Comedii politice

Rodica Culcer 14.09.2007

De același autor

 Desi ar fi trebuit sa fie o saptamana politica dramatica, avand in vedere ca debuta sub semnul amenintarii PSD cu motiunea de cenzura, intervalul 3-9 septembrie pare sa fi consacrat derizoriul in politica. Singurul sau eveniment palpitant, si acela un  remake dupa anul trecut, a fost operatia presedintelui Traian Basescu de sambata, 8 septembrie. Pana la anuntul clar si fara echivoc al medicilor privind caracterul benign al nodulilor prezidentiali, se crease o oarecare tensiune in subteran, dar ea a fost risipita de tonul optimist al echipei medicale si de forma "de zile mari" a sefului statului, care nu a pregetat sa arunce cateva sageti in directia lui Varujan Vosganian si a medicilor care au refuzat sa-l opereze de hernie de disc anul trecut. Ministrul de Finante a fost comparat implicit si defavorabil cu doctorul Mircea Ghemigian, armeanul "competent"; iar medicii de la Elias au fost acuzati ca nu au fost in stare sa ia o decizie intr-un moment cand se impunea o interventie de urgenta. Declaratiile sunt mai mult decat o polita platita unor medici care au preferat sa paseze raspunderea colegilor lor austrieci, cat o explicatie pentru cetateni, care trebuie sa inteleaga de ce anul trecut presedintele a fost operat la Viena, iar anul acesta la Bucuresti.

 Revenind la comediile - sau mai degraba comédiile - politice ale saptamanii, la loc de frunte se situeaza implozia din PSD. Mircea Geoana si apropiatii sai care au incercat sa impuna motiunea de cenzura grupurilor parlamentare ale social-democratilor s-au trezit marti in fata unei falii care desparte organizatiile PSD din teritoriu de parlamentarii partidului. Initiata sub presiunea liderilor locali, care nu au avut nici un beneficiu de pe urma prieteniei PSD-PNL si care vad "la firul ierbii" cum partidul pierde teren si voturi, motiunea de cenzura s-a izbit de rezistenta trupelor comandate de Viorel Hrebenciuc si de Ion Iliescu. Ambii au respins motiunea, pe motiv ca i-ar da posibilitatea lui Traian Basescu sa preia initiativa politica numind un nou premier. Viorel Hrebenciuc a sustinut ca presedintele ar trebui sa ramana spectator, iar jocul sa-l faca partidele, in speta PSD cu PNL, in baza unui pact politic pe sase ani care ar asigura si organizarea alegerilor abia in martie 2009. Boicotul motiunii a fost aspru sanctionat de liderul PSD Vrancea Marian Oprisan, care i-a cerut domnului Hrebenciuc " sa-si vada de organizatia PSD Bacau" si sa lase la o parte "managementul politic al PSD", acuzandu-l ca a negociat doar pentru sine, nu si pentru partid si ca ar avea interese personale in relatia cu liberalii.

 Coplesit de opozitia din partea adversarilor motiunii, Mircea Geoana a incercat sa echilibreze zelul pro-liberal al liderului deputatilor PSD si a propus negocieri nu numai cu PNL, ci si cu PD. Nici unii, nici altii nu s-au aratat prea entuziasti: Bogdan Olteanu a refuzat orice fel de pact cu PSD, iar Emil Boc a declarat ca " nu crede in sinceritatea social-democratilor", iar motiunea ar fi "doar un joc de imagine si un mijloc de santaj la adresa PNL, pentru a obtine bani si functii".

 De altfel, tactica PD si a PLD a fost de a demasca orice  bluff initiat din randurile PSD punandu-l pe Mircea Geoana in imposibilitatea de a recurge la subterfugii pentru a-si salva onoarea. Unul dintre aceste subterfugii consta in redactarea unei motiuni care sa critice toata guvernarea din 2004 si pana astazi, in speranta ca democratii si liberal-democratii nu o vor vota, ceea ce ar fi permis PSD sa-si "repereze onoarea" fara ca motiunea sa treaca. Liderii PD si PLD insa le-au ras in nas si le-au raspuns ca si asa vor vota motiunea, deoarece orice critica la adresa unui guvern care nu mai este in functie este lipsita de semnificatie politica sau juridica.

