De același autor
București, 23 iunie, 2016: la postul de știri Realitatea TV, înainte să fie cunoscute rezultatele referendumului din Marea Britanie, o grupare de neaveniți, păstoriți de Rareș Bogdan, comentau lăcrimos soarta României năpăstuite de străinii care vor s-o transforme într-o colonie. Nu știu ce cultură politică și ce competențe de analiști au dr. Pavel Chirilă și Dan Puric, dar ei sunt cei care au fost chemați să țină un discurs cu tente legionaroide, xenofob și izolaționist, într-o zi crucială pentru construcția europeană. Acest demers - ce nu poate fi numit jurnalistic, ci propagandistic și manipulator - nu a fost întâmplător, ci s-a înscris într-o campanie insidioasă de influențare a opiniei publice în sensul îndepărtării de standardele europene, mai ales de cele legate de statul de drept și anticorupție. Deși deplângeau cu lacrimi de crocodil soarta „bieților“ români care s-au dus să-și caute norocul în Occident și sunt acum supuși xenofobiei promovate de adepții Brexit, invitații din studioul Realitatea TV aveau același discurs de respingere a viețuirii împreună cu cei ce nu sunt de un neam cu noi care i-a animat și pe adepții liderului UKIP Nigel Farage. Este, desigur, discursul care îi convine și lui Vladimir Putin, marele dușman al UE și NATO și prieten al extremiștilor antisistem din Marea Britanie până în Grecia, dar mai ales le convine politicienilor noștri penali, care au intrat și ei în alertă, bucuroși că Europa are acum alte griji decât soarta anticorupției din România.
Cu numai o zi înainte de referendumul din Regatul Unit, Liviu Dragnea, liderul condamnat penal al principalului partid al țării, PSD, și-a abandonat discursul moderat și s-a dus la guvern pentru a bate cu pumnul în masa premierului Cioloș, cerându-i schimbarea ministrului Agriculturii și a ministrului Justiției. Declarațiile de presă ulterioare întâlnirii și-au concentrat tirul asupra Ralucăi Prună, acuzată că ignoră parlamentul și „a scos o ordonanță în mod netransparent“. După toate probabilitățile, este vorba de ordonanța privind limitarea reducerii pedepselor cu închisoarea la un total de 20 de zile pentru deținuții care redactează „lucrări științifice“, ordonanță care va face viața mai grea pentru mulți politicieni penali din PSD și din partidele aliate aflați după gratii. Atitudinea de vătaf a domnului Dragnea este perfect consonantă cu brutalitatea fără precedent cu care PSD şi aliaţii săi din parlament au blocat practic activitatea Guvernului Cioloş în timpul vacanţei parlamentare, limitând drastic domeniile în care acesta poate emite ordonanţe în timp ce aleșii se relaxează. Iar această brutalitate de secretar de partid a fost precedată de o salvă de atacuri ale penalilor din PSD, în frunte cu Victor Ponta, la adresa „tehnocraţilor de la Bruxelles“, acuzaţi de proastă guvernare. Atât de vehemente au fost aceste atacuri, încât, pentru prima oară, tehnocraţii au protestat, în frunte cu Cristian Ghinea, care a demontat toate acuzaţiile lui Victor Ponta legate de absorbţia fondurilor europene şi a prezentat pentru prima dată public bilanţul dezastruos al guvernului PSD la acest capitol.
Nu este greu să ne dăm seama că atacul la adresa tehnocraţilor „de la Bruxelles“, cuplat cu promovarea unui discurs anti-DNA, pe motiv că procurorii anticorupţie ar destabiliza instituţiile statului, cum spun invitaţii televiziunilor de ştiri, nu poate fi separat de recrudescenţa naţionalismului, izolaţionismului şi xenofobiei, latente ambele în rândurile electoratului mai puţin educat şi speriat de provocările economiei cunoaşterii, concurenţei şi globalizării, aşa cum este şi electoratul britanic care a susţinut Brexit. Tinerii britanici, ca şi o bună parte a clasei de mijloc competitive economic și intelectual, au fost cuprinşi de disperare vineri dimineața, când şi-au văzut viitorul compromis de votul masiv al celor mai puţin pregătiţi şi mai în vârstă. Noi, care trăim acest sentiment destul de des după alegeri, ar trebui să înţelegem că resortul acestui asalt indirect asupra instituţiilor, valorilor şi standardelor europene ascunde, pentru România, un pericol mult mai mare decât pentru Marea Britanie, şi anume al anihilării tuturor realizărilor din domeniul statului de drept şi al revenirii la domnia corupţilor, a abuzurilor şi jafului din banul public; pe scurt, la întoarcerea la situaţia anterioară aderării la UE. Deja acest final de sesiune parlamentară a adus dezincriminarea conflictului de interese pentru parlamentari şi introducerea unor pensii speciale pentru aleşii locali, într-o ţară care se împrumută lunar pe pieţele financiare pentru a achita pensiile aflate în plată. Protestele faţă de aceste decizii abuzive ale parlamentului au fost minime şi formale, inclusiv din partea partidului antisistem USB. Și nu cred că va lipsi mult ca și Marian Munteanu, cu noua sa formațiune politică, să reia tema României oropsite de străini, profitând de frământările din UE. Va găsi la Realitatea TV, dar și la alte televiziuni, o tribună ideală, iar politicienii penali își vor freca mâinile, pentru că le va fi mult mai ușor, sub umbrela autohtonismului și protocronismului, să demonteze legislația anticorupție, impusă – nu-i așa? - de străini. Să nu ne mirăm deci dacă, într-o țară în care televiziunile sunt controlate în proporţie covârşitoare de succesorii fostului regim comunist, clasa politică este o reţea cvasi-mafiotă, iar spiritul civic abia depăşeşte nivelul mării, cruciada penalilor împotriva UE va avea succes. „Eliberată“ de influența străinilor răuvoitori, România va fi astfel complet colonizată de penalii autohtoni.