Coaliția fățărniciei și populismul deșănțat

Se dovedește din nou că nici PNL, nici PSD nu au soluții pentru problemele cetățenilor, fie că este vorba de pensii, de evaziune sau de fiscalitate.

Rodica Culcer 14.11.2023
SHARE 7

De același autor

A mări sau a nu mări pensiile? O dilemă hamletiană pare să muncească PSD și PNL. Dar dacă Hamlet moștenise o situație fără ieșire creată de alții, partidele aflate la guvernare se lovesc de o situație imposibilă creată de ele însele de-a lungul anilor.

Nu avem însă de a face cu prințul Danemarcei, ci cu personaje de un nivel inferior, undeva între Caliban, dușman al lui Prospero și al cărților lui, și Bottom, cel cu capul de măgar și limba împleticită, iar disputa privind mărirea pensiilor în 2024 este un exercițiu de fățărnicie de ambele părți, cum a fost și controversa legată de plafonarea plăților în numerar: nu bunăstarea seniorilor îi preocupă pe pesediști și nu stabilitatea financiară a țării le dă insomnii liberalilor, cum nici evaziunea nu era miza limitării plăților cash, ci protejarea profitului băncilor. Ambele partide au ieșit, de fapt, la vânătoare de voturi, PSD vizându-i pe pensionari, iar PNL, populația activă, speriată de perspectiva de a plăti noi impozite și taxe pentru a finanța pensiile mărite.

Am mai trecut, de fapt, printr-o situație similară în 2016, când PSD a promis tot o mărire cu 40% a pensiilor, iar PNL s-a opus cu înverșunare. Până la urmă, guvernul condus de Ludovic Orban a acordat în anul electoral 2020 o mărire de 14%. Cele două partide reiau deci în duet o partitură cunoscută, cu diferența că acum ele se află împreună la guvernare, au aprobat la unison creșteri ale cheltuielilor bugetare peste pragul suportabilității, au adoptat împreună cel mai iresponsabil și nerealist buget al ultimului deceniu, deci nu au nicio justificare să se acuze reciproc de iresponsabilitate sau incompetență. De altfel, ambele fac doar puțin circ pentru a câștiga mai multe voturi individual, în perspectiva unei noi guvernări comune după alegerile din 2024.

Mărirea cu 13,8% în ianuarie nu face decât să acopere scăderea puterii de cumpărare cauzată de inflația din 2023, fără a acoperi în vreun fel inflația din 2024, care va eroda la rândul ei puterea de cumpărare a pensiilor mărite. Marea problemă este mărirea punctului de pensie în septembrie 2024, ca urmare a intrării în vigoare a noii legi a pensiilor. Este totuși o mare ipocrizie, care nu va scăpa electoratului, ca ministrul penelist al Finanțelor Marcel Boloș să se opună acestei legi pe motiv că ar genera o mărire a fiscalității în 2025, când nici el, nici partidul său nu au fost deranjați de impactul financiar al pensiilor speciale, impact pe care, de altfel, nici nu l-au calculat. Ipocrit este și Marcel Ciolacu, atunci când îi cere lui Boloș să găsească soluții pentru creșterea veniturilor la buget prin digitalizarea ANAF și o mai bună colectare. De ce nu i-a cerut același lucru și fostului ministru, Adrian Câciu, din PSD? Și de ce nu a obiectat PNL la înființarea de noi agenții guvernamentale bugetofage, la expandarea corpului consilierilor remunerați de la SGG cu o armată de neaveniți, sau la câștigurile astronomice din ASF sau ANRE? Mai mult, PNL promovează în Parlament noi sinecuri prin înființarea unui inutil Institut pentru sprijinirea integrării Republicii Moldova, pe modelul Institutului Levantului. Pentru aceste sinecuri le vor cere liberalii pensionarilor să accepte o limitare a creșterii pensiilor?

La rândul său, PSD se dovedește fără substanță când o trimite pe inepta Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, să explice ceea ce nici ea nu înțelege (mai rău decât Olguța Vasilescu) și să promită demagogic că Guvernul va asigura, brusc, o mai bună colectare a impozitelor, iar premierul declară patetic și la fel de demagogic că nu acceptă „nu pot”, când vine vorba de pensii. Se vede clar că nu are nicio soluție și plasează răspunderea resurselor pentru finanțarea pensiilor exclusiv în curtea ministrului Boloș.

Nu este singura perversitate politică a premierului, ci doar o nouă minciună, după ce a încercat să justifice limitarea plăților în numerar prin imperativul limitării evaziunii fiscale, deși nu cetățenii sau micile magazine sătești erau marii evazioniști. Marea evaziune, la care suntem campioni europeni, înflorește în portul Constanța și în vămile în care, de șase ani, scanerele sunt lăsate în stare de nefuncționare. De fapt, Marcel Ciolacu voia să reducă drastic plafoanele pentru plățile în numerar pentru a compensa băncile pentru impozitul de 2% impus pe cifra lor de afaceri: mai multe plăți pe card înseamnă mai multe comisioane bancare, în folosul băncilor, nu al cetățeanului.

