Cine ne scapă de PSD

Sunt puține șanse ca actuala opoziție să ne scape de PSD sau de maleficul Liviu Dragnea. Rămâne de văzut doar dacă președintele Iohannis poate găsi o formulă prin care să lase PSD să se compromită la guvernare, salvând totuși justiția și anticorupția, măcar de ochii Occidentului.

Rodica Culcer 27.06.2017

De același autor

 

Răspunsul la întrebarea din titlu ar trebui să fie opoziția și președintele Iohannis, dar nu sun­tem siguri că au interesul să o facă. S-a scris deja despre calculele domnului Iohannis, care ar lăsa PSD să se compromită în așa măsură încât să nu-i poată face opoziție în cursa pentru al doilea mandat pre­zi­dențial. E o speculație cre­di­bilă, dar totuși o speculație, pentru că PSD poate distruge justiția în doi ani, ceea ce nu este totuși în interesul pre­șe­dintelui. Să lăsăm însă cal­cu­lele domnului Iohannis și să vedem ce ar putea face opo­zi­ția parlamentară pentru a ne scăpa de „ciu­ma roșie“.

 

În săptămâna consultărilor purtate la Co­tro­ceni în vederea formării unui nou guvern, du­pă autogolul marcat de PSD săptămâna tre­cută, s-ar putea pune problema creării unei noi majorități parlamentare care să susțină un guvern alternativ. Personal, cred că este doar o posibilitate teoretică, pentru că practic formula nu este viabilă și aceasta din cauza tarelor inerente partidelor din opoziție. Să ple­căm de la punctul nevralgic al întregii clase po­litice, și anume, de la justiție. Trei dintre for­mațiunile politice care s-ar putea alia, teo­re­tic, într-o nouă coaliție, PNL, PMP și UDMR, sunt adversare ale DNA și ale eforturilor sale de combatere a corupției. Liderul PMP, Traian Băsescu, cere periodic arestarea Laurei Co­dru­ța Kövesi și vituperează împotriva actualei le­gis­lații penale și a ma­gis­tra­ților care îi condamnă pe co­rupți; noul președinte al PNL, Ludovic Orban, a fost ales de aparatul partidului tocmai pen­tru că nu s-a angajat de­cât declarativ, în interviuri, în combaterea corupției; iar UDMR a promovat constant, de-a lungul anilor, modificări legislative care ar urma să slă­bească eficiența și in­de­pen­dența DNA. Probabil că la fel gândesc și adep­ții lui Daniel Constantin, desprinși din ALDE, de vreme ce liderul lor a fost inventat ca om politic de Dan Voiculescu și este legat de Vic­tor Pontra printr-o trainică prietenie.

 

Toate aceste partide au printre liderii lor pre­zenți și actuali persoane cu mari probleme în justiție. Interesul lor este deci de a lăsa PSD să guverneze și să opereze, prin OUG sau prin parlament, toate modificările odioase pe care le preconizează în vederea salvării corupților și a corupției. De altfel, niciunul dintre aceste partide sau grupuri nu a avut o reacție ime­dia­tă de condamnare a hotărârii președintelui CCR, Valer Dorneanu, care, în disprețul Cons­ti­tu­ției și al legii de organizare și funcționare a instituției pe care o conduce, a pus pumnul în gură judecătorilor care formulează opinii con­curente. Mă refer, desigur, la cazul Lidiei Stan­ciu, în privința căruia s-au sesizat doar pre­sa și societatea civilă – prin Inițiativa Ro­mâ­nia. Singurul partid care susține in­de­pen­dența justiției și anticorupția este USR, care are toate șansele să intre în conflict pe aceas­tă temă cu ipoteticii săi parteneri din opoziție. Sigur că președintele Iohannis ar putea im­pu­ne un ministru independent și integru la Jus­ti­ție, dar aceasta numai în cazul în care op­oz­i­ția ar reuși să se unească, ceea ce nu este de­loc sigur.

 

Tot USR este, de altfel, și singurul partid care fa­ce cu adevărat opoziție față de PSD-ALDE în CGMB, vocea PNL fiind practic inexistentă, cu excepția postărilor pe Facebook ale lui Ci­prian Ciucu. În rest, blat pe linie, după cum a recunoscut de altfel și Ludovic Orban. Iar în privința colaborării cu PSD, UDMR este cam­pi­oa­nă, putând fi ușor convinsă să reînnoiască acordul de colaborare parlamentară care ex­pi­ră teoretic la sfârșitul acestei săptămâni. Am­be­le partide pot trece peste cacealmaua eșua­tă dinainte de moțiune pentru a continua par­ti­da de poker jucată pe seama propriilor ale­gă­tori. Celelalte partide, însă, vor prefera pro­babil să nu-și altereze imaginea asociindu-se imediat cu UDMR.

 

În concluzie, pentru PNL, PMP și UDMR ar fi mai avantajos să rămână în opoziție, lăsând PSD-ALDE să se compromită cu un program de guvernare irealizabil și să dea lovitura de grație anticorupției, fără ca ele să-și mur­dă­rească mâinile în această afacere. Așadar, ori­cum am privi tabloul opoziției, nu putem scă­pa de piatra de poticnire care este atitudinea față de statul de drept. Numai USR și so­cie­ta­tea civilă se poziționează ca apărători credibili ai acestuia, dar, din păcate, nu au forța ne­ce­sa­ră pentru a contracara imensa conspirație po­litică și mediatică împotriva justiției.

 

Totodată, este de greu de imaginat că o coa­liție atât de pestriță ar putea funcționa: sunt prea multe facțiuni concurente cu interese di­vergente pentru a produce o guvernare coe­rentă. Doar noi nu avem partide, ci găști – sau grupuri de interese, ca să fim mai ele­ganți. Ne­gocierile ar dura secole, iar ipoteticul gu­vern ce ar rezulta are toate șansele să fie un eșec, cu care nu cred că domnul Iohannis ar vrea să fie asociat. În privința unei alte va­riante teo­retice de alternativă la PSD, și anu­me, un gu­vern de uniune națională, aș zice că trebuie să ne ferim, după ce am văzut cât de prost a funcționat în 2009. De altfel, nu cred că vreun partid de opoziție dorește cu adevărat să-și compromită imaginea cola­bo­rând des­chis cu PSD, mai ales că poate co­la­bora neo­ficial, prin formula consacrată a „bla­tului“.

 

Sunt, așadar, puține șanse ca actuala opoziție să ne scape de PSD sau de maleficul Liviu Drag­nea. Rămâne de văzut doar dacă pre­șe­dintele Iohannis poate găsi o formulă prin ca­re să la­se PSD să se compromită la gu­ver­na­re, sa­l­vând totuși justiția și anticorupția, mă­car de ochii Occidentului. Este o sarcină aproa­pe ire­alizabilă, așa că nu ne rămâne de­cât să ne bazăm pe norocul proverbial al ro­mâ­nului, deși, după cum au evoluat lucrurile în ultima vre­me, nici acesta nu mai este ce a fost.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22