Cruciada penalilor contra Uniunii Europene

Sub umbrela autohtonismului și protocronismului, politicienilor penali le va fi mult mai ușor să demonteze legislația anticorupție, impusă – nu-i așa? - de străini.

Rodica Culcer 28.06.2016

De același autor

 

București, 23 iunie, 2016: la postul de știri Realitatea TV, înainte să fie cunoscute re­zultatele referendumului din Marea Bri­tanie, o grupare de neaveniți, păstoriți de Rareș Bogdan, comentau lă­crimos soarta României nă­păstuite de străinii care vor s-o transforme într-o co­lo­nie. Nu știu ce cultură po­litică și ce competențe de analiști au dr. Pavel Chirilă și Dan Puric, dar ei sunt cei care au fost chemați să țină un discurs cu tente le­gionaroide, xenofob și izo­laționist, într-o zi crucială pentru cons­truc­ția europeană. Acest demers - ce nu poa­te fi numit jurnalistic, ci pro­pa­gan­dis­tic și manipulator - nu a fost întâmplător, ci s-a înscris într-o campanie insidioasă de influențare a opiniei publice în sensul îndepărtării de standardele europene, mai ales de cele legate de statul de drept și anticorupție. Deși deplângeau cu lacrimi de crocodil soarta „bieților“ români care s-au dus să-și caute norocul în Occident și sunt acum supuși xenofobiei promovate de adepții Brexit, invitații din studioul Rea­litatea TV aveau același discurs de respingere a viețuirii împreună cu cei ce nu sunt de un neam cu noi care i-a ani­mat și pe adepții liderului UKIP Nigel Fa­rage. Este, desigur, discursul care îi con­vine și lui Vladimir Putin, marele dușman al UE și NATO și prieten al extremiștilor antisistem din Marea Britanie până în Gre­cia, dar mai ales le convine politicienilor noștri penali, care au intrat și ei în alertă, bucuroși că Europa are acum alte griji decât soarta anticorupției din România.

 

Cu numai o zi înainte de referendumul din Regatul Unit, Liviu Dragnea, liderul con­damnat penal al principalului partid al țării, PSD, și-a abandonat discursul mo­derat și s-a dus la guvern pentru a bate cu pumnul în masa premierului Cioloș, cerându-i schimbarea mi­nistrului Agriculturii și a ministrului Justiției. De­cla­rațiile de presă ulterioare întâlnirii și-au concentrat tirul asupra Ralucăi Prună, acuzată că ignoră par­la­men­tul și „a scos o ordonanță în mod netransparent“. După toate pro­babilitățile, este vorba de ordonanța pri­vind limitarea reducerii pedepselor cu în­chisoarea la un total de 20 de zile pentru deținuții care redactează „lucrări știin­ți­fice“, ordonanță care va face viața mai grea pentru mulți politicieni penali din PSD și din partidele aliate aflați după gra­tii. Atitudinea de vătaf a domnului Drag­nea este perfect consonantă cu bruta­li­ta­tea fără precedent cu care PSD şi aliaţii săi din parlament au blocat practic activitatea Guvernului Cioloş în timpul vacanţei par­lamentare, limitând drastic domeniile în care acesta poate emite ordonanţe în timp ce aleșii se relaxează. Iar această bru­ta­li­ta­te de secretar de partid a fost precedată de o salvă de atacuri ale penalilor din PSD, în frunte cu Victor Ponta, la adresa „teh­nocraţilor de la Bruxelles“, acuzaţi de proastă guvernare. Atât de vehemente au fost aceste atacuri, încât, pentru prima oară, tehnocraţii au protestat, în frunte cu Cristian Ghinea, care a demontat toate acuzaţiile lui Victor Ponta legate de ab­sorbţia fondurilor europene şi a prezentat pen­tru prima dată public bilanţul de­zas­truos al guvernului PSD la acest capitol.

 

Nu este greu să ne dăm seama că atacul la adresa tehnocraţilor „de la Bruxelles“, cu­plat cu promovarea unui discurs anti-DNA, pe motiv că procurorii anticorupţie ar destabiliza instituţiile statului, cum spun invitaţii televiziunilor de ştiri, nu poate fi separat de recrudescenţa naţio­na­lismului, izolaţionismului şi xenofobiei, latente ambele în rândurile electoratului mai puţin educat şi speriat de provocările economiei cunoaşterii, concurenţei şi glo­balizării, aşa cum este şi electoratul bri­tanic care a susţinut Brexit. Tinerii bri­ta­nici, ca şi o bună parte a clasei de mijloc com­petitive economic și intelectual, au fost cuprinşi de disperare vineri dimi­nea­ța, când şi-au văzut viitorul compromis de votul masiv al celor mai puţin pregătiţi şi mai în vârstă. Noi, care trăim acest sen­timent destul de des după alegeri, ar tre­bui să înţelegem că resortul acestui asalt indirect asupra instituţiilor, valorilor şi standardelor europene ascunde, pentru Ro­mânia, un pericol mult mai mare decât pen­tru Marea Britanie, şi anume al ani­hilării tuturor realizărilor din domeniul statului de drept şi al revenirii la domnia corupţilor, a abuzurilor şi jafului din ba­nul public; pe scurt, la întoarcerea la situa­ţia anterioară aderării la UE. Deja acest final de sesiune parlamentară a adus de­zincriminarea conflictului de interese pen­tru parlamentari şi introducerea unor pen­sii speciale pentru aleşii locali, într-o ţară care se împrumută lunar pe pieţele fi­nan­ciare pentru a achita pensiile aflate în pla­tă. Protestele faţă de aceste decizii abuzive ale parlamentului au fost minime şi for­male, inclusiv din partea partidului anti­sistem USB. Și nu cred că va lipsi mult ca și Marian Munteanu, cu noua sa forma­ți­u­ne politică, să reia tema României oropsite de străini, profitând de frământările din UE. Va găsi la Realitatea TV, dar și la alte televiziuni, o tribună ideală, iar poli­ti­cie­nii penali își vor freca mâinile, pentru că le va fi mult mai ușor, sub umbrela autoh­tonismului și protocronismului, să de­monteze legislația anticorupție, impusă – nu-i așa? - de străini. Să nu ne mirăm deci dacă, într-o țară în care televiziunile sunt controlate în proporţie covârşitoare de succesorii fostului regim comunist, cla­sa politică este o reţea cvasi-mafiotă, iar spiritul civic abia depăşeşte nivelul mării, cruciada penalilor împotriva UE va avea succes. „Eliberată“ de influența străinilor răuvoitori, România va fi astfel complet co­lonizată de penalii autohtoni.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22