De același autor
După ce Kremlinul i-a interzis premierului britanic Boris Johnson intrarea în Rusia, am început să înțeleg de ce evită guvernanții noștri, în frunte cu președintele Iohannis și cu premierul Ciucă, să-l condamne ferm, pe numele său, pe Vladimir Putin, sau măcar Rusia, pentru atrocitățile din Ucraina: nu vor să riște șansa unei preumblări prin Moscova, de dragul unei plimbări prin Kiev. Cel puțin deocamdată, premierul nostru, mare general de armată, evită să urmeze exemplul liderilor vest și est-europeni, care nu numai că nu se sfiesc să-l condamne pe Putin, ci au avut și curajul să viziteze în grup și individual capitala Ucrainei.
Speră oare liderii noștri că, menținând-se pe linia minimei rezistențe față de Ucraina, vor apăra România de un atac rusesc? Își fac iluzii, pentru că România este de mult în vizorul lui Putin, iar supușenia liderilor ei nu îi provoacă decât dispreț. Dacă Putin va socoti că este în interesul său să atace România, o va face, râzând de lașitatea inutilă a conducătorilor ei. Degeaba se sperie Marcel Ciolacu de un atac asupra sa când se va duce la Kiev: nici măcar nu va fi observat. Domnii Ciucă, Iohannis și echipele lor par însă lipsiți de curaj și adepți ai mediocrității. Judecând după modul în care guvernează, această explicație pare corectă, dar incompletă. Trebuie să-i adăugăm suspiciunea că păpușarii din spatele lor nu îi sunt în fond ostili lui Putin și fac, probabil, joc dublu. Poate că liderul USR Cătălin Drulă a atins un punct nevralgic când a afirmat că directorul SRI Eduard Hellvig face legea în politică. Domnul Hellvig a fost între 2003 și 2008 deputat al partidului lui Dan Voiculescu, numit atunci PUR, și șef al filialei PUR în Bihor. Ulterior a fost, probabil, „trimis în misiune” în PNL, partid care, sub Călin Popescu Tăriceanu, asculta de ordinele Varanului. În același scop a fost trimis în PNL, chiar în preajma lui Iohannis, și fostul pesedist Dan Mihalache. Iată deci unde duc firele care mișcă marionetele de la Cotroceni și de la Palatul Victoria!
Este limpede că domnul Ciucă, cu tot aerul lui de om cumsecade, care vrea să facă bine, este, de fapt, cum am mai scris aici, un executant penibil al ordinelor primite în primul rând de la PSD. Lipsa de viziune proprie și de idei este evidentă, fapt perceput corect și de opinia publică: potrivit ultimului sondaj CURS, doar 18% din electorat are încredere în guvern, deși coaliția care îl susține este majoritară în Parlament. Ultima tentativă de câștigare a încrederii electoratului, pachetul de măsuri „Sprijin pentru România” (de parcă am fi o nație de neputincioși), este o mostră de ipocrizie și incompetență. Rezumând analizele economiștilor independenți, programul nu are cum să ducă la creșterea veniturilor contribuabililor, căci promite doar niște pomeni nesemnificative și cu finanțare incertă. O demonstrează jalnicele explicații oferite de ministrul finanțelor, care a admis că pachetul de sprijin va fi finanțat prin reducerea evaziunii, în viitor, și prin niște fonduri europene neutilizate, pe care însă Comisia Europeană nu le-a aprobat pentru scopurile anunțate de guvern. Așadar, prin nimic concret. Dezmățul financiar din administrație și din sistemul de pensii speciale va continua însă, căci noi vom fi obligați să ne plătim facturile la energie și bonul de la stațiile de benzină, în timp ce guvernul își umflă „fără număr” personalul bugetar prin noi angajări. Celebrele vouchere sunt oricum limitate la câteva produse alimentare pentru persoanele vulnerabile. Istoria recentă ne-a învățat că vor beneficia de ele și personaje dubioase, care lucrează la negru sau în zona interlopă. În schimb se vor arunca 100 de milioane de euro pentru Casa de Comerț Unirea, companie de stat, grevată deja de scandaluri financiare.
Din punctul de vedere al contribuabilului onest, viciul de fond al gândirii guvernamentale este refuzul unei politici care să asigure autonomia persoanei, adică o creștere de venituri bazată nu pe pomeni, ci pe reducerea taxelor și accizelor, mai ales la energie; pe scutirea de taxe pentru salariul minim, cum a propus USR și se practică în multe state europene - măsuri care ar lăsa în buzunarele oamenilor mai mulți bani, pe care aceștia i-ar putea cheltui după cum cred de cuviință, nu după cum hotărăște guvernul. Dacă ne gândim bine, guvernul nu a făcut nimic pentru reducerea facturilor la energie sau a inflației, iar de o reformă a administrației premierul Ciucă nu a auzit încă. Grija sa este satisfacerea pretențiilor primarilor și ale președinților de CJ, cărora le va da și mai mulți bani, prin programul netransparent „Anghel Saligny”, fără să fi evaluat măcar modul în care au fost cheltuiți banii alocați deja cu generozitate prin PNDL-urile anterioare.
Schema după care funcționează „gândirea” coaliției este, se pare, aceasta: luăm de la populație cât putem de mult prin taxe, impozite și prețuri mărite la energie; împărțim banii clientelei și apoi aruncăm niște oscioare (vouchere) populației. Dacă nu ne iese, dăm vina pe UE și pe USR. Suntem deci guvernați prost și ticălos, de oameni încremeniți în sistemul care îi îmbogățește de peste trei decenii și ostili oricărei reforme – nu numai pentru că le amenință poziția dominantă, ci și pentru că nu o pot concepe. Iar electoratului, această coaliție a incompetenței osificate îi vinde iluzia unei stabilități derivate din lașitate și din vechea „viziune a vizuinii” a lui Marin Sorescu. Paralizate mental, elitele noaste se află la periferia UE: ele au învățat demult unde se află Moscova, dar nu au aflat încă unde se situează Kievul. //