Ce spun listele

Rodica Culcer 21.10.2004

De același autor

Marcat de obisnuitul spectacol de prost gust al agitatorilor politici, startul în cursa prezidentiala a fost dat duminica sub auspicii sumbre: trucuri vechi si primitive, implicarea jandarmeriei in sprijinul PSD si suspiciunea unui Birou Electoral Central care se va stradui cat va putea sa nu-si nemultumeasca stapanii politici. Tot duminica a fost relansata ideea dezbaterii dintre Uniunea PSD+ PUR si Alianta PNL-PD pe tema programelor de guvernare intr-o formula organizatorica "originala", adica in Parlament. Idee cel putin ciudata si fara precedent in practica statelor cu democratii consolidate. Nu trebuie sa acordam insa prea multa importanta acestei idei deocamdata. Atat invitatia la dezbatere, cat si agitatia din jurul inscrierii candidatilor la Presedintie la BEC au avut si un scop nemarturisit: sa distraga atentia de la dezastrul politic pe care-l ilustreaza listele de candidati ale PSD.
De la bun inceput, lansarea candidatilor a fost un esec rasunator. La 9 octombrie ziaristii au fost chemati la un mare eveniment care s-a dovedit fara obiect - dincolo de discursuri fara substanta, nu era nimic: adica listele nu erau gata. Publicarea lor la trei zile dupa "lansarea" oficiala a demonstrat ca Adrian Nastase a fost din nou infrant de Ion Iliescu. Mai mult, a fost obligat sa se faca de ras, de vreme ce rezultatele alegerilor interne din PSD au fost spulberate de conducerea centrala, mai concret la indicatiile imperative ale sefului statului. Numerosi castigatori ai alegerilor locale s-au trezit dintr-o data nu numai retrogradati, ci de-a dreptul eliminati de pe liste. Printre perdanti s-au aflat mai ales tinerii, care ar fi trebuit sa primeasca 25% din locuri. Au ramas cu mai putin de jumatate din locurile pe care le obtinusera la alegerile locale. In privinta femeilor, nici un PSD-ist nu se aventureaza sa mai avanseze vreo cifra. In concluzie, nu a mai ramas nimic din tot ce a anuntat Adrian Nastase de cand a preluat complet conducerea partidului. Este adevarat, apropiatii premierului se situeaza in pozitii eligibile, dar noii veniti care ar fi trebuit sa-i intareasca tabara au fost obligati sa lase loc consilierilor prezidentiali care nici macar nu s-au supus scrutinului intern: Dan Iosif, in dispretul bunului-simt, a fost plasat pe locul doi pe listele de deputati ale judetului Giurgiu, iar Corina Cretu pe un nemeritat loc patru pe lista pentru Senat la Bucuresti.
Octavian Stireanu, situat pe locul noua la alegerile preliminare din 5 septembrie, a fost ridicat pe un loc fruntas. Acelasi lucru s-a intamplat si cu ministrul Culturii, Razvan Theodorescu, "promovat" de pe locul sase la Iasi pe locul intai la Botosani. De fapt, Adrian Nastase a capitulat pe doua fronturi: nu numai acceptand consilieri prezidentiali si oameni ai presedintelui pe locurile dictate de Ion Iliescu, ci si modificand el insusi rezultatele alegerilor interne pentru a face loc unor apropiati ai sai respinsi de "baza" partidului, cum a fost Bogdan Niculescu Duvaz, parasutat pe locul intai la Tulcea. Toate acestea demonstreaza, daca mai era nevoie, ca Adrian Nastase nu controleaza partidul si ca echipa pe care a incercat s-o inscauneze in luna august in dauna "vechii garzi" nu are autoritatea necesara. "Noul PSD", care ar fi trebuit sa poarte pecetea lui Adrian Nastase, nu se dovedeste viabil. Este mai degraba un proiect esuat.
Daca mai era nevoie de o dovada a incapacitatii lui Adrian Nastase de a se impune in partid, ea a venit la sfarsitul saptamanii: "Vechea garda" a fost rechemata in pragul campaniei electorale. Dan Ioan Popescu a revenit in fruntea organizatiei Bucuresti, dandu-l la o parte fara menajamente pe Mircea Ursache, instalat acolo de premier dupa esecul la alegerile locale. Miron Mitrea se ocupa de coordonarea organizatiilor din teritoriu, iar campania prezidentiala a domnului Nastase va fi coordonata de un om al lui Ion Iliescu, Octavian Stireanu, caruia i se va subordona omul premierului, Dan Nica, ramas doar manager de campanie. Este limpede ca primul-ministru nu si-a putut permite sa intre in campanie doar cu oamenii sai, lipsit de experienta politica si organizatorica a celor care au condus partidul pana acum. Un pictor, fie si remarcabil, ca Zamfir Dumitrescu, nu va sti niciodata atatea stratageme politice mai mult sau mai putin ortodoxe ca Miron Mitrea; nu va avea nici o autoritate asupra oamenilor de afaceri din judete, asupra jandarmilor, politistilor si magistratilor.
Revenirea in prim-plan a "greilor" partidului este insa si rezultatul nemultumirilor generate in randurile parlamentarilor PSD de listele de candidati. Multi PSD-isti, care nu s-au mai regasit si se vad nevoiti sa se intoarca la o viata mai putin privilegiata, acuza conducerea partidului ca a cedat prea mult fata de PUR si a nesocotit rezultatul alegerilor interne care fusesera oricum viciate! Agitatia din partid este maxima, aproape destabilizatoare. Multi membri ai PSD nu mai au incredere in Adrian Nastase si al sau "nou PSD", resimtind nevoia unor certitudini, a unor politicieni experimentati care sa comande trupele. Iar presedintele Iliescu nu a pierdut prilejul sa speculeze momentul si sa-l mai puna o data la punct pe Adrian Nastase. Un analist politic apropiat de premier imi spunea contrariat ca Ion Iliescu nu pare sa mai aiba incredere in victoria PSD in alegeri si nici in sansele lui Adrian Nastase. Dupa cum decurg "ostilitatile" in PSD, este clar ca lui Adrian Nastase "i se pregateste ceva" - iar adversarii sai cei mai inversunati nu se afla in tabara Aliantei D.A., ci a fortelor care conteaza cu adevarat in Romania.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22