acoperă deficitul. În schimb, sunt garantate să genereze pierderi, inflație și stagnare. Totodată, în pofida promisiunilor, guvernul nu numai că nu se grăbește să reducă cheltuielile bugetare și aparatul administrativ, ci acționează consecvent pentru sporirea acestora, inventând noi agenții, autorități și categorii de birocrați, și votând ajutoare pentru activități economice, ca mineritul din Valea Jiului, care s-au dovedit deja a fi găuri negre în care banii publici dispar fără urmă în buzunarele rețelelor politice și baroniale care domină zona, condamnând-o la o iremediabilă precaritate economică. Încremenit în proiectul său de salvare și consolidare a „sistemului ticăloșit”, PSD nu are alte soluții decât aceleași planuri primitive de taxare fără noimă a sectorului privat, promovate de Ponta, Dragnea, Tudose și Dăncilă, în speranța – deșartă – că astfel va evita reformele instituționale, de pildă a ANAF, și va asigura finanțarea în continuare a nomenklaturii psd-iste – magistrați, polițiști, servicii, dar și funcționarii din ministerele aferente – din buzunarul contribuabilului. Este, de altfel, semnificativ că Marcel Ciolacu nu a spus nimic despre pensiile speciale, deși este un jalon esențial pentru obținerea celei de-a treia tranșe a fondurilor din PNRR. Înțelegem că reducerea lor nu este luată în calcul la alcătuirea bugetului.
Deși o moțiune de cenzură nu avea șanse să treacă, PSD și PNL au fost de acord să elimine orice dezbatere în Parlament, pentru a nu oferi USR o platformă pentru critici și amendamente, care ar fi alimentat tensiunile din coaliție legate de apropierea anului electoral 2024 și negocierea listelor de candidați. Speriați de căderea vertiginoasă a PNL în sondaje, tot mai mulți lideri liberali caută salvarea în listele comune cu PSD, pe care ar vrea totuși să le negocieze la sânge, adică să se vândă la un preț bun și să-și asigure supraviețuirea la guvernare. Or, o dezbatere parlamentară i-ar fi obligat să ia poziții critice, chiar de respingere, față de măsurile cu caracter vădit anti-liberal. Așa că au încercat să scape cu un ușor joc de glezne în jurul amendamentului care urma să anihileze Pilonul II de pensii.
În afara coaliției, UDMR și-a negociat abil susținerea tacită, refuzând să semneze moțiunea de cenzură în numele unor concesii câștigate în beneficiul autorităților locale și în dauna echilibrului bugetar. Au rămas în opoziție doar AUR și USR, dovedindu-se totuși că doar USR se opune cu adevărat aberațiilor guvernamentale, în timp ce AUR este doar un construct al PSD și al serviciilor menit să bruieze USR. În final însă, doar USR și doi liberali disidenți și marginali au întreprins unicul demers care ar putea bloca pachetul de legi anti-economic și pro-sistem al guvernului Ciolacu, și anume contestarea sa la CCR, în baza unor argumente furnizate de înșiși experții din Ministerul Justiției, ignorați de ministrul Alina Gorghiu, care a avizat favorabil un pachet cu evidente elemente de anticonstituționalitate. Demersul USR, pe care AUR l-a ignorat, devine astfel un test de integritate pentru CCR, chemată acum să fie consecventă cu propriile decizii din trecut și să retrimită pachetul lui Ciolacu în Parlament. Așteptăm deci să vedem dacă CCR va accepta un pachet, care modifică mai multe legi care ar fi trebuit modificate prin alte legi separate, după ce a respins legea pensiilor speciale, pe motiv că fiecare tip de pensie specială este reglementată de o lege separată și trebuie modificată doar în baza unei legi individuale.
Indiferent ce va decide CCR, este clar că PSD și PNL nu vor renunța la sistemul cvasi-mafiot care forțează contribuabilul să finanțeze clientela și neo-nomenklatura, nu vor face nicio reformă instituțională, având ca unică soluție economică un plan iluzoriu de jecmănire a sectorului privat, care nici măcar nu are la bază un studiu de impact. De opoziție nu se tem, pentru că AUR, beneficiar a cel puțin trei televiziuni „de știri”, țipă mai tare decât USR, care abia găsește loc pe ecranele unei singure televiziuni de știri. Protejat de sistem, care netezește în continuare batista pe țambal în cazul legăturilor lui George Simion cu serviciile secrete ale lui Putin, AUR capitalizează revolta celor care știu că le merge rău, dar nu știu cum ar putea să le meargă bine dacă rămân în țară.