 Cum nu mai are prea mult loc de intors si a inceput sa fie contestat in interiorul PSD, Mircea Geoana a facut exact ceea ce face si Traian Basescu atunci cand politicienii il pun la zid: s-a intors la electorat. Cum pensionarii sunt electoratul traditional al PSD, domnul Geoana s-a intalnit vineri cu ei ca sa-i convinga de atasamentul sau fata de masurile de protectie sociala. in paralel, adeptii se chinuie sa stranga semnaturi in alb pentru motiune si sa-i redacteze textul astfel incat aceasta sa fie depusa miercuri, 12 septembrie, cu doua zile mai tarziu decat se anuntase initial. Demersurile domnului Geoana apar insa ca niste gesturi disperate, menite sa salveze partidul si pe sine de la degringolada, caci un esec al motiunii datorat unui sabotaj din interiorul partidului nu poate fi altceva decat gongul final pentru cel mai important partid al opozitiei. Popularitatea sa in sondaje a coborat sub 20%, iar  IMAS nu-i acorda sanse de a obtine mai mult de 12% din voturi la europarlamentare. Din urma vine cu pasi repezi PNG-ul lui Gigi Becali, ceea ce nu face decat sa intareasca teoria ca liderii populisti se afirma atunci cand liderii traditionali au esuat.

 Nu numai PSD a avut insa probleme in aceasta saptamana, ci si UDMR. Situata constant sub pragul de 5% in sondaje, formatiunea condusa de Markó Béla nu a reusit sa-l convinga pe episcopul László Tökés sa candideze pe listele UDMR pentru alegerile europarlamentare din noiembrie. Dupa ce a calificat UDMR drept " ultimul partid comunist din Romania" si un tradator al intereselor maghiarimii, episcopul a decis sa candideze singur pentru Parlamentul European. in aceasta situatie, UDMR l-a numit cap de lista pe György Frunda, in locul fostului ministru Zsolt Nagy, care s-a retras.

Cum electoratul maghiar va fi divizat, s-ar putea ca nici György Frunda, nici László Tökés sa nu ajunga la Strasbourg. Probabil insa ca domnul Tökés nici nu-si doreste acest lucru acum, ci doar compromiterea formatiunii lui Markó Béla cu consecinta reorientarii electoratului maghiar spre formatiunea rivala, Uniunea Civica Maghiara. in tot cazul, UDMR are toate motivele sa-si puna serios problema viitorului sau politic.

Alt partid care trebuie sa se ingrijeasca de viitor este PC, care, desi este de sapte ani in parlament, nu obtine mai mult de 1% in sondaje. Gasirea unei noi formule castigatoare fiind problematica de data aceasta, caci aliatul traditional PSD nu mai este ce a fost, Dan Voiculescu a demisionat din parlament pentru a se consacra partidului. Este adevarat ca, inainte de a-si anunta demisia, s-a victimizat, i-a fortat mana premierului Tariceanu sa-i respinga o serie de propuneri legislative, a plans ca nu este lasat sa-i apere pe pensionari si pe chiriasii din casele recuperate de proprietari, si a incheiat apoteotic, povestind ca se retrage pentru ca nu doreste sa-i mai amageasca pe cei care-l iubesc si-l sustin.

 Probabil ca de fapt domnul Voiculescu are nevoie de timp pentru negocierea unei viitoare combinatii politice cu o formatiune viabila. Aceasta ar putea fi polul de centru-dreapta infiintat sambata la Timisoara de PNL, PNTCD si AP. Mai ramane doar de reconciliat discursul de reforma morala promovat cu emfaza de partidele fondatoare cu verdictul de politie politica aplicat de  CNSAS domnului Voiculescu.

 in sfarsit, nu putem incheia fara a consemna si atitudinea ofensiva a liberalilor din guvern: premierul Tariceanu a certat saptamana aceasta pe toata lumea, de la inspectorii scolari acuzati ca nu au cheltuit banii pentru renovarea scolilor - chiar si atunci cand acesti bani au venit tarziu de la guvern - pana la primarii si politistii din Tecuciul inundat. Au fost demisi seful  Inspectoratului Scolar Judetean Suceava, PLD-istul Petre Carcalete, si adjunctul sau de la PD, Daniel Hrenciuc. De liberali demisi inca nu avem stiinta, desi premierul ne asigura ca ar exista. Si ca lucrurile sa fie clare si controlul complet, s-a pregatit si o ordonanta de urgenta care sa-i ia primarului general al Capitalei posibilitatea de a mai contracta servicii de salubritate pentru sectoare. Adriean Videanu a protestat, invocand o sumedenie de legi existente. Comedia politico-administrativa are insa regulile sale pe care le stim din timpul guvernarii PSD, asa ca protestele primarului general vor rasuna probabil in pustiu, ca doar nu vor fi lasate bunatate de contracte grase cu firmele de salubritate pe mana dusmanului tocmai in ajun de campanie electorala.

in concluzie, toata saptamana, motiunea si campania pentru europarlamentare s-au calcat pe picioare; partidele politice, cu exceptia PD, au inceput sa-si dea seama in sfarsit ca sunt in criza; iar presedintele Basescu a iesit intarit din spital si din toate sondajele, gata sa le incurce si mai mult socotelile conservatorilor, liberalilor si UDMR-istilor. Comédie mare, mon cher!

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22