Ce spune impertinența lui Claudiu Năsui?

„Și?”-ul impertinent al tânărului Năsui ne spune că actuala coaliție este eterogenă și inegală la capitolele profesionalism și moralitate publică.

Rodica Culcer 02.02.2021

De același autor

Deși poate că spera cu totul altceva, ministrul economiei, Claudiu Năsui, va rămâne multă vreme asociat în memoria publicului cu celebrul „Și?”, cu care a răspuns, ca un puști obraznic, atunci când a fost întrebat la Digi 24 despre rațiunea numirii unei foste colaboratoare a Securității într-o funcție de director general adjunct în ministerul pe care îl conduce. De altfel, întreaga apărare a domnului Năsui a fost subțire, inclusiv argumentul că decizia Curții de Apel în privința Claudiei Florina Prisecaru - marea expertă în finanțe publice fără de care Ministerul Economiei nu poate funcționa - nu ar fi definitivă. Ministrul a anunțat ulterior, probabil forțat de conducerea USR PLUS, că renunță la această numire.

Incident închis? Se pare că da, judecând după tăcerea mediatică așternută asupra subiectului, deși nu ar trebui să fie, mai ales în aceste zile, când dezastrele care se succed (nu numai în sănătate) ridică extrem de acut problema reformelor profunde necesare pentru a stopa transformarea țării într-un stat eșuat. Or, în acest context, este esențial ca selecția echipelor ministeriale să răspundă unor înalte standarde de profesionalism și moralitate. Alegerile domnului Năsui pun probleme din ambele puncte de vedere, dar ne mai spun și câte ceva despre persoana ministrului. Când un politician care a ajuns președintele organizației USR București în urma demisiei Roxanei Wring, acuzată de colaborare cu fosta Securitate, alege altă fostă colaboratoare - chiar și fără decizie definitivă, cum nu avea nici Roxana Wring când s-a retras, dar cu note informative la dosar care au adus prejudicii persoanelor vizate - profilul său moral ridică probleme grave, nu numai pentru că a înșelat așteptările electoratului anti-PSD, ci și pentru că i-a trădat cu nonșalanță atât pe tinerii care, acum 31 de ani, au ieșit în stradă pentru a răsturna regimul comunist, cât și pe toți cei care au suferit în România de pe urma poliției politice.

Ideal ar fi fost ca domnul Năsui să fi fost retras din funcție de USR PLUS, supus unui regim de lecturi temeinice, din Thierry Wolton la Vladimir Tismăneanu, Romulus Rusan, Mădălin Hodor și Anne Applebaum, de pildă, trimis la Sighet în vizită de documentare și abia apoi reintrodus în circuitul politic. Desigur, nu este el singurul politician care ar trebui educat, dar pentru USR PLUS, care pretinde că aduce un suflu nou în politica românească și că nu este tarat de colaborarea cu PSD sau de practicile politice ale ultimelor trei decenii, deciziile sale sunt nu doar un vot de blam, ci și o jenantă demascare a penuriei de cadre sau, mai grav, a lipsei de voință politică în direcția recrutării unor oameni capabili și integri. Ce face însă partidul? Mulțumit că juniorul de la economie a renunțat la candidata-problemă, închide ochii la celelalte numiri pe care acesta le-a promovat și le promovează, cum ar fi Florina Diana Costache, fosta cumnată a fostului ministru Teodorovici, numită de acesta fără concurs în Ministerul Finanțelor Publice, protagonistă a unor convorbiri telefonice complet neprincipiale cu o amică din același minister, sau întregul clan al gorjenilor, prăsit de Claudia Florina Prisecaru, care tot din Gorj provine. Este vorba, potrivit Hotnews.ro, despre foști șefi de gardă financiară și alți funcționari publici impuși deja în ministerul finanțelor de deputatul PNL de Gorj Dan Vâlceanu, a cărui firmă de familie, scrie adevărul.ro, ar avea contracte de un milion de euro cu Compania Energetică Oltenia. Potrivit presei, doi responsabili ANAF care au sesizat nereguli financiare la această firmă ar fi fost detașați disciplinar departe de casă, la ordinele lui Vâlceanu. Așa cum nu știe nimic despre comunism, probabil că ministrul Năsui nu știe nici că Gorjul, județ drag unora dintre noi, este nu numai un județ „roșu”, ci și foarte sărac și prost administrat. De unde deci atâta competență profesională în Gorj, de nu mai poate ministrul școlit la Paris Dauphine și la Bocconi fără finanțiști gorjeni?

Dar stați, asta nu e tot! Echipa de superfinanțiști din Gorj datează de pe vremea lui Florin Cîțu, cel școlit în SUA, dar, se pare, tutelat politic tot de Dan Vâlceanu, care a și răspuns în locul lui cu prilejul audierilor parlamentare de anul trecut, deși nici măcar nu era membru al Comisiei de buget-finanțe.

Iată deci ce lucruri pe cât de interesante, pe atât de nedorite aflăm dintr-o sumară investigație provocată de impertinența lui Claudiu Năsui - o impertinență care atestă nu doar o derivă morală prost mascată a clasei politice „noi”, ci și persistența dominației vechilor grupuri de interese - cum ar fi cel reprezentat de Dan Vâlceanu.

Desigur, nu toți miniștrii USR PLUS eșuează sub papucul USL. La Transporturi, Cătălin Drulă dă semne de curaj și competență, iar la sănătate Vlad Voiculescu pare a fi în război cu establishmentul corupt, devenind țintă pentru PSD și pentru AUR, sinistra creație a propagandei oculte a aceluiași partid, care urmărește să se legitimeze prin destabilizarea actualului guvern. Or, cu asemenea adversari puternici este greu să lupți dacă nu înțelegi istoria recentă și nu ai priceput că nu profesionalismul a stat vreodată la baza selecției lor, ci loialitatea față de rețelele cvasi-mafiote ale partidului.

„Și?”-ul impertinent al tânărului Năsui ne spune până la urmă că actuala coaliție nu este 100% pregătită să facă față unor asemenea adversari, că este eterogenă și inegală la capitolele profesionalism și moralitate publică și că este nevoie de o implicare mult mai activă a societății civile pentru a o forța să urmeze o traiectorie reformistă. După cum se arată, va fi mai greu decât părea inițial. //

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22