Asumarea răspunderii guvernului PSD-PNL pentru o legislație aberantă din punct de vedere economic se dovedește deci o perdea de fum, care maschează inabil dependența coaliției față de sistem. Alunecăm ușor înapoi, spre totalitarismul „soft” instalat în decembrie 1989, când etern minoritarii protestatari scandau „Țineți minte cinci cuvinte: e la fel ca înainte!”. Ei bine, astăzi „e mai rău ca înainte”, pentru că asistăm la anularea reformelor chinuite și incomplete ale ultimilor treizeci de ani și la triumful „sistemului” asupra întregului popor. Țineți minte aceste cinci cuvinte! //
Comentarii 5
Ion - 10-06-2023
Ramane ce ingroapa pisica. Asumarea este doar una din diversiunile de camuflaj a spagilor, deturnarilor financiare si falsurilor economice raportate de mafia statala romaneasca incepand din 2016 si deconspirate in ancheta FMI.
RăspundeLevSt. - 10-05-2023
"... sa se vanda la un pret bun..."__----__demn de urmat exemplul lui gaga de Sibiu, vanzare la kilogram! Chiar si sosoaca ar deveni o mina aur-ifera, ca se stie ce " le place unora" (vezi "Yeah, my mama, she told me, "Don't worry about your size" (Shoo-wop-wop, sha-ooh-wop-wop) She says, "Boys like a little more booty to hold at night" (That booty, booty, uh, that booty, booty)-Meghan Trainor, "About that Bass"- un cantecel cu valoare spre zero, insa videoclipul a fost accesat de peste 2,6 MILIARDE ori, mai bine decat celebru "November Rain"-Guns N' Roses, 2,1 Miliarde)...///2-"...sistemul qvasi-mafiot..."___---___absolut total mafiot, absolut "de la vladica la opinca", practic NU exista iesire din drumul spre distrugere totala, exceptie o imensa reforma, incepand cu intoarcerea la Monarhie, cu print-printesa strain, plus , simultan, reforme serioase, 10 judete, parlament unicameral de max. o suta membri, reducerea armatei cu peste 90 la suta, a administratiei cu macar 25 la suta, si alte cateva asemenea acte, cu adevarat salvatoare...
RăspundeEmil din Dublin - 10-05-2023
Excelent articol!
RăspundeLucian Nicolescu - 10-04-2023
Și bazându-mă tocmai pe ultimele cinci cuvinte aș zice că neo-nomenklatura se gândește numai la ce au ei de făcut (menținerea și mărirea numărului de bugetari) , nu și la cum ar putea reacționa poporul îndelung lihnit și scârbit. Apropos de titlul articolului "Ce rămâne după asumare"? După asumare să nu vină dinspre partea noastră o asomare și o încercare de curățare, daca se va putea, a clasei politice (mult spus!) mincinoase, ilicite, ne-obrăzate și ne-simțitoare.
Răspundeesop - 10-03-2023
Ceea ce vedem cu totii ca se intimpla chiar acum ne arata cum in cazul reusitei, ce tine de trecerea pozitiv afirmata a legilor asumate de catre Premier,de controlul CCR ,atunci realizarea i-ar oferi acestuia sansa extraordinara a de a-si atasa toate deciziiile Guvernului in propriul CV.Eu Ciolacu: sunt singurul care am putut face asta pentru tara ,va deveni slagarul campaniei sale electorale .Voi ceilalti nu existati politic .Abia dupa ce CCR va decide vom afla mersul lucrurilor .Functie de decizie vom sti urmarea .In primul caz deja stim asa cum v-am zis mai sus olecuta .Ce se intimpla daca CCR respinde ca neconstiututioanale legile asumate si nu supuse votului Parlamentar asa cum bine a sesizat autoarea textului ? In aceast caz Ciolacu nu are alta varianta decit demisia .Practic nu are cum combate imediata actiune politica ce va fi indreptata de toata lumea doar impotriva sa .Miza uriasa sunt voturile AUR . Daca reuseste sa treca de CCR Ciolacu cumuleaza si o buna parte din voturile AUR ce acum este in deringolada dupa erorile presupus nefortate ale lui Simion .In acel moment PSD poate merge singur in alegeri si poate cistiga tot .Daca CCR refuza atunci AUR isi poate schimba conducatorul ,poate deveni fregventabil si opozitia se poate uni o data ce AUR isi modifica discursul si isi scoate din joc vectorul initial de imagine ce „a calcat in strachini ”.PNL se poate atasa sau poate cumula intrega dreapta romanesca ce cuprinde acum si partidul AUR reconfigurat si „albit” de vechile discursuri pro soviete sau pro legiune . Suntem inca in plin mister ce ne va arata micuta raza de lumina dupa decizia CCR.
Răspunde