Cum se compromite o Constitutie

Rodica Culcer 28.10.2003

De același autor

Daca regele Midas transforma in aur tot ce atingea, PSD, la fel de obsedat de aur, reuseste doar sa transforme tot ce atinge in scandal. Asa s-a intamplat cu revizuirea Constitutiei, un proiect valoros, sustinut si de opozitie si de societatea civila, care a fost viciat de referendumul din 18 si 19 octombrie. De la bun inceput au existat semne de intrebare legate de faptul ca peste trei sute de miliarde alocate campaniei de popularizare au fost impartite fara nici un pic de transparenta prietenilor guvernului. Au aparut apoi fluturasii cu parlamentari si primari ai PSD care-si faceau reclama sub pretextul chemarii la referendum, urmati de o sustinuta campanie de mituire a electoratului, cu tombole, consultatii gratuite de parca am fi fost o tara africana, lemne de foc, sosete de lana si plata facturilor la intretinere pe luna in curs - dupa bugetul si imaginatia fiecarui primar sau consiliu local. Nimeni nu si-a batut capul sa explice modificarile aduse Constitutiei pe intelesul oamenilor, iar campania de popularizare le-a subliniat pe cele mai putin semnificative, mai abstracte si mai populiste. Abia in ceasul al doisprezecelea, cand absenteismul risca sa arunce in aer referendumul, a hotarat si televiziunea publica sa invite reprezentantii opozitiei democratice pentru a convinge lumea sa iasa din casa. Aceasta dupa ce in toata perioada premergatoare nu s-au vazut pe canalul 1 decat ministri PSD sau personalitati ca Ilie Nastase si Dan Bitman, figuri simpatice desigur, dar cu o competenta discutabila in materie de legislatie.

Duminica insa dispretul guvernantilor pentru lege s-a manifestat plenar in vazul tuturor: urnele volante au fost plimbate prin piete si magazine in fata camerelor de luat vederi, desi potrivit Legii referendumului ele nu puteau fi deplasate decat la cerere in cazul bolnavilor netransportabili, iar la Bacau primarul Sechelariu i-a primit la tombola doar pe cei ce se prezentasera la urne, desi aceeasi lege interzice astfel de practici. Este oricum mai bine, vor spune cinicii, decat amenintarile proferate fara jena de Nicolae Mischie, cel care avertiza ca nu este obligat sa rezolve problemelor gorjenilor care nu se duc la vot. Replicile judecatorilor de la Biroul Electoral Central, sesizati de aceste nereguli, au fost prea putin convingatoare. Pareau dictate de PSD si rostite cu pistolul la tampla. Ce conteaza ca mai multi ziaristi au reusit sa voteze de nenumarate ori fara sa fie prinsi?

Pana la urma organizatorii si-au atins scopul: participarea la vot a fost declarata de peste 54%, deci referendumul a fost validat! Cum s-a intamplat ca 20% din alegatori s-au prezentat la vot in ultimele patru ore inainte de inchiderea urnelor e greu de explicat, dar nici nu o va face nimeni vreodata. Mana de fier a lui Octav Cozmanca si a baronilor locali a rezolvat problema. Citite mai atent insa cifrele, asa indoielnice cum sunt, arata ca referendumul a fost salvat de Romania rurala, unde participarea la vot a depasit 60%, si a fost boicotat in orase, unde prezenta la urne a fost in jur de 43%. Presedintele Iliescu a speculat aceste date in stil propriu, declarand ca, asa cum au mai facut-o in istorie, taranii au salvat tara! O speculatie facila si fara suport real. Pentru guvernanti, miza participarii la referendum nu era salvarea Romaniei, ci acoperirea lipsei de popularitate a PSD. Boicotul din orase a fost in cea mai mare parte un protest impotriva modului in care suntem guvernati, protest pe care orasenii il pot exprima mai usor, fiind liberi de presiunile primarilor si prefectilor. In sate, locuitorii au fost practic scosi din case de activistii partidului de guvernamant ajutati de preotii ortodocsi. Acolo este baza electorala a domnilor Iliescu si Nastase, in Romania saraca, neinformata si speriata, in Romania condusa dupa bunul lor plac de oameni ca Marian Oprisan, Dumitru Sechelariu, Nicolae Mischie.

Ei sunt cei care au asigurat succesul referendumului in teritoriu, demonstrandu-i inca o data lui Adrian Nastase ca nu poate face un pas fara sprijinul lor. Totusi, citite corect, rezultatele referendumului combinate cu modul in care au fost obtinute indica o ruptura intre guvernanti si societate: cei din orase, mai apropiati de standardele epocii moderne, i-au respins; cei de la sate s-au dus la vot dar nu din convingere. Au facut-o fie de frica, fie de dragul unui brat de lemne. PSD poate doar sa manipuleze, nu sa si convinga. De altfel, acest lucru nici nu-l intereseaza, din moment ce obtine ceea ce doreste intr-o tara in care populatia manipulabila din cauza saraciei este majoritara. Nu stim cata vreme va putea guverna in acest mod incompatibil cu standardele europene, dar stim ca desfasurarea referendumului este un semnal de alarma: daca practicile manifestate duminica vor fi repetate la alegerile locale si parlamentare atunci riscam ca rezultatul sa fie fraudat. Opozitia si societatea civila ar trebui sa-si dubleze vigilenta si sa faca eforturi mai sustinute de a patrunde in zonele rurale, daca vor sa schimbe cu adevarat ceva in Romania. Altfel vom fi martorii victoriei PSD asupra intregului popor.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22