Profitul băncilor îl preocupa deci pe premierul nostru social-democrat, nicidecum combaterea evaziunii, dar PNL știa foarte bine acest lucru când a fost de acord cu măsura în coaliție, iar cedarea finală a lui Marcel Ciolacu s-a datorat nu atât răzgândirii liberalilor, ci presiunii venite din partea primarilor. Confruntați direct cu nemulțumirea crescândă a cetățenilor, ei au avertizat guvernul că riscă o hemoragie de voturi către AUR, partid care, fără să deranjeze PSD, îi îndeamnă pe cetățeni să nu-și plătească impozitele și să cumpere din surse nefiscalizate.

Se dovedește din nou că nici PNL, nici PSD nu au soluții pentru problemele cetățenilor, fie că este vorba de pensii, de evaziune sau de fiscalitate. Nici unul, nici celălalt nu pot rezolva o problemă fără a crea alte probleme majore, de care AUR profită din plin. Acest joc în trei va transforma 2024 într-un campionat al populismului iresponsabil. Indiferent cine câștigă, cetățenii pierd. //

Comentarii 3

LevSt. - 11-25-2023

"...agentii guvernamentale bugetofage..."___---___ iar ciuca spune ca "nu exista resurse financiare", exista insa sunt supte de el si cei 200 mii inalti paraziti, precum ei insasi...iar referitor la sumbra predictie de mai jos( expusa si la alte aricole), iata ca un personaj cu acces la analize si statistici de valoare, spune ce eu spun de ani de zile, numai in ultimele luni, am repetat acest lucru de cateva ori, si-in cel mai bun caz- am fost catalogat doar ca anti-romanesc…: Mircea Geoană, previziune sumbră la Gaudeamus, unde și-a lansat un volum: „Văd un risc pe termen mediu ca România SA SE STINGA CA NATIUNE.”Datele demografice „catastofale”, conjugate cu exodul tinerilor români spre Occident,…”___–___Iar cu toate declaratiile periodice, partenerii Romaniei, in ultima instanta NU pot face nimic si -pe drept- nu dau nici doi bani pe faptul ca romanii sunt un popor sinucigas si vor iesirea din istorie, pe usa din dos…Salvarea se stie, insa dorinta morbida a „intelectualitatii” romanesti, s-a transmis la firul ierbii, numai o minune mai salveaza aceasta natie… Intoarcerea la Monarhie -numai cu Print/Printesa strain, si o reforma uriasa, poate intoarce milioanele de romani acasa, cu toate consecintele pozitive, atat demografice dar si un boom economic fara precedent, ceace va propulsa Romania in tarile de top…Iar „reforma uriasa”, in primul rand trebuie sa insemne reducerea masiva a parazitismului institutionalizat, care -practic- este si baza si sustinatorul pe parcurs, al marii si ubiquitarei coruptii, care macina tara…

Răspunde

Lucian Nicolescu - 11-15-2023

"Indiferent cine câștigă, cetățenii pierd". Perfect adevărat. Așa este doamnă Culcer: "Iresponsabilitate și incompetență". La care aș adăuga nesimțire, neobrăzare, lașitate, ticăloșie. Românul face (îi alege) și tot românul trage. Pentru că românul nu se mai trezește. De 30 de ani.

Răspunde

LevSt. - 11-14-2023

"... noi guvernari comune..."___---___ fie oficial comune, fie -doar aparent- departajate, formatiunile politice din Romania nu sunt nimic altceva decat prelungiri peceriste, filtrate prin fesene, practic si gruparile promonarhiste s-au miniaturizat sau dizolvat, orice am zice -pana la urma- se solidifica si devine f. vizibila, "fibra" mioritica, adica nu mai este vorba doar de elite(false elite, desigur), este vorba si de imensa majoritate a poporului, suntem un popor de lasi carora ne place sclavia, insa aceasta lasitate ne va costa si inca mai curand decat banuim...Occidentul deja cedeaza Ukraina( s-au terminat stocurile de fiare vechi, vandute pe aur), iar conducatorii cu adevarat determinati(Putin, Orban,Erdogan) , vor avea ce doresc, Romania va fi reampartita, precedentul exista, iar Occidentul este suprasaturat de coruptia romaneasca si de incapacitatea conducerilor de a fi conduceri si nu sefi de mafii...O sansa imediata exista, armata re aceasta sansa de a-si spala opincosul obraz, printr-o lovitura de stat*, subanimalul iohanis trebuie arestat la intoarcere din vacanta africana, si pana seara judecat si executat, de aici se poate spune ca s-a facut primul pas spre normalizare...Iar mai efecient ar fi "pierderea" acestuia pe drumul de intorcere", adica aruncat din avion, iar pentru a nu fi inumani, ultima sansa, aruncutaul cu parasuta!!!(* o adevarata utopie, avand in vedere "bravurile" -dar mai ale bravada- armatei romane... Probabil ca iohan deja are o lista cu cei care trebuie facuti generali, dupa aceasta vacanta!)

